用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017考大學靚媽型爸們,來分享支持
go

2017考大學靚媽型爸們,來分享支持  

阿囝今年lower sixth開始,話Chem 已經深左好多,又話擔心未來應唔應付到,又話擔心future,聽佢咁擔心我仲擔心😟

回覆:2017考大學靚媽型爸們,來分享支持

八卦吓,點深法,不是科科深?學校應有補習?,因朋友話丫12比丫11深很多,學校成績取B grade 要努力

wesleypiano 發表於 15-11-29 22:23
阿囝今年lower sixth開始,話Chem 已經深左好多,又話擔心未來應唔應付到,又話擔心future,聽佢咁擔心我仲 ...
我亞女都是今年lower six, 讀 History, Sociology, Business and Maths。 History讀緊 England and France,England 這 part 勁多嘢和勁亂,做essay的駁論,有時想到頭都爆都想不到。到時考試都吾知想吾想到嘢寫。三科做筆記,寫都手tired。

引用:八卦吓,點深法,不是科科深?學校應有補習?

原帖由 brother4 於 15-11-29 發表
八卦吓,點深法,不是科科深?學校應有補習?,因朋友話丫12比丫11深很多,學校成績取B grade 要努力

...
我唔知點深法,但阿仔有D topic唔明!嗰邊冇補習老師,如果唔明我諗佢會去問返科老師!

Welcome guys!

引用:Welcome+guys! +

原帖由 wesleypiano 於 15-11-30 發表
Welcome guys!
我個仔2018先考大學,不過而家Y11選A level 科目學校已提及大學選科,所以都開始留意,身邊亦有好多朋友仔女呢兩年考大學,可以互相取經。大家嘅仔女係咪都只係考慮英國同香港嘅大學?我就想阿仔考慮埋德國大學。德國應該理丶工科強,啱佢,仲要免學費。不過阿仔好似只想響英國讀,又吾like 德國又吾like 返香港,我想、慳$都幾難。

Ruby1219 發表於 15-11-30 09:08
我個仔2018先考大學,不過而家Y11選A level 科目學校已提及大學選科,所以都開始留意,身邊亦有好多朋友仔 ...
你仔仔目標高,你應開放埋美國ivy league 大學給他選。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-11-30+09:08+我

原帖由 spiderlily 於 15-11-30 發表
你仔仔目標高,你應開放埋美國ivy league 大學給他選。
佢吾鍾意美國,話自己paranoid of guns. 佢嘅性格係好規行矩步嗰隻,比較適合英國德國。
But thank you for your advice, 身邊都幾多朋友嘅仔女target at 美國一綫/ivy leaugue 大學。

我囡囡今年YR12,  2年前開始係英國讀, GCSE成績都可以, 讀A-LEVEL: PHY, CHEM, BIO & MATHS....A-LEVEL比GCSE真係深好多.....佢本來想讀醫, 現在課程太深, 怕考唔到好成績....入唔到醫科.....

tsangdcf 發表於 15-11-30 12:10
我囡囡今年YR12,  2年前開始係英國讀, GCSE成績都可以, 讀A-LEVEL: PHY, CHEM, BIO & MATHS....A-LEVEL比GC ...
想當年殖民地時代, GCSE 和 A level 的gap 都很大.

GCSE 讀書便可, A level 讀書 + 靈活運用, 而且課程範圍既深且廣.  當年不少同學怕再承受考試壓力, 選擇中大暫取生方向.

所以到Alevel之後,阿仔咪話D chem深左同埋真係要好理解先有得讀!我仔讀chem、bio,maths+business.希望佢唔好放棄,繼續努力啦!

引用:我囡囡今年YR12,++2年前開始係英國讀,+GCSE

原帖由 tsangdcf 於 15-11-30 發表
我囡囡今年YR12,  2年前開始係英國讀, GCSE成績都可以, 讀A-LEVEL: PHY, CHEM, BIO & MATHS....A-LEVEL比GC ...
咁你囡囡開始各大學嘅written test未,報左邊間大學?我已經開始留意住2016考大學個邊D消息,又可以知多D啦!今年我地冇左AS,究竟係好定唔好呢?你囡囡呢兩年有冇參加 volunteer work or courses 來整好個personal statement?

回覆 wesleypiano 的帖子

我仔仔都係year 12,佢都係讀chem,bio,maths,同business,他都有講chem深咗,希望佢努力啲啦!

我阿女就讀chem, bio, math和 eng lit, 她無講深或淺, 淨係知道佢好多功課, 同我講電話就話唔得閒, 我覺得是借口多啲

引用:Quote:tsangdcf+發表於+15-11-30+12:10+我

原帖由 spiderlily 於 15-11-30 發表
想當年殖民地時代, GCSE 和 A level 的gap 都很大.

GCSE 讀書便可, A level 讀書 + 靈活運用, 而且課程範 ...
我就是中大暫取生
不知道a level 之苦

Deleted

回覆:etoile 的帖子

My daughter joined lower six in sep after F4. She is doing 5 subjects mainly in science. First two months, no problem as she knew the subjects in F4. Now, chem & bio begin to touch on new stuff and start to be difficult. But still, she is doing ok and she is enjoying classes and extra curriculum activities. This is what we want her to experience in boarding life.

未開始報大學, 16年9月先開始, UCSA可能會試Cambridge, IC, UCL & others.....都會報NON-JUPAS HKU/CHUK....BMAT/UKCAT 都要16年10月先考.........今年冇AS, 佢學校本星期Assignments, 出predicted grades.....你地囝囝, 囡囡是否這樣安排???.....囡囡在英國2年前已經開始係Cancer Research做義工,  今年11月half-term break開始係醫院做過2星期.....之後再有安排.....(做父母真辛苦, 全部出錢, 出力, 出人事, 幫佢安排好)......最後考試/面試成績.....就要靠自己喇!  

引用:回覆+wesleypiano+的帖子 未開始報大學,+1

原帖由 tsangdcf 於 15-12-01 發表

未開始報大學, 16年9月先開始, UCSA可能會試Cambridge, IC, UCL & others.....都 ...
Hi tsangdcf,
阿仔未提及今個week 有assignments, 乜咁快有predicted grade出?我見我個仔呢個weekend exeat仲出左去玩添!真係好擔心🙈佢都係想讀醫,但Chem 好似搞到佢好沮喪咁。點解咁好可以係Cancer research 做義工同係醫院做咁好嘅?係學校安排嗎?我仔只係參加左hku d summer course 咋!

wesleypiano 發表於 15-12-7 09:46
Hi tsangdcf,
阿仔未提及今個week 有assignments, 乜咁快有predicted grade出?我見我個仔呢個weekend exea ...
Hi Wesleypiano,囡囡間Sixth Form是新校, 今年先有第一班Yr13考A Level,學校好想攞成績, 谷得好勁, 早的出predicted grades,就想班學生努力的。
Cancer Research是2年前係Boarding School讀緊時, 囡囡自己搵,只是Shop Assistant,冇特別。人人都做得,佢因為星期六冇事做,先落Shop做幾個鍾。
醫院義工是因為老爸有相熟醫生,才可以安排。
今年暑假都準備報HKU / CUHK Medical Summer Courses. 你囝囝已讀, 請分享一下......是否有用呢?  謝謝!