用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 睡眠問題
go

[其他] 睡眠問題 [複製鏈接]

我小朋友就快3歲 有嚴重睡眠問題 好困擾我哋全家人 近期我體重暴跌 老公有抑鬱 因為冇覺好瞓 有冇有經驗媽媽提供意見
   0    0    0    0

引用:我小朋友就快3歲+有嚴重睡眠問題+好困擾我

好多謝stmchan嘅方法 我會全部試試 希望可以幫到個囝

引用:好多謝stmchan嘅方法+我會全部試試+希望可

多謝 琴日有帶佢去公園放電+腸胃藥 只係醒著一次喊着一個鐘 已经好好 希望遲D買埋枕头會一覺睡到大天光 暫時覺得腸胃好緊要

因为阿囝之前有屙爛屎 俾腸胃藥+益生菌 阿囝第二朝屙靚屎,按摩就唔俾我掂

回覆:Angel1202 的帖子

骨傳導的音樂枕頭 (dreampad) 效果不錯。 where to buy?

引用:Quote:原帖由+Angel1202+於+15-12-01+發表

原帖由 stmchan 於 15-12-01 發表
可以從考慮以下方向入手:
1. 了解及嘗試處理原因 ( 感覺過敏, 環境因素, 日間進食, 小睡, 大便的規律)
想問dreampad有咩用?係咪sen既小朋友都適合用?

佢會唔會佢呼吸得唔好而令佢瞓得差 ?

有無同政府兒科講過小朋友有睡眠問題? 試吓可否安排做sleeping test睡眠窒息症測試 (私家醫院約8,000元)。

雖然我唔敢講一定有關,但可以留意吓。 因為我嘅仔兩三歲時就因為呼吸得唔好, 瞓覺時鼻鼾聲好大, 原來鼻內腺樣體大, 口腔內扁桃腺又脹大,所以阻住了呼吸,做完sleeping test證實係睡眠窒息症測試,最終要做切割手術。

引用:Quote:原帖由+stmchan+於+15-12-01+發表可

引用:Quote:原帖由+Mooncake2013+於+15-12-09+發

原帖由 stmchan 於 15-12-13 發表
Dreampad 透過骨傳導的方式播放音樂, 令音樂的放鬆效果加強。
這裡有更多資訊:
http://dreampadsleep.com/ ...
謝謝😊

‹ 上一主題|下一主題