用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校10招保成績 全科合格也留班
樓主: Lindytiger
go

名校10招保成績 全科合格也留班 [複製鏈接]

引用:其實我唔係好明 乜讀名校就只有成績,冇生

原帖由 siden 於 15-11-29 發表
其實我唔係好明

乜讀名校就只有成績,冇生活冇快樂唔happy?
有啲人生活喺怎樣嘅世界就認為全世界都跟佢地嘅世界一樣,只有井底嘅青蛙先至會覺得全世界嘅天空都係得頭頂幾尺一樣。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-29+發表其實

回覆:名校10招保成績 全科合格也留班

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-29+發表當你和

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-29+發

原帖由 SoLM 於 15-11-29 發表
對,井底之蛙怎知天外有外、人外有人!但是井底之蛙的見解也可能是對。打打殺殺的生活可能不太適合 ...
井底嘅青蛙又點知井外一定係打打殺殺呢?我嘅生活並不太辛苦,因為我搵到一份我喜愛及適合又有合理收入嘅工作,而且跟我喜愛嘅人一齊生活,阿仔亦搵到適合佢嘅成長路途。所以話要搵啱"適合"自己嘅生活比盲目去追求重要得多,搵學校亦然。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-11-29 10:57
名校和普通學校最大分別係,成續差在名校有壓力,在普通學校就冇壓力
成績差係普通學校無壓力?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

引用:名校和普通學校最大分別係,成續差在名校有

原帖由 布希亞 於 15-11-29 發表
名校和普通學校最大分別係,成續差在名校有壓力,在普通學校就冇壓力
Are you sure?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:朋友個仔讀某旺角男校,讀得好開心啵,仲成

原帖由 Gerard 於 15-11-29 發表
朋友個仔讀某旺角男校,讀得好開心啵,仲成日話學校玩得好勁,兄弟情亦非常好,佢亦有問兒子會否出國,兒子 ...
你唔係講我阿仔嗎!?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-29+發表對,井

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-29+11:11+Are

例如在某band 3中學,自已本無鬥心,周圍同學覺睇波溝女緊要過讀書,你sure唔sure他們感到學業壓力?
...
哦,原來你用 top 10% vs bottom 10%.

中間呢?

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-29+發表例如

簽名被屏蔽

引用:Quote:karen55407+發表於+15-11-27+11:51+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
B1中學考第尾既學生, 去到一間過去3年3322率只有30.16%(2013), 10.85% (2014)同 12.78%(2015)既中學, 名列 ...
嘩!節節向下喎!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-11-29+發表哦

中間班中唔好話有一半,就算有二成hea學生,如小朋友本無鬥志易受人影響,結果唔曬我教你應該知啦係嘛

...
帶出另一個問題,點解要班 hea 或者跟不上的學生讀六年中學,而且令家長以為他們有機會入到大學?

簽名被屏蔽

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-29+13:48+帶

因為是全世界普遍人權概念,人人有書讀是與生俱來的權利,讀不讀得好,或有冇書讀是兩個概念
...
我明白兩者分別。

學習,教育都有不同模式,不一定要讀文法中學,按世界趨勢,部分藍領工作會越來越吃香!

政府及VTC開始做緊 d 嘢,例如 Earn and learn。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題