用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問中西區基恩小學
樓主: 2babymun
go

請問中西區基恩小學 [複製鏈接]

回覆:lauwingtai 的帖子

其實聖類斯公開試成績同入大學率係持續下跌,並非單一年既急升或急跌,因以前住西環,仲要係佢對面,所以都有留意下佢。我覺得現以佢哋現時既成績,係好難吸引到尖子入讀,根本走唔出個困局。係西環啲b1男仔,非不得已都唔想被派到呢間啦。

另外呢幾年中學學生人數下降,大學學位又無減,照計整體入大學率是看升。即係出面行緊大牛市,有隻股票係咁跌,咁隻股票本身可能真係有啲問題

晴晴小B 發表於 15-12-3 10:03
另外呢幾年中學學生人數下降,大學學位又無減,照計整體入大學率是看升。即係出面行緊大牛市,有隻股票係咁 ...
其實已經有好多隻"股票"有問題了......

不過未有人公開佢地既問題啫

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-12-3+10:03+另外

原帖由 hkpapa852 於 15-12-03 發表
其實已經有好多隻"股票"有問題了......

不過未有人公開佢地既問題啫
我就是這個意思,一個公司的股價下跌,不等於公司的實力下跌呀!日本經濟低迷,不等於日本貨差呀!強國經濟好,不等於強國貨好呀!以入U率為例,每年的學生數量,男女比例,學科學位分佈,通通有影響呀!如果個別年份,甚至二至三年的派位成績,不能代表學校質素升降呀!例如香港剩女多過剩男,代表香港女性質素下降嗎?不代表呀,因為香港的適婚年齡男女失衡而已。其實細心可看到的,近年男校或男多女少的學校入U率普遍下降,女校或女多男少的學校入U率卻可維持或攀升,因此,我完全不認同單憑入U率去評定一間中學是否升降level。

謝謝。剛搬來不太熟11區。因主要想找D基督教背景小學。但中西區也好像為數的不太多。只要不是太差的小學我都會考慮。謝謝資訊。

2babymun 發表於 15-12-3 11:54
謝謝。剛搬來不太熟11區。因主要想找D基督教背景小學。但中西區也好像為數的不太多。只要不是太差的小學我 ...
其實你個係仔定女呢?

lauwingtai 發表於 15-12-3 11:29
我就是這個意思,一個公司的股價下跌,不等於公司的實力下跌呀!日本經濟低迷,不等於日本貨差呀!強國經濟 ...
呢點我唔係太認同, 入U率唔同股票, 入U率應似較似公司既產品銷售量, 某中學既入U率下跌, 某程度已經說明學校既學生競爭力低咗(產品競爭力低咗), 咁學校應出了問題

如果一間主要收取B1學生既中學, 沒法令到每年有一個較合理既比例既學生入到U, 其實學校本身已經有問題.

我認為: B1學校之所以係B1學校, 就係不論學制如何改變, 仍然能夠長時間保持佢既競爭力/優勢; 即使成績偶有下跌, 但亦能快速地回升(兩三年內), 呢D先至可以叫B1學校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-12-3+11:29+我

原帖由 hkpapa852 於 15-12-03 發表
呢點我唔係太認同, 入U率唔同股票, 入U率應似較似公司既產品銷售量, 某中學既入U率下跌, 某程度已經說明學 ...

回覆:hkpapa852 的帖子

長期入U率穩定的Band 1學校很有辦法的。以慈幼會作風比較難做到。你是不是這些Band1出來的?若果是,相信你會明白的。

chansiub 發表於 15-12-3 13:44
長期入U率穩定的Band 1學校很有辦法的。以慈幼會作風比較難做到。你是不是這些Band1出來的?若果是,相信你 ...
做不了, 咁只好認命, 承認學校已經唔係最top之列咪得囉!

