用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假遊學團 worth to go?
go

暑假遊學團 worth to go?

Form 1 仔去 London,最怕去完擲$ 落海。有高人指教嗎?

回覆 dorchiu 的帖子

阿囡學校都係去英國,吾打算去.會自己同佢去..

dorchiu 發表於 15-11-30 19:59
Form 1 仔去 London,最怕去完擲$ 落海。有高人指教嗎?

好值得去架。 同自己係2回事。

醒目開學勳章

回覆:暑假遊學團 worth to go?

我會問亞囡,想同同學去定我去?
不過佢一定揀我,所以都係我同佢去算吧啦

要看辦遊學團團體經驗是否好??  令他/她學會自理, 自主, 擴大生活圈子, 我是刻意要孩子單獨參加的.  
我囝頭一天太累, 又涷, 不大適應.  到第2天後, 廣結朋友, 當地導師十分熱情及NICE, 有課堂及出外觀光.  至及後, 直頭玩到唔想返來.
聽囝說, 同是同一機構, 領隊都十分重要.  佢果隊GUDIE十分好, 反觀其他GUIDE就有些交通上協調不足.
ANYWAY, 不要期望幾星期可改善英語能力.  但孩子是可擴闊眼界的.           

i personally don't buy these 遊學團. it is overcharged!

黃巴士 發表於 15-12-1 10:50
要看辦遊學團團體經驗是否好??  令他/她學會自理, 自主, 擴大生活圈子, 我是刻意要孩子單獨參加的.  
我囝 ...

十幾日能改善英文? 唔好玩啦 !  

最好住係host family, 認識不同文化, 擴闊眼界 !

我女上年去左澳洲, 好彩個 host family 好好人。

王家爸爸  得十幾日英文基本能力唔會有好大改善,但係心態既改變先重要。  發表於 15-12-1 17:13

回覆:暑假遊學團 worth to go

希望你地唔好笑我太無聊:孩子去英國,你地怕唔怕恐襲?去澳洲會唔會安全D?

黃巴士  安全至上  發表於 15-12-1 12:59

fion6406 發表於 15-12-1 12:24
希望你地唔好笑我太無聊:孩子去英國,你地怕唔怕恐襲?去澳洲會唔會安全D?

...

你唔係無聊, 我都係禁諗, 我女今年學校去美國或者英國, 我今年都唔比呀女去, 暫時都係留係香港安全D。

黃巴士  最近除FR外, 去UK&德國都要小心.  發表於 15-12-3 12:34

bestwish 發表於 15-12-1 11:57
十幾日能改善英文? 唔好玩啦 !  

最好住係host family, 認識不同文化, 擴闊眼界 !
十幾日能改善英文? 唔好玩啦 !  ... 有些家長是咁諗.  但個別CASE, 有些孩子外遊後, 會更大膽SPEAKING ENGLISH.
個人覺得UK的人較禮讓, 有時在街上會主動與亞洲人搭訕,  如亞洲人問路, 他/她們都較NICE.
而"部分"澳洲較對亞洲人冷淡.  其中柏C地方較雜.

ydoris 發表於 15-12-1 08:21
回覆 dorchiu 的帖子

阿囡學校都係去英國,吾打算去.會自己同佢去..

上年囝同學同屋企人去, 我囝自己去, 大家都係去UK.  但感受完全不同.

回覆 黃巴士 的帖子

有什麼不同?

引用:回覆+黃巴士+的帖子 有什麼不同?

原帖由 connielam 於 15-12-01 發表
回覆 黃巴士 的帖子

有什麼不同?
好大不同 ! 跟本兩回事。

connielam 發表於 15-12-1 13:07
回覆 黃巴士 的帖子

有什麼不同?

同屋企人去, 孩子無須帶"腦"出街, 只是盡情去玩, 事事有父母安排, 包括行程, 藥物, 冷暖衣服等, 過程中父母有所有的不斷提點.  
相反地, 如遊學團, 是自己管理自己, PASSPORT, BOARDING PASS要自己管理好, 行李, 金錢, 穿衣, 集合等, 全都是要自己處理.  週遭自身的安全, 如住所的走火通道須知, 不要與人攞行李過關, 提防遺失物品..... 都要自己提高警覺. 再者, 與其他外國人相處, 全要自己主動, 對一個陌生環境的挑戰, 體會一個團體生活的認知和合作. 仲有一個得著, 一向嫌父母煩的孩子, 會感受到在家千日好--- "愛回家". --- 但個別CASE, 朋友囝囡沒有此FEELING, 可能不LIKE回家吧!!
除了孩子, 家長都學會"放手", 讓孩子成長.  
當然地, 如果遊學團太貴, 真的吃不消.

ennaenna  超同意!   發表於 16-3-29 11:37
IRON  其實, 5日4夜八鄉消防營已有好大感受!  發表於 15-12-7 21:28
bestwish    發表於 15-12-2 13:02
王家爸爸    發表於 15-12-1 17:10

我吾怕?WOR.我會自由行,攞住地圖行..我吾識路,佢地會帶我行.買票啦,係邊個站落啦.用幾多錢啦,全程大家有商有量.行程亦一齊PLAN..我不是虎媽,有時吾鐘意掛住個學英文既名,收3,4萬...我好想親身同佢地去大英博物館行2日..因為1日係行吾晒.....去下維多利亞車站,食下FISH & CHIP.英式早餐...

IRON  good, 我都係, 小學時去美加, 台泰馬......已經拎地圖叫佢去問人路, 買野食, 用$......一齊好玩D   發表於 15-12-7 21:30

回覆:暑假遊學團 worth to go

跟遊學團,或同埋父母自遊行……都各有各好!有得去,有$去就好好

黃巴士  agree  發表於 15-12-1 20:27

我就留番啲錢比佢地去留學,或做交換生好過。

回覆:黃巴士 的帖子

我絕對同意你嘅講法!如果系果度為咗練好英文,我覺得定做唔到。學language 系要每日鍛煉,每日講,每日都聽!反而我覺得唯一可以做到嘅,就系,train佢嘅獨立性。

我都想俾個女參加今年英國或德國暑假遊學, 唔知邊間機構好?

回覆 123BB 的帖子

一定唔係2個英文字個間, 不過我覺得太早去其實無乜用啦 !_!