用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區升中
go

沙田區升中 [複製鏈接]

我個仔小五呈一BACA,小六呈二AABA,小學不是1線小學,老師話他應該屬b1b至b1c,阿仔心儀聖心,但聖心自行收生:校友及教徒或多5%分數,阿仔兩樣都不是,請問大家意見應唔應該報聖心自行呢?還是選擇其他b1bb1c學校較好?請大家比啲意見!謝謝!

Gobby_lam  你仔咁的成績自行入聖心應該好大機會喎  發表於 15-12-2 14:52
Gobby_lam  你仔咁的成績自行入聖心應該好大機會喎  發表於 15-12-2 14:51
   9    0    0    0
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

如果只得1-2間心儀,緊係照報, 反正有兩個名額
若有3間心儀, 我就唔會報了

回覆:chesswin 的帖子

謝謝你的意見!其實我係愈睇得多學校,愈唔知點報,間間都好似好多人揀,覺得好渺茫咁…
想博b1b又驚難入,b1c選擇唔多,唉…

elbar  不妨自行1.試   發表於 15-12-3 21:59
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

irenenursing 發表於 15-12-2 13:55
我個仔小五呈一BACA,小六呈二AABA,小學不是1線小學,老師話他應該屬b1b至b1c,阿仔心儀聖心,但聖心自行收生 ...
Hi, 你好! 我仔仔呈一BAAA, 呈二AAAA, 估計1b to 1c不是一線小學,心儀,林裘謀,聖心,郭德勝, 我都煩緊自行揀邊兩間。

若b1生又心儀聖心,就算自行唔收,派位放乙一基本實入!

蘑菇 發表於 15-12-2 14:16
Hi, 你好! 我仔仔呈一BAAA, 呈二AAAA, 估計1b to 1c不是一線小學,心儀,林裘謀,聖心,郭德勝, 我都煩緊自 ...
若是我,自一我會先揀LKM,因其餘兩間放乙一中的機會多dd!不過最緊要清楚LKM係是否適合你兒子!

回覆:MM1155 的帖子

真的嗎?咁我都無咁擔心,真係好驚佢兩頭唔到岸,所以諗諗下都係唔好咁博

MM1155  但要肯定是B1生才可作此策略啊!  發表於 15-12-2 14:41

其實BAAA and AAAA都好好, 點解唔試下band頭中學?

回覆:蘑菇 的帖子

Hi,你好!其實我都好鍾意LKM,近我屋企,但個仔啲成續忟水啲,我唔敢博呀!

tiffanylulu 發表於 15-12-2 14:27
其實BAAA and AAAA都好好, 點解唔試下band頭中學?
因為唔係一線小學,同埋唔想呀仔做底果浸,咁佢會讀得開心d。六年前,叩沙偱小學,收左呀仔,但我同老公情願佢讀二線小學,做頭果浸。我地當年既決定冇錯,因為呀仔讀得好開心。

MM1155  同意  發表於 15-12-2 14:43

irenenursing 發表於 15-12-2 14:29
Hi,你好!其實我都好鍾意LKM,近我屋企,但個仔啲成續忟水啲,我唔敢博呀!

...
Me too. 同埋估計林收生要求高,話哂沙田區排第七,可否告知你仔讀邊間小學? 可pm我呢!

MM1155  排第七?前六是…  發表於 15-12-2 14:47

我都好明白你諗嘅,我唔想博除咗怕難入,我都驚佢會墊底,讀到無哂信心,將來選科又難…

回覆 蘑菇 的帖子

你仔呈一同呈二都咁好成績,LKM 應該會收喎
相對呂中、曾記、沙祟、沙培,LKM 冇咁熱門,不如放自行一試試啦
Btw 可以知道你仔仔讀邊間嗎?

Gobby_lam 發表於 15-12-2 14:49
回覆 蘑菇 的帖子

你仔呈一同呈二都咁好成績,LKM 應該會收喎
PM咗你

我阿女拎操行獎, 所以會替佢選操行有加分的學校,
暫時好大機會報蘇浙 同 郭得勝, 因為佢地操行佔20%而兩間在沙田都不算太熱門, B1B,C 應有機會入

回覆:chesswin 的帖子

蘇浙唔係好熱門咩?

chesswin  明報哥本野寫, 培英好似十幾個人爭1個位, 蘇浙才8.6人  發表於 15-12-2 16:39

chesswin 發表於 15-12-2 15:21
我阿女拎操行獎, 所以會替佢選操行有加分的學校,
暫時好大機會報蘇浙 同 郭得勝, 因為佢地操行佔20%而兩間 ...
我仔仔五年级第二學段都拎咗操行奬,即係報郭都大機會?

蘑菇 發表於 15-12-2 16:38
我仔仔五年级第二學段都拎咗操行奬,即係報郭都大機會?
我個人認為大一點而已, 基本上%,數字的藝術要睇間學校點去"演譯"當佢寫操行20%, 咁佢可以SET,
A=20分, A-=18分, B+=16分, B=14分
或者
A=20分, A-=16分, B+=12分, B=8分

或者
A=20分, A-=19分, B+=18分, B=17分

yf03 發表於 15-12-2 17:24
請問前六間是??
按排名 : 曾,吕,沙宫,沙崇,沙循,聖羅撒。資料只作參考。
‹ 上一主題|下一主題