用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年蛇b 面試觀察
樓主: kenyuenkc
go

今年蛇b 面試觀察 [複製鏈接]

andyan324 發表於 15-11-27 11:18
唔係喎,我仔上年見N全部waiting
係咪你見果啲間學校太勁呀,有啲大B都好難入架

有D學校肯收細B, 就俾人話"呢間係人都收架"嘅負面評語, 好似睇唔起間學校咁.

只可以話名幼都係一樣咁多人爭,不過機會率係會高少少
但相信學校的要求唔會有唔同
一樣係要乖叻醒的學生

vpo0615 發表於 15-11-27 11:40
有D學校肯收細B, 就俾人話"呢間係人都收架"嘅負面評語, 好似睇唔起間學校咁. ...
最騎呢係呢啲說話有時竟然會出自啲細B媽的口中。老實講心照大家都知細B多數選擇不多,有學校收都算叻叻了!何不嘗試欣賞一下肯收自己小朋友的學校呢?人哋都無嫌你,何必嫌人呢?難道真的要好似前面啲細B媽媽話interview要比啲學校歧視先安樂?我對每一間肯收我仔的學校都心存感恩的。

回覆 maomaofafa 的帖子

對,我個都係細B,有得讀已經好開心

個人覺得競爭都大,住附近學校唔收,要走到老遠讀

siubibu 發表於 15-11-27 11:18
修正:

培正: 240
啟思得咁小位 ka ja? 點解佢地可以一路in, 一路收ke?

好少人報呢間?

其實細b 有好多都出色過大b. 當然bb 大幾個月就係幾十%. 真係大b 有so d ke.
如果成幾千人搶, 同樣出色, 咁係大b 有so.

上年IN PN時, 有間區內出名嘅幼稚園, 我認為佢問D問題係想揀大B only, 今年報K1我都費事再揀呢間.

引用:Quote:vpo0615+發表於+15-11-27+11:40+有D

原帖由 maomaofafa 於 15-11-27 發表
最騎呢係呢啲說話有時竟然會出自啲細B媽的口中。老實講心照大家都知細B多數選擇不多,有學校收都算叻叻了! ...
咩都有人講。。12月b做大b in n, d 人就話實收啦,你個個係大b呀麻。。做細b in k d 人又會話, 間學校咩人都收架。。。
大家睇開d, 總之有學返就得,唔好理人地點講, 希望大家都有好消息

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-27+發表

完全不覺得,因為有d都排左好耐下。同埋d位咁少,咁多大b 超大b 爭,作為細b 媽都不會有任何期望

...
當你有上年和今年面試經驗,完全感到上年競爭好恐怖。至於難考係因為近年家長push多左,學校要求多左。

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-27+發表

完全不覺得,因為有d都排左好耐下。同埋d位咁少,咁多大b 超大b 爭,作為細b 媽都不會有任何期望

...
年年也有超大b,你估超大b家長想面對兩年既面試嗎?大人和小朋友也很辛苦的。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-11-27+發表

原帖由 Abking 於 15-11-27 發表
當你有上年和今年面試經驗,完全感到上年競爭好恐怖。至於難考係因為近年家長push多左,學校要求多左。

...
上年競爭点恐怖法?

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-11-27+發表

原帖由 Abking 於 15-11-27 發表
年年也有超大b,你估超大b家長想面對兩年既面試嗎?大人和小朋友也很辛苦的。

...
咁又如何?同我話 作為細b 媽都不會有任何期望 有任何關係呢? 我表達我無期望都唔得嗎?

回覆:今年蛇b 面試觀察

我有朋友龍年B比較in K1,覺得今年少左競爭,interview 人數都少左

我朋友話上年in 得好好,100%做足,有禮貌有笑容加大B都冇offer. 我女做唔足今年都有am offer. 同一間一般的九龍塘學校

引用:我朋友話上年in+得好好,100%做足,有禮貌

原帖由 貝珠 於 15-11-27 發表
我朋友話上年in 得好好,100%做足,有禮貌有笑容加大B都冇offer. 我女做唔足今年都有am offer. 同一間一般 ...
請問邊間?

一間已出offer 的細校,自己估啦

真是要call waiting 先知競爭少幾多。我覺得offer集中在一派人身上,好似我表弟囡囡雖然是龍b幾乎間間都有offer最后揀左培正。我覺得今年都是尤其是名校應該來來去去都是𠴱派

引用:真是要call+waiting+先知競爭少幾多。我覺

原帖由 socute 於 15-11-27 發表
真是要call waiting 先知競爭少幾多。我覺得offer集中在一派人身上,好似我表弟囡囡雖然是龍b幾乎間間都有o ...
同意,叻的小朋友或者個樣招人愛嘅小朋友咩競爭下都會胜出啦!無關大細B事。

‹ 上一主題|下一主題