用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
go

民XX成員女兒:考TSA好開心 [複製鏈接]

下午陸續有建制派人士出席公聽會撐TSA,其中民建聯財經事務副發言人陳仲翔聯同小四女兒陳XX到場。就讀油蔴地天主教小學(海泓道)的陳映霖稱TSA「考得好開心,冇壓力」,認為不需取消,因跟普通測驗分別不大,「比起考試輕鬆好多」。她舉例指,年前校外曾有交通意外,學校派人維持秩序,「呢啲咪叫對症下藥囉,唔通我哋叫政府封咗條馬路?」寓意只需反對操練,但不用取消TSA。她在發言時不斷看講稿,說得非常流暢,似準備充足。
無表明政黨身份的陳仲翔緊接女兒發言,指TSA非如此恐怖,亦無影響親子關係,若貿然取消等於剝奪撐TSA家長之權利。會後陳仲翔被記者追問女兒講稿是否由他撰寫,陳承認「大部份都係我寫」,但強調女兒同意內容,又指無心隱瞞身份。記者詢問陳XX是否知道今日會議主題,她思索10秒後方回答:「同TSA有關嘅……大家同唔同意……有咩意見咁囉。」

<源自生果日報>

1    0    0    0

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

佢個爸咪真正禮義廉囉!

真係要有其他油天家長發發聲喇,如果唔係大家只睇到你地成班家長細路俾人擺上枱。

油天

garygary13 發表於 15-11-30 12:45
油天

油天出哂名功課勁秋....

佢地學生跟家長真係咁諗, 當TSA 不是一回事... 也不等於TSA 而家好OK...

TSA 可能原意唔係而家咁, 但係關係到學校業績, 學生係應考者...  不需要非凡智力都諗到有咩野結果..

突然想起,究竟我們在哪一年去學懂嗰「恥」字,原來世界上有人是不懂的,悲哀!
Please Don't put your daughter on the table !!

dwkw333  Agree. Please Don't put your daughter on the table !!  發表於 15-11-30 13:02

簽名被屏蔽

有冇油天既家長出黎發表下 ?

新油聲明:
http://comp.ycps.edu.hk/?p=12861

附件:
http://comp.ycps.edu.hk/wordpres ... %E6%9E%9C_Ver-4.pdf

回覆 punlik 的帖子

"學校之間總需要一個方法比較學術水準."

點解以上是對的?

retriever 發表於 15-11-30 12:25
下午陸續有建制派人士出席公聽會撐TSA,其中民建聯財經事務副發言人陳仲翔聯同小四女兒陳映霖到場。就讀 ...
見到呢篇報導, 我只可以諗到, 保皇黨既"編劇"水平, 同大台一樣低....

淨係一句「考得好開心,冇壓力」就笑死人了..... 我都好想知, 點樣可以考試考得好開心? 考試就算好簡單, 只要話考得輕鬆就夠了!

我只係覺得將"反對操練"既家長同"反對TSA"既家長放係對立面, 先有問題.

保皇黨唔通過泛民提出既"取消小三TSA動議", 但泛民同時又反對保皇黨提出既"制止學校操練動議", 其實兩者都只係為保而保, 為反而反, 根本唔係為小孩子著想, 成班人都只係一丘之貉, 只會係政治利益上考量, 靠佢地...... 唉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

alyk 發表於 15-11-30 16:02
新油聲明:
http://comp.ycps.edu.hk/?p=12861

睇個SURVEY 結果, 好似學校反把民記家長擺返上台!

52% 讚成取消, 19%讚成修改內容!

回覆:ckh311 的帖子

http://comp.ycps.edu.hk/ 學校聲明

回覆 hkpapa852 的帖子

講真所謂 "制止學校操練動議" 係一個補獲宣示, 無物意思...

正確D 講民記個動議係"停止**過度** 操練"

什麼叫過度? 有排UP.... 毫無操作性... 簡單講, 只在抽水, 毫無誠意...

回覆:hkpapa852 的帖子

清醒!等某些思想簡單的家長,當了人家槍手,還甘之如飴!根本並非為小朋友或香港教育的福祉

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-30+12:25+下

原帖由 hkpapa852 於 15-11-30 發表
見到呢篇報導, 我只可以諗到, 保皇黨既"編劇"水平, 同大台一樣低....

淨係一句「考得好開心,冇壓力」就笑 ...
其實最搞笑係個老豆猛咁解釋話tsa點好點好,冇壓力,其他家長都好支持後,當眾問個女幾次,老豆係咪講真話時,個女都唔出聲...... 小朋友果然係唔識講大話

NanaLi1127  不要把一個小朋友想得太深.太复雜!  發表於 15-12-1 12:54

其實大家對操練兩字個定義都好唔同,你叫佢唔好操,人地話無操喎,再加上俾你知勁操又點,又唔使罰又唔使拉坐監,不如傾個好d方案幫下班小朋友好過啦。

‹ 上一主題|下一主題