用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山中學怎樣揀
樓主: bettysweet
go

馬鞍山中學怎樣揀 [複製鏈接]

MM1155 發表於 15-12-2 14:38
只揀馬鞍山區?會否考慮埋大圍的覺光同楊葛小琳?搭馬鐵或小巴都好快到! ...
想問下楊葛小琳Band 2會易入過馬鞍山青年會/陳震夏嗎?老師都有推薦呢間。

bettysweet 發表於 15-12-17 08:01
想問下楊葛小琳Band 2會易入過馬鞍山青年會/陳震夏嗎?老師都有推薦呢間。
...
若是b2生,自行楊葛可能會較其餘兩間難…因前三年我知道有多名b2生自行楊葛因問題深而全炒…反而大抽獎入回楊葛!

bettysweet 發表於 15-12-17 08:01
...
楊葛是b3學生執雞的好選擇
b3衰極都是派番b3,要博一間b2尾,楊葛較冷

回覆:馬鞍山中學怎樣揀

請問有邊間b2b / b2c,冇咁熱門??
我只知大熱胡忠,陳震夏,馬崇

Flower

引用:侄仔成績麻麻地,剛收到老師告知,全級學生

原帖由 bettysweet 於 15-12-01 發表
侄仔成績麻麻地,剛收到老師告知,全級學生164人,佢排136名。原本想博下band 2, 睇嚟冇希望。請俾下意見以 ...
好心提下你,潮州會館、曾璧山、黃鳳翎都係縮班中學,除非你好心儀,否則真係考慮清楚先報。

我都好想知道最新關於沙馬區中學的資訊啊!
我全權負責弟弟的升中的事項,包括選學校,面試等等。
弟弟讀沙田某算出名的小學,小六派第一次成績表,班主任說,不計英文,b1。計埋英文就b3....
弟弟英文成績極度不好,去到F。 但中數常成績介乎AB。就是差英文不能拉上。用盡辦法,但是仍然拉不上。

弟弟比較愛科學類的科目,對科學知識等有深厚興趣。唯請問各位知道有冇一些校風嚴謹的b2尾到b3頭的學校。學習壓力不用太大,最怕他學壞。
下月就要自行交表,對學校沒有任何資訊啊。學校網頁每個都寫的很好,可惜不知道實際情況。謝謝

elbar  馬聖   發表於 15-12-28 21:58

kellyyipbb 發表於 15-12-28 19:57
我都好想知道最新關於沙馬區中學的資訊啊!
我全權負責弟弟的升中的事項,包括選學校,面試等等。
弟弟讀沙 ...
我記得妳呢位好家姐!
建議自行看高小小試楊葛小琳同覺光!

回覆 MM1155 的帖子

wow 多謝你仲記得我啊  超感動。潛左水好耐,尼排又要真系搞升中派位D野啦。
要成日上黎睇睇甘多位家長的最新消息,等我可以學野再學野啦

引用:回覆+MM1155+的帖子 wow+多謝你仲記得我啊

原帖由 kellyyipbb 於 15-12-29 發表
回覆 MM1155 的帖子

wow 多謝你仲記得我啊  超感動。潛左水好耐,尼排又要真系搞升中派位D野啦。
路過,見到你的post,好感動!你是個好家姐!我當年也是郭記畢業,細佬就讀楊葛,不過我D資訊過晒時,幫唔到手,anyway,只想支持你和細佬!加油努力!

回覆 ALK 的帖子

thx so much much 甘難得都遇到校友哈哈

MM1155  揀好未?  發表於 15-12-31 00:20

引用:回覆+ALK+的帖子 thx+so+much+much+甘難得

原帖由 kellyyipbb 於 15-12-30 發表
回覆 ALK 的帖子

thx so much much 甘難得都遇到校友哈哈
嘻嘻!緣份!繼續加油呀!

回覆 kellyyipbb 的帖子

我諗住同細佬班主任傾下,睇下佢比咩意見。 陳震夏,楊葛,五育掛。我都沒諗定,壓力好大。得我自己幫細佬選,佢自己又冇意見冇要求。。哎

引用:請問有邊間b2b+/+b2c,冇咁熱門?? 我只知

原帖由 Flower 於 15-12-17 發表
請問有邊間b2b / b2c,冇咁熱門??
我只知大熱胡忠,陳震夏,馬崇
覺光,梁文燕,楊葛,陳楷

選了幾間。楊葛,朱敬文,陳階,青年會,老師說朱敬文不錯,但有朋友住大圍附近覺得楊葛陳階比朱敬文好。(梁文燕,基督,馮堯敬)->比較在考慮之外。
系band3 唔知abc的情況下,如果第一放青年會,第二放楊葛會唔會好冒險?
大家有冇咩意見可以比我。
我都系想校風好Dge,老師有熱忱,功課量不用太多。http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch# 但此link說青年會是b2 。可以提供馬鞍山區同沙田區架,交通都系考慮因素。謝謝。

Greenred  如果band 3 聽講五育唔錯  發表於 16-1-5 17:38

想問下聖若瑟是否所有申請者都有面試機會呢?

kellyyipbb 發表於 16-1-5 14:15
選了幾間。楊葛,朱敬文,陳階,青年會,老師說朱敬文不錯,但有朋友住大圍附近覺得楊葛陳階比朱敬文好。( ...
b3生自行青年同楊葛無問題,收妳細佬就開心晒,除非想揀b3校,否則有什麼險要冒?仲有第三次呈分,若細佬生生性性,甲乙一二再慢慢研究排位啦…好姐姐!

kellyyipbb  睇返之前啲post 話楊葛interview 啲題目好難?b2去面試都全炒?我有冇理解錯?如果真係甘,大件事啦。b2都   發表於 16-1-6 11:26

MM1155 發表於 15-12-17 14:45
若是b2生,自行楊葛可能會較其餘兩間難…因前三年我知道有多名b2生自行楊葛因問題深而全炒…反而大抽獎入回楊葛 ...
當事人怎知道是因大抽獎入,而不是因自行入?

回覆:馬鞍山中學怎樣揀

馬鞍山區好多B2B3校,陳震霞,馬崇都不錯。

kellyyipbb  b3程度有邊幾間五錯?想睇下啲校風好嘅?我應該會選青年會就其中一間自行。但都想知有冇啲好少少嘅b3,五想   發表於 16-1-6 11:28

www 發表於 16-1-5 18:53
當事人怎知道是因大抽獎入,而不是因自行入?
因當年d學生in完出來臉黑,並說除基本答話外,全程呆坐唔識答!所以自行應不收…當然近兩年就不太清楚
‹ 上一主題|下一主題