我明白你說什麼。但大部分人只看入U率。高分一定比低分好!那有求學不是求分數!外國一般大學才這樣。這是香港特色吧!小學中學成積兼名氣好像蓋過天。

hkpapa852 發表於 15-12-3 12:42
呢點我唔係太認同, 入U率唔同股票, 入U率應似較似公司既產品銷售量, 某中學既入U率下跌, 某程度已經說明學 ...
不, 你誤會我意思了, 我意思是「要証明聖類斯是否變差了, 需要香港男生入U率的近年比率數據」去比較。

我無需捍衛聖類斯, 我連聖類斯係邊條街都未知, 我只是覺得, 光憑「入U率」降低了去判斷聖類斯質素低了, 並不公平, 因為有很大機會是因「本港男生入U率」低了。

我有這個好奇, 是因不單止聖類斯, 很多傳統一線尾男校近年入U率都有降低催勢, 我覺得需要更多數據的支持。

舉個例, 聖類斯是男校, 入U率當20%先, 而xxx中學是男女校, 入U率是30%, ok? 但原來仔細數據是, xxx中學本身女多男少, 女生的入U率是40%, 男生的入U率是12%, 只是拉匀之後, xxx中學的入U率才是30%, 這就不同看法了。

如果我個係仔仔, 我替他選聖類斯或xxx中學就有不同考慮。你明我意思嗎? 又或者我仔入了xxx中學, 唔及女生成績好, 入唔到理科, 要讀文科, 而文科又非男生強項, 將來入U率又大打折扣呀!

假設我兒是band 1生, 我應排聖類斯或xxx較高志願呢? 如仍是排聖類斯較着數, 聖類斯仍是band 1生的較佳選擇呀! 咁for男生而言, 它是一線校還是二線校呢? 我仔透過聖類斯入U的機會, 可能比xxx高呀! 而聖類斯的低入U率, 可能是香港教育出現結構性問題呀!

當然, 最終可能真的單純地因為聖類斯真的差了, 只是, 我不接受單憑「入U率」就話聖類斯已降呢。

lauwingtai 發表於 15-12-3 13:57
不, 你誤會我意思了, 我意思是「要証明聖類斯是否變差了, 需要香港男生入U率的近年比率數據」去比較。

我 ...
要分男女校去比, 都算合理, 但其實近年因DSE出現既變化, 其實係俾機會大家認清楚, 邊D先係B1中學.

男校嚟講, 入U率維持高企/沒有太大變化既有:
QC
KC
SJC
聖言
St Paul
英華
聖芳濟
長天

入U率下跌比例較高既有:
LS
DBS
九華
港華
觀瑪
聖類斯
陳瑞祺(喇沙)

只能話, 係咪男仔普遍差咗? 我諗分別不大

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-12-02+發表

原帖由 DevilPig 於 15-12-03 發表
問過,無保母車到,因無乜人會過海為基恩
升小係一大挑戰,我係你,唔會25分唔袋住先。一線又好二線都好,肯定中西區校網好且基恩都係好學校一間。
況且,我相信你也會考直私小學。一鳥在手勝過百鳥在林。
利申:我自己有灣仔區非一線(即唔會為佢搬灣仔)但唔放乙一入唔到的男女校廿分在手,不是必入,也覺值搏率已高於其他了。

有女校的資料嗎?女校也有此狀況嗎?

lovebb2  yes, I also want to know.  Thanks.  發表於 15-12-3 14:20

hkpapa852 發表於 15-12-3 14:09
要分男女校去比, 都算合理, 但其實近年因DSE出現既變化, 其實係俾機會大家認清楚, 邊D先係B1中學.

男校嚟 ...
必需利申, 我只有個女, 亦不識人讀或教聖類斯, 只是覺得這辯論有趣, 現在公司開會, 一陣再傾。

回覆:請問中西區基恩小學

另外五年班有拔尖補底。小朋友主科會分情度上課,我覺得能照顧不同小朋友的需要。不過,我對其他中西區學校並不認識。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-12-03+發表問

原帖由 lambeanmama 於 15-12-03 發表
升小係一大挑戰,我係你,唔會25分唔袋住先。一線又好二線都好,肯定中西區校網好且基恩都係好學校一間。
...
係,本身都係咁諗。。。因為其他學校我只有 15/ 20分,好既未必入到,差既博中西區中學好D,但。。。中西區,又利女不利男,即係起碼搬2次,但老公唔肯租,只想買。。lee 個問題困擾了我2年。

我個係囝囝。中西區男仔好似無乜太多基督小學选擇。首選都想基督教學校先。其次無宗教背景。最终先天主教。

呢間學校根本在這裏長期都是被踩。要認top不是這辦學團體作風。要做到top對於他們亦有點難度。要追求top成積的,千萬不要選這校!

‹ 上一主題|下一主題