用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cath vs Keenmind K1
樓主: Baboo
go

St. Cath vs Keenmind K1 [複製鏈接]

引用:一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親

原帖由 Evalailai 於 15-11-30 發表
一定劍鳴啦!SC中文冇咁好,KM全面啲!有親戚向英華讀,全級第一係KM嚟!有幾個向SC畢業派位都吾係幾好,只 ...
其實派位同讀邊間幼稚園有乜關係?

引用:Quote:原帖由+卡瑤+於+15-12-07+發表嘩!KM

原帖由 oscarwan 於 15-12-07 發表
英華5% Kv/sc都做到喎,今年唔覺km成績好喎,學生人數1:5,大校又點只5個人入cky,陳守仁呀?

...
小兒是應屆KM畢業生,其實好多小朋友有TSL, CKY offer, 不過放棄了,去了其他學校,KM 只要學生報Final讀那間,不似其他學校計學生offer, 因為全級最Top的那班,一定不只一個offer。小兒上年有7個1st offer,之後報名的已經沒有再去IN了,最終選擇了YW.  KM 是一間非常好及有愛心的學校,今日我再揀,也必是KM, 另外很多同學叩津校也好多成功例子!

回覆:Baboo 的帖子

如本身讀km小朋友已適應,留在km吧!

回覆:St. Cath vs Keenmind K1

Sure SC

回覆:babycherie 的帖子

我揀劍鳴,細校,家校、家長關係親切些,加上考小學成績不會差太遠(不過個人相信Sc 考小成績會好些)。

我覺得如果小朋友已在km讀得開心就無為轉 每個人把尺唔同 人學覺得好 你又未必覺得好!所以你滿意km 我都覺得無為轉

我仔仔讀sc, 好朋友2個囡囡讀km 我地間中有交流 ,sc老師大多比較有經驗 課程穩定 而km好多活動都令我好envy, 校園生活close d, warm d!因為始終細校
而中文程度 其實sc已比以前深好多,但今年仔d同學考小一係好亮麗 但每間都唔排除有小小人會全軍覆沒 都係depends on唔同既小朋友

引用:KM學術高,SC學術啟發性多D,各有長短,但

原帖由 chungayu2 於 15-12-07 發表
KM學術高,SC學術啟發性多D,各有長短,但個人覺得SC既家長在校外BACKUP會做多D,反而覺得有D名過於實。。 ...
按百份比比較便知高下。而且,叻小朋友去到邊都咁叻,最緊要小朋友在合適的環境下學習。

babycherie 發表於 15-12-10 04:54
小兒是應屆KM畢業生,其實好多小朋友有TSL, CKY offer, 不過放棄了,去了其他學校,KM 只要學生報Final讀那 ...
首先我唔係針對KM, 不過學校公開得升小資料, 我相信佢係歡迎人哋作比較討論。
http://www.keenmind.com.hk/images/13-14%20primary%20chart_enlarge.jpg

http://www.keenmind.com.hk/images/14-15%20primary%20chart_enlarge.jpg

DGJS 上年入3個今年入0個
DBSPD 上年入6個今年入3個
St Francis 上年入7個今年2個
同埋好明顯今年係多人入咗大抽獎學校

咁當然都有可能有人入到女拔但最終唔take offer啦不過就算真係有我相信都好少人會咁做...唔可以否認既係今年KM成績真係差咗, 唔知老師流失量關唔關事...

如果KM唔係成日換老師,兩間都好。

可惜聽聞老師流失率高。若不改善會影響學習。

引用:Quote:babycherie+發表於+15-12-10+04:54+

原帖由 oscarwan 於 15-12-10 發表
首先我唔係針對KM, 不過學校公開得升小資料, 我相信佢係歡迎人哋作比較討論。
http://www.keenmind.com.hk/ ...
每間學校都會有人不喜歡,上年和今年KM亦有同學入SPCC, 可以咁同你講,上年SFA 係好多同學drop咗,去了其他學校。以每班約20個小朋友,上下午共6班,約120人,這個成績在細校已經不錯,而其中約60個男仔,有5個考入YW, 百分比一點也不低。另外考唔考到你心目中的名校,家長和小朋友共同的努力比讀邊間名幼更重要。我可以說的是每個小朋友都十分喜歡KM, 老師也非常有愛心,普遍家長對KM亦十分滿意, 這比入名小來得更重要。再者,要考入KM K1 一定比入KV 和 St. Cat 難!如果你一定要入名小,只倚靠學習的學習,可以肯定KM不是你杯茶。

引用:Quote:babycherie+發表於+15-12-10+04:54+

http://www.keenmind.com.hk/ ...
每間學校都會有人不喜歡,上年和今年KM亦有同學入SPCC, 可以咁同你講,上年SFA 係好多同學drop咗,去了其他學校。以每班約20個小朋友,上下午共6班,約120人,這個成績在細校已經不錯,而其中約60個男仔,有5個考入YW, 百分比一點也不低。另外考唔考到你心目中的名校,家長和小朋友共同的努力比讀邊間名幼更重要。我可以說的是每個小朋友都十分喜歡KM, 老師也非常有愛心,普遍家長對KM亦十分滿意, 這比入名小來得更重要。再者,要考入KM K1 一定比入KV 和 St. Cat 難!如果你一定要入名小,只倚靠學習的學習,可以肯定KM不是你杯茶。

I vote for KM. 因為喜歡細校

我揀KM

中和英兼顧

喜歡邊間讀邊間,所有入到神校的人都不是單靠幼稚園教的

引用:喜歡邊間都邊間,所有入到神校的人都不是單

原帖由 alexchan1 於 15-12-10 發表
喜歡邊間都邊間,所有入到神校的人都不是單靠幼稚園教的
呢樣最真最中肯!

回覆 Evalailai 的帖子

有D離題,見你對SC分析得好獨到,但如果如果SC 同民生?

啱啱收到KV offer... 煩惱中... KV升私小紀錄好像比SC及KM更好??😥

‹ 上一主題|下一主題