用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田啟思vs寶琳翠茵(康城綠茵)
go

藍田啟思vs寶琳翠茵(康城綠茵) [複製鏈接]

兩者大不同!如何選擇?請俾D意見,謝謝!

0    0    0    0

回覆:咩樹幹 的帖子

回覆:藍田啟思vs寶琳翠茵(康城綠茵)

啟思會近D!撇除地點因素,各位有咩意見?

回覆:咩樹幹 的帖子

我同你有相同疑慮

請問有冇現時翠茵用家分享一下?

我大女現就讀啟思K1,今日去啟思幫細女註冊N班。
N班係三十幾人架,但有四個老師合作,我上年參與幾次家長活動,課室秩序良好,轉小組活動及禮堂活動有阿姨或主任協助。
語文方面,我本身都有擔心,但上年學校的課程設計總監辦講座,強調先聽講後讀寫,即先有輸入(包括唱大量歌曲),後輸出(寫字),我問了K3的家長,他們說K3會突飛猛進把之前學過的運用出來。

我囝囝今年匯景啟思N班, 44人一班大大班, 4個老師, 老師係有愛心的, 每天返學老師都會喺門口迎接小朋友, 氣氛好好。但由於大大班, 容易受感染機會會較小班教學高,我囝囝由開學到而家不停睇醫生未停過,很多同學仔都會帶住口罩上堂的。

謝謝分享!

噤得人驚44人一班,但,我暫時無其他offer 同埋我想問,藍田n 係唔係直升K?

Ctswa 發表於 15-12-2 09:07
我聽人講啟思好似好多小朋友一班,同埋語文方面無咁好。但老師係有愛心。至於康城gf,我都有offer. 仲唸梗, ...
GF是OK的,但安寧分校好似口碑馬馬,驚再開又再打折。

回覆:minnie_cheng 的帖子

po lam GV 新校= 康城綠茵?

引用:Quote:Ctswa+發表於+15-12-2+09:07+我聽人

原帖由 minnie_cheng 於 15-12-15 發表
GF是OK的,但安寧分校好似口碑馬馬,驚再開又再打折。
安寧點麻麻法?

引用:po+lam+GV+新校=+康城綠茵? +

原帖由 micha0426 於 15-12-16 發表
po lam GV 新校= 康城綠茵?
Yes, 校長話原校搬過去

引用:Quote:原帖由+micha0426+於+15-12-16+發表p

原帖由 咩樹幹 於 15-12-16 發表
Yes, 校長話原校搬過去
即翠茵变綠茵??

回覆:micha0426 的帖子

Yes

回覆:Ctswa 的帖子

有冇寶琳翠茵用家可分享?

回覆 nccnatalie 的帖子

講就唔係直升K1的, 循例式交$40 interview費用,  課堂中老師跟小朋友interview, 基本上都會收番自己學生, 因為好多家長K1都會轉校, 最大原因無咗學券同埋開心學校上小學比較難適應

本人小小意見: 其實N班間間都幾千蚊, 最重要選一間老師有愛心的, 小朋友喜歡返學, 喜歡老師, 讀過覺得唔好既或者考慮到無咗學卷, K1 再考慮都唔遲

藍田啟思雖然大大班, 但我囝囝讀咗半個學期真係讀得好開心
- 每朝早成班老師企哂喺門口列隊歡迎你返黎, 講早晨, 氣氛好好架
- 雖然40+ 人, 但課室入面好有跌序
- 囝囝返屋企會唱學到唔同既新歌仔
- 有英文老師教唱英文歌
- 老師有教佢哋如何小便唔會整濕褲仔
- 接放學既家長突然同平時唔同咗, 老師都會打黎問一問, 確認先可以接走, 好小心, 好細心, 哩方面我大讚老師
- 有啲媽媽都會話好鐘意啲老師, 所以會選擇原校升K1
- 同意, 老師真係好有愛心的

‹ 上一主題|下一主題