用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心,聖提女幼同救恩K1,大家會點揀?
樓主: kathy_chow
go

聖心,聖提女幼同救恩K1,大家會點揀? [複製鏈接]

回覆:LLKK 的帖子

話二十三號先有哦,我聖提聖心都未收到

回覆:mistyrain 的帖子

最新都是二十三號,冇話"之前",仲有機

引用:3間都公佈結果嗎? +

原帖由 cyyd 於 15-12-04 發表
3間都公佈結果嗎?
3間都未 只係太心急討論一下
聖提10號
救恩14號
聖心23號夢

回覆 Chingkarrita 的帖子

無考試代表學校有她教學的一套辦法, 但一定有評估的。而且呈分試係小五小六,初小考試的意義都只係為了評估,不用太介意吧。聖提女小是好學校,小班教學28人左右,老師可以好了解每一個學生,初小不重考試為了可讓學生多閱讀。(我表哥囡囡曾是聖提女小讀,所以我知。不過幼稚園真係好難考入,所以考到不要浪費個offer,校長會儘力幫叩門,而且未聽過提幼小朋友去左好差的小學)

至於坑真小學都是好學校,不過大班,人數35人左右一班,3測3考好多人都知,接受倒就無問題,仲有,返學時間比較長,8時前到校,放學時間係3時半至3時45分,好早上校巴,好遲先返到屋企(要睇地區,住太古坐校巴最快,其他港島區如西區/南區,校車到家耐過住藍田或TKO),同樣校風都好,不過要比6年學費,都吾平,入左真幼要預左無得大抽獎,因為改左制,即係話,入真幼條路多數入真小,另外,而家在K3時要通過面試才可上真小,真幼程度淺,去考其他直/私無優勢,叩津校另計。

兩間小學程度正常,不像聖心私小跳級教,聖心私小適合轉數快少少的人讀(聖心津小另計),因為學校style比較competitive。

如果小朋友入到其中一間都應該開心。學校揀得你,証明適合你,如果無offer,也不要失望,一定有更適合!

希望幫到你!

回覆:聖心,聖提女幼同救恩K1,大家會點揀?

聖心、聖堤、坑真都有考!

原本鐘情坑真,但入到小學要比學費(一比比六年),又冇左大抽獎,有少少十五十六了!

回覆 lubb 的帖子

St Clare ,聖心,真光都要比6年學費,如果有同級數小學,真係無需要讀咁貴,所以好多住12網的人都未必讀呢3間幼稚園,因為無得抽獎吾抵lor,而且3間程度淺,要外補,所以放學後都好忙架。不過都係女仔的好選擇。

回覆:rinarina 的帖子

我都可能會搬去net 12, 所以好苦惱呀

引用:回覆+Chingkarrita+的帖子 無考試代表學校

原帖由 rinarina 於 15-12-04 發表

無考試代表學校有她教學的一套辦法, 但一定有評估的。而且呈分試係小五小六,初 ...
多謝你嘅分享!

引用:我都可能會搬去net+12,+所以好苦惱呀 +

原帖由 lubb 於 15-12-04 發表
我都可能會搬去net 12, 所以好苦惱呀
12網有Marymount,好喜歡!我覺得同聖提女子style好似,但感覺聖提sports方面都注重,好似全面啲。

引用:回覆+Chingkarrita+的帖子 無考試代表學校

無考試代表學校有她教學的一套辦法, 但一定有評估的。而且呈分試係小五小六,初 ...
好詳細既資料,謝謝! 坑真小三測三考係我最大concern, 但校園環境真係好好

引用:回覆+lubb+的帖子 St+Clare+,聖心,真光

回覆 lubb 的帖子

St Clare ,聖心,真光都要比6年學費,如果有同級數小學,真係無需要讀咁貴,所以好多 ...
唔講唔知st clare無得抽獎

原來聖心課程比較淺呀?我仲以後佢會好谷添。經過INTERVIEW後我就鍾意聖提女子附幼,過程好認真呀,唔知課程深唔深呢?不過又擔心小學喎,救恩唔洗講一定Happy school啦, 所以好懊惱

rinarina  聖心私小先至谷  發表於 15-12-4 13:50

多謝rinarina分享!

回覆 kathy_chow 的帖子

如果你囡囡入到聖提女幼, 之後多多分享啦, 我想下年2016囡囡試下報考呀

Rinarina,希望有得報喜!
其實我係坑真舊生,所以都好苦惱!

回覆:Chingkarrita 的帖子

我都係坑真舊生,但要俾六年學費,同來年入讀的要放棄大抽獎,有啲concern.
  同埋in完聖堤真係覺得係好學校。仲有幾日知聖提結果,希望大家都有好消息!

睇黎大家都好鍾意聖提, 其實我都係... 但係咪真係就算聖心, St Clares, 真光收都會揀聖提...?  

回覆 SzeForCat 的帖子

Only comparing the kindergarten, this one is the best.
另外, 有部份聖心,真光舊生會替子女揀其他女校, 有些覺得不認同聖心小學的教法, 有些覺得真光不太進取/各方面不夠突出, 中學成績一般; 但反而好多聖提舊生都會揀返女兒入聖提作首選, 或者,私校小學學費也是一個concern。

引用:回覆+SzeForCat+的帖子 Only+comparing+th

原帖由 caca316 於 15-12-04 發表
回覆 SzeForCat 的帖子

Only comparing the kindergarten, this one is the best.
如果有幸有聖提offer,那應是不二之選。但聖心似係最穩陣,大機會上小學。但早兩年開始,私小上中學個比例好似細咗,多咗位俾街外生。

原來咁多人見完聖提都咁鍾意,啲tasks一啲都唔易完成。

回覆:JadenBB 的帖子

係!仲要in埋校長加小學主任,好認真呢!

‹ 上一主題|下一主題