用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 tsl vs marymount
樓主: TaroMum
go

tsl vs marymount [複製鏈接]

自行中左,重要有妹跟尾

這些人是挑戰自行加直私失敗者的底線,摶喇叭喇!

Tintin926 發表於 15-12-2 14:39
自行中左,重要有妹跟尾

這些人是挑戰自行加直私失敗者的底線,摶喇叭喇! ...

唔好玩啦,叭喇係中文小學,而TSL係英文小學會比較叭喇馨香好多。

Tintin926 發表於 15-12-2 14:39
自行中左,重要有妹跟尾

這些人是挑戰自行加直私失敗者的底線,摶喇叭喇! ...
如果要彈性度高, 又要語境好, 一定係放棄晒兩間去抽番官立嘉道理爵士小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我識人當年真係放棄一間一線有龍私小,去讀陳守仁,個爸爸仲係教育界的,所以吾係無ga...不過升中路係未知數,要好大勇氣。

終極試運大法: 先放棄哂兩間, 再入張吉表, 如果都係中Marymount, 咁就係個天都要你讀 Marymount.

MPS雖然係一間傳統學校, 成績唔係最top, 但英文一家好(中文唔係好得), 我地細個成日都比老師話我地中文差
佢地好train女仔leadership依方面, 所以D女仔都好presentable, 直到現在都係. 我係舊生, 賣花一定讚花香.

Jane1983 發表於 15-12-2 15:23
其實我識人當年真係放棄一間一線有龍私小,去讀陳守仁,個爸爸仲係教育界的,所以吾係無ga...不過升中路係 ...
明白的,但通常這種人想法好獨特,是不會詢問一般人意見,就算問,問題中也會見解非凡,不會這普通的vs

Jane1983  確係  發表於 15-12-2 22:19

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 15-12-2 15:02
如果要彈性度高, 又要語境好, 一定係放棄晒兩間去抽番官立嘉道理爵士小學
...
又未必喎.....聽講佢地學生D英文聽寫講都非常強
你反為話中文係咪官立嘉道理爵士小學語境好D....就難講D

引用:其實我識人當年真係放棄一間一線有龍私小,

原帖由 Jane1983 於 15-12-02 發表
其實我識人當年真係放棄一間一線有龍私小,去讀陳守仁,個爸爸仲係教育界的,所以吾係無ga...不過升中路係 ...

想知到當年嗰位放棄一線一條龍私校去咗TSL嘅學生,到最後係唔係揀返之前嗰間一線學校同類型嘅中學呢?

回覆 Soundervolt 的帖子

果位小朋友仲未到考中學,吾知個亞爸有也奇招,不過小朋友在家校合作下,係栽培得幾出色。
‹ 上一主題|下一主題