用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 grade 1 admission result is available
樓主: marbub
go

grade 1 admission result is available [複製鏈接]

收到 offer! 仔仔話面試時用全英文溝通,沒有問中文,我以為無機... 因仔中文不太好

wing.2bb    發表於 15-12-1 22:51

回覆:grade 1 admission result is available

收咗囝囝, 但應該放棄,因自行入沙呂。

wing.2bb    發表於 15-12-1 22:51

回覆:grade 1 admission result is available

有offer, 個女鍾意間學校,但地區問题,首先要5點起床,仲要自己坐一程車先去到校車上落點,自已送更冇可能,真係除非搬去大圍先讀得。

當個好爸爸

回覆:boyboobee 的帖子

請問在哪裡看到校車路缐?

http://www.puikiu.edu.hk/website/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=31&Itemid=62

引用:請問在哪裡看到校車路缐? +

原帖由 hurryup 於 15-11-28 發表
請問在哪裡看到校車路缐?
學校網家長專區有校車路線

引用:有offer,+個女鍾意間學校,但地區問题,首先

原帖由 boyboobee 於 15-11-28 發表
有offer, 個女鍾意間學校,但地區問题,首先要5點起床,仲要自己坐一程車先去到校車上落點,自已送更冇可能 ...
其實培僑有很多路線選擇,荃灣,火炭,九龍灣返學都好快,唔一定要搬往大圍

引用:有offer,+個女鍾意間學校,但地區問题,首先

原帖由 boyboobee 於 15-11-28 發表
有offer, 個女鍾意間學校,但地區問题,首先要5點起床,仲要自己坐一程車先去到校車上落點,自已送更冇可能 ...
我住得仲遠,住屯門,校車返學唔開站,我女就坐的士同同校同學仔夾的士錢,約每日$85, 7點上的士,其實7:35已返到學校,8:15上堂,不過我女鍾意早d返學同同學仔玩,加上遲d出門,屯公會塞車!在的士上又可以食早餐,我覺得幾好!放學就坐校車返家!可以坐一程校車,會貴少少!你可以考慮下這樣方法

引用:Quote:原帖由+boyboobee+於+15-11-28+發表

原帖由 jamlee309 於 15-11-28 發表
我住得仲遠,住屯門,校車返學唔開站,我女就坐的士同同校同學仔夾的士錢,約每日$85, 7點上的士,其實7:3 ...
回程收幾錢?

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+15-11-28+發表

原帖由 Sorriso 於 15-11-28 發表
回程收幾錢?
回程坐校車$3500兩個月, 即每個月$1750

坐來回校車$5300-5500兩個月,實數忘記了

不過培僑外判校車唔平架

引用:Quote:原帖由+boyboobee+於+15-11-28+發表

我住得仲遠,住屯門,校車返學唔開站,我女就坐的士同同校同學仔夾的士錢,約每日$85, 7點上的士,其實7:3 ...
我個女現在7點起床都要8點半先在催速中出到門,仲要經常臨時漏呢樣果樣,教咗幾年都冇進步,所以5點起床已經係好保守估計。至於日日坐的士,我更唔想佢從小有此習慣,以前有開車送佢,之後唔開車,佢已經覺得唔夠舒服,點解要坐車,我要同佢解釋,佢大部份同學都係坐車,點解佢要貪舒服呢?呢個問題主要怕佢習慣咗太舒適,以後少少辛苦都唔受得,更何況果D都唔算係咩辛苦添。希望大家明我想表達D乜……

當個好爸爸

5點起身,住邊區呀?你女係咪好晏先瞓?我女在幼稚園已習慣8:30入房,9:00已入睡,直到小學都係咁!雖然她要6:30起身,但睡眠時間很充足!叫她習慣晚上檢查功課,之後家長double check

我估原因係要多一程車先去到校車上落點,加上用好多時間係早餐或梳洗度。

除非學校係屋企樓下,唔係車程時間唔會慳好多,因為有時站頭站尾已經差半個鐘,真係睇你好唔好彩

引用:5點起身,住邊區呀?你女係咪好晏先瞓?我

5點起身,住邊區呀?你女係咪好晏先瞓?我女在幼稚園已習慣8:30入房,9:00已入睡,直到小學都係咁!雖然她 ...
佢係好夜瞓,上咗床都唔瞓!唔出聲都打開眼玩手指嘅人!

當個好爸爸

引用:我估原因係要多一程車先去到校車上落點,加

原帖由 積奇百事 於 15-11-28 發表
我估原因係要多一程車先去到校車上落點,加上用好多時間係早餐或梳洗度。

除非學校係屋企樓下,唔係車程時 ...
就係咁囉,仲要賴牀一輪,去到廁所又要定咗格發呆一輪……

當個好爸爸

在廁所發呆我女都有,試下晚上迫佢早d瞓,試一個月小朋友頂唔順,就會早瞓!有無瞓午睡先?我女k2已無午睡習慣

回覆 積奇百事 的帖子

大家知唔知點解只係得返學O個程時間表,無放學個程呢?

引用:回覆+積奇百事+的帖子 大家知唔知點解只係

原帖由 suzbaby 於 15-11-28 發表
回覆 積奇百事 的帖子

大家知唔知點解只係得返學O個程時間表,無放學個程呢? ...
http://www.puikiu.edu.hk/website/attachments/2015/2015-2016_School_Bus_Routes(Dismissal)_Normal_Dismissal_Time.pdf

回覆 積奇百事 的帖子

唔該晒

我們都住得好遠,要諗諗,但又好鍾意間學校,所以好大機會都會畀阿仔去讀。

‹ 上一主題|下一主題