用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請給點議建
樓主: zzllpp22
go

請給點議建 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+15-12-08+發表另外可

原帖由 zzllpp22 於 15-12-08 發表
非常感謝您的詳細分享!
請問考試和測驗時,數,常科是用英文或是中文作答?
老師們是否專科專教?或是一人 ...
考試時,如果果part係教英文,會用英文作答,用中文教就用中文答。至於專科專教,我不太清楚啊,不過我仔話英老師教埋佢IT,高年級唔清楚。

回覆:zzllpp22 的帖子

去年高小小一家長會,新校長話希望學生學一種樂器,如果對音樂無興趣的小朋友,好似是一種負擔。

引用:Quote:原帖由+zzllpp22+於+15-12-08+發表非

原帖由 cyhh 於 15-12-08 發表
考試時,如果果part係教英文,會用英文作答,用中文教就用中文答。至於專科專教,我不太清楚啊,不過我仔話 ...
謝謝分享!

引用:去年高小小一家長會,新校長話希望學生學一

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-08 發表
去年高小小一家長會,新校長話希望學生學一種樂器,如果對音樂無興趣的小朋友,好似是一種負擔。

...
如冇記錯,在今年小一簡介會時,曾有家長問過校長是否一定要學一種樂器,當時她的回覆是不用(有記錯請更正)唔通…改變了?!

Lucifer3960 發表於 15-12-8 20:41

...

樂器唔強制, 我仔咩樂器都無學...如果學校強制學生學樂器, 我諗我仔會要求轉去唔駛學樂器既學校

學校課程, 係有要求,
中英文要求比較高, 如果幼稚園中英文底唔好, 應該會跟得比較痛苦,
如果唔計改正, 中英數多數各一日一份, 抄寫功課少, 多做作業工作紙, 工作紙通常係一張, 工作紙唔算淺,
暫時只係測過一次驗..唔係教淺考深,考既都係教過既...份卷無深到要拉curve先合格.(舊年傳聞)..

引用:高小VS+蘇浙。高小會否很小女孩讀呢? 應如

原帖由 zzllpp22 於 15-11-29 發表
高小VS 蘇浙。高小會否很小女孩讀呢?
應如何比較?
意見定議建?

蘇浙要求中文水平好高

‹ 上一主題|下一主題