用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教!
go

求教! [複製鏈接]

真心向各位陳守仁用家/獲得3rd interview 的jm討教!

本人一直相信愉快學習仍最好的動力,因此一直為女兒選擇愉快學習的幼稚園,課外活動亦以開心為主,暫時並未報讀中英數的補習班。但陳守仁仍係一所神校,每年幾千人考。試問唔催谷,又如何能中獎呢?現在女兒已經k2了,再不為她好好準備,我怕會後悔莫及。請問大家係如果準備?我知中英文都好重要,係咪在家都一定要英文溝通都可以?

一個十分矛盾的媽媽

1    0    0    0

引用:真心向各位陳守仁用家/獲得3rd+interview+

原帖由 buzz1234 於 15-12-02 發表
真心向各位陳守仁用家/獲得3rd interview 的jm討教!

本人一直相信愉快學習仍最好的動力,因此一直為女兒 ...
陳守仁只係一間多人報的好學校,你形容佢係「神校」會有好多人出來柴台㗎!

引用:Quote:原帖由+buzz1234+於+15-12-02+發表真

原帖由 PhilC 於 15-12-02 發表
陳守仁只係一間多人報的好學校,你形容佢係「神校」會有好多人出來柴台㗎!

...
噢。。。真係唔好意思

應該係話我心目中的神校

多謝提點

buzz1234 發表於 15-12-2 15:48

呢間係你既神校??係咪你個女既神校先???

引用:真心向各位陳守仁用家/獲得3rd+interview+

你覺得TSL好,但適合你女嗎?

引用:Quote:原帖由+buzz1234+於+15-12-02+發表真

...
以報讀人數計,比其他神校近神兩倍!!!

不建議補習,多多看書,多見人!

唔好baby 小朋友, 唔好只去d 罐頭娛樂如迪迪尼,多接觸大自然!

回覆:sissysze 的帖子

現實生活中真的可以不勞而獲嗎?
看透了,就明白應如何準備應戰小一面試,尤其走學術型的小學。(^ω^)

間間學校都聲稱自己唔考學術,但間間第一round 都要考小朋友中英文認字讀句子(書)甚至串字。試想想如果你係校長,面對幾千人黎考,第一round 最易「西」走堆唔識字既學生。個人經驗,小朋友友係資優又好識目乖巧又好,過唔到第一關根本無人理!

原帖由 SiuYuet 於 15-12-02 發表
間間學校都聲稱自己唔考學術,但間間第一round 都要考小朋友中英文認字讀句子(書)甚至串字。試想想如果你 ...
不能同意更多!

我完全理解個遊戲規則,所以想請教下大家過來人,應該點準備。

引用:現實生活中真的可以不勞而獲嗎? 看透了,

原帖由 hehe1016 於 15-12-02 發表
現實生活中真的可以不勞而獲嗎?
看透了,就明白應如何準備應戰小一面試,尤其走學術型的小學。(^ω^)

...
可以指教下點預備嗎?

引用:Quote:原帖由+PhilC+於+15-12-02+發表陳守

原帖由 retriever 於 15-12-02 發表
以報讀人數計,比其他神校近神兩倍!!!
謝謝你呀

其實要識睇書睇到乜程度呢?
因小女仲係認字階段(中文),英文就開始嘗試用phonics 讀。

引用:Quote:原帖由+hehe1016+於+15-12-02+發表現

可以指教下點預備嗎?
閱讀能力,理解能力,應對能力,禮貌,態度,自信……

Sunnychan206    發表於 15-12-2 21:41

SiuYuet 發表於 15-12-2 17:31
間間學校都聲稱自己唔考學術,但間間第一round 都要考小朋友中英文認字讀句子(書)甚至串字。試想想如果你 ...
絕對正確,如果殺不入第2round,個小朋友原來叻到識飛都冇用

回覆:matsushima 的帖子

陳守仁入到second round 都仲係考學術,中英 (閱讀理解)、數學、看圖講故事(中、英)

絕對贊同要睇多D書,但要認到D字。

陳守仁是否一間學術型、又谷的學校?那和樓主選幼稚園愉快學習、不參加課外興趣班的理念是否背道而馳?

原帖由 sunsunboy 於 15-12-02 發表
陳守仁是否一間學術型、又谷的學校?那和樓主選幼稚園愉快學習、不參加課外興趣班的理念是否背道而馳?

...
我相信陳守仁已經算係一間唔催谷的學校。
我正正因為要預備考小學,睇下有乜課程要報。正如樓上所說,所有學校都係用學術篩選,再從中揀選適合自己的學生。除非完全唔玩考私校直資,一心只等派位。否則,都要面對現實。

至於愉快學習是否就一定hea呢?我唔認同。我覺得小女幼稚園,既愉快亦學到好多。

引用:陳守仁入到second+round+都仲係考學術,中

原帖由 purpleLover 於 15-12-02 發表
陳守仁入到second round 都仲係考學術,中英 (閱讀理解)、數學、看圖講故事(中、英)

絕對贊同要睇多D ...
謝謝你

我想知多少少,例如要認到幾深的字呢?

引用:Quote:原帖由+purpleLover+於+15-12-02+發

謝謝你

我想知多少少,例如要認到幾深的字呢?
如果你真係一心陳守仁,我諗英文聽講睇都要花工夫。其實我都唔知阿仔入去考過乜,但相信過程中小朋友要識得好快消化英文指令先可以完成啲task. 你小朋友本身幼稚園英文水平如何?愛閱讀嗎?其實睇得書多,好多字都認倒。你英文ok嗎? 得嘅自己同佢睇多啲英文書,講多些,應該有用過你出去補習。

利申,我小朋友都只係入咗3rd,唔知有冇資格答你,純粹見你好似有啲憂慮,路過搭訕。

引用:Quote:原帖由+buzz1234+於+15-12-02+發表謝

如果你真係一心陳守仁,我諗英文聽講睇都要花工夫。其實我都唔知阿仔入去考過乜,但相信過程中小朋友要識得 ...
我女讀英普班,聽同講比較好,亦很喜歡講英文。但睇就麻麻。佢最愛自己看圖說故事。學校近日開始教睇書,佢全部背晒就當識但其實未必認得晒啲字,只係背咗

回覆:buzz1234 的帖子

我的小朋友多睇書, 多聽書隨付的CD (不是DVD!) 邊聽native speaker 讀邊睇書, k2 已經可以read 英文書(如Oxford reading tree level 3-4) , 閱讀理解得不錯, 要睇不同類的書, 故事、天文、地理,認識身體等。
中文書就看圖估字一半睇到, 理解主要都靠圖。 現等1月陳守仁3rd in 同女拔2nd in result . 希望幫到你。 (我冇幫小朋友報面試班)

‹ 上一主題|下一主題