用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年蛇b 面試觀察
樓主: kenyuenkc
go

今年蛇b 面試觀察 [複製鏈接]

引用:修正:培正:+240民生:+330崇真:+240啟思附屬

原帖由 siubibu 於 15-11-27 發表
修正:

培正: 240
崇真未經證實清息是沒有英普下午, 如果是真可能只有180. 有錯歡迎指正.

引用:Quote:原帖由+jojosesame+於+15-11-28+發表

原帖由 lhwhazal 於 15-12-03 發表
非常同意! 我之前上網睇同聽人講間學校點好點好, 去到現場阿囝同我都唔太like, 小朋友原來都會自己揀學校嘅 ...
家長揀學校,學校揀學生,但最終學生都會揀學校架,好奇妙

引用:我有龍蛇2B,+講真人多就一定係龍,雙非都無

原帖由 ms_ck 於 15-12-03 發表
我有龍蛇2B, 講真人多就一定係龍,雙非都無左一大截,但雙非未必考名幼,所以唔代表蛇好易,我細b係超細12 ...
我自己小孩也是十二月。

我覺得公不公平兩睇。收生準則不理會小孩出生月份也是無可厚非的,因為到小孩入學之後成積一樣不會按出生月份調整吧。

反而面試時比較一下小孩是否早熟至跟上其他小孩是好事。有得讀就讀,無咪下年做大B

引用:Quote:原帖由+ms_ck+於+15-12-03+發表我有

原帖由 busydaddy 於 15-12-03 發表
我自己小孩也是十二月。

我覺得公不公平兩睇。收生準則不理會小孩出生月份也是無可厚非的,因為到小孩入學 ...
認同呀,點都有得讀,今年唔得咪出年囉,緣份真係好難講得埋

回覆 Littlecatta2013 的帖子

同意呀﹗去in k, 佢又問我有冇讀n, 去間n, 我仔又好似大左D而家我囝有K有N收, 不過都係PM OFFER, 我都唔知點揀。

回覆 orian 的帖子

點解想做超細b既?

引用:回覆+orian+的帖子 點解想做超細b既?

原帖由 janicelwy 於 15-12-04 發表
回覆 orian 的帖子

點解想做超細b既?
可能我思想古老,我自己本身算係細b, 身邊亦好多朋友係11,12月出世,個個年代根本無所謂大細b, 成積亦唔會因為1月出世或12月出世有明顯分別。。。甚至好多年尾出世成積更好。
既然佢係適齡,我覺得12月出世讀k1做所謂細b無問題,當然前題係有學校收先

引用:Quote:原帖由+lhwhazal+於+15-12-03+發表非

原帖由 ms_ck 於 15-12-03 發表
家長揀學校,學校揀學生,但最終學生都會揀學校架,好奇妙
係真的

引用:Quote:原帖由+janicelwy+於+15-12-04+發表

原帖由 orian 於 15-12-04 發表
可能我思想古老,我自己本身算係細b, 身邊亦好多朋友係11,12月出世,個個年代根本無所謂大細b, 成積亦唔會 ...
我都係咁諗,以前細個讀書都無分哩d野,自己係超細b,  小學成績都係排前,頭5名有3個都係超細b,  學習上唔覺得同大b有咩分別。反而d同學會留意留班或年紀大的同學,覺得佢地係讀唔到先要留班。所以我唔會比我小朋友做超大b, 佢真係應付唔到再諗。

引用:Quote:原帖由+orian+於+15-12-04+發表可能

原帖由 maomaofafa 於 15-12-04 發表
我都係咁諗,以前細個讀書都無分哩d野,自己係超細b,  小學成績都係排前,頭5名有3個都係超細b,  學習上唔 ...
十分認同!我的年代也是年紀大的同學一般都是能力問題留班。。。我都盡量唔想小朋友第時會俾人咁諗。。。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-12-04+發表

原帖由 Korira 於 15-12-04 發表
十分認同!我的年代也是年紀大的同學一般都是能力問題留班。。。我都盡量唔想小朋友第時會俾人咁諗。。。

...
時代不同習慣不同,佢地應該不會怪錯超大B了

引用:Quote:原帖由+Korira+於+15-12-04+發表十分

原帖由 busydaddy 於 15-12-04 發表
時代不同習慣不同,佢地應該不會怪錯超大B了
我同意時代不同,亦唔會奇怪大b既出現 (可能我仔都有機會要做大b), 不過有得揀既話,我想佢做細b多d

‹ 上一主題|下一主題