用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問ADHD小朋友應讀咩學校?
go

[過動] 想問ADHD小朋友應讀咩學校?

我們懷疑我仔係ADHD,我仔三歲,老師建議我們去check吓,宜家考緊k1,老公話國際學校會好啲,有冇人可比意見?

回覆:想問ADHD小朋友應讀咩學校?

我都頭痛中 煩

引用:我們懷疑我仔係ADHD,我仔三歲,老師建議我

原帖由 Sheep5 於 15-11-27 發表
我們懷疑我仔係ADHD,我仔三歲,老師建議我們去check吓,宜家考緊k1,老公話國際學校會好啲,有冇人可比意見 ...
如果你能一直走國際條路,將來去外國讀書,就可以!但如果要中途去返本地學校,就難了!而且,國際學校唔一定等於完全無規矩!就算真的接受到小朋友,小朋友是否能在當中學習到!因為佢玩佢自己的,佢唔專心,老師唔介意,但唔投入課堂,佢就未必學到嘢返嚟,當然也要看小朋友嚴重程度!
我仔讀主流學校,不過佢算輕微,間中會犯下規,上堂四圍望下,畫下書,但總算暫時學習上無問題!
你還是先去評估,看看情況再考慮

回覆:wan_sosin 的帖子

謝謝你,人地話國際學校日日吾同變化,佢地重難尊注,吾知係吾係

引用:謝謝你,人地話國際學校日日吾同變化,佢地

原帖由 Sheep5 於 15-11-27 發表
謝謝你,人地話國際學校日日吾同變化,佢地重難尊注,吾知係吾係
你聽嘅係真架,會更加易分心!

回覆:Sheep5 的帖子

國際學校會包容SEN學生,老師有方法教好他們,不會把責任推在家長身上,逼他們吃藥來坐定定。

回覆 Sheep5 的帖子

聽過一個小朋友在國際學校讀書, 小朋友不想聽書, 可以自己坐在一旁看喜愛的書籍, 學校鼓勵閱讀, 所以接受到這樣, 但家長會不會同意小朋友這樣呢?

ADHD小朋友應該讀一間包容, 老師對ADHD有認識的學校. 這倒是一個尋尋覓覓的過程.

回覆:bee918 的帖子

但國際學校少功課。

學校堂課多,吃飯時間亦很短。放學放假的功課optional, 自由度大。

我小朋友有亞氏保加兼疑似ADHD。入咗國際學校year 1 mainstream,學校很好,好包容,又照顧每位學生的生理心理需要。小朋友好開心,又冇功課。讀咗幾個月,老師一句投訴都冇。但係我仲掙扎緊好唔好轉返本地小學,因為始終國際學校紀律冇咁嚴,有d同學比較曳;冇課本,冇功課,學咗d咩都唔知,佢識唔識、明唔明白等都唔知。(雖然學校會話你知呢期硏習課題係關於d咩)。如果你要嘅係但求有學返,又唔想煩唔想收到投訴,國際學校應該係你嘅選擇。

回覆:想問ADHD小朋友應讀咩學校?

我都想搵一間可以包容adhd嘅小學,請問知吾知九龍區邊間可以

回覆:rakui 的帖子

謝謝你意見,非常有用

Sheep5 發表於 15-11-29 07:32
但國際學校少功課。
聽說的確是少功課, 有朋友的小孩讀國際學校, 基本上不會有功課帶回家, 放學後一星期可以去游兩次水... 羨慕C...
上到中學則不知如何. 多年前遇見另一個家長, 她說國際學校的中學功課也開始intensive.

引用:我小朋友有亞氏保加兼疑似ADHD。入咗國際學

原帖由 rakui 於 15-11-29 發表
我小朋友有亞氏保加兼疑似ADHD。入咗國際學校year 1 mainstream,學校很好,好包容,又照顧每位學生的生理 ...
可否pm告知那間學校

引用:Quote:原帖由+rakui+於+15-11-29+發表我小

原帖由 hoki116 於 15-12-02 發表
可否pm告知那間學校
我都有興趣呢間係邊間呢。 謝分享

回覆:tamama765 的帖子

可以分享哪間學校嗎?

引用:我小朋友有亞氏保加兼疑似ADHD。入咗國際學

原帖由 rakui 於 15-11-29 發表
我小朋友有亞氏保加兼疑似ADHD。入咗國際學校year 1 mainstream,學校很好,好包容,又照顧每位學生的生理 ...
可以pm 我學校名嗎

負擔得起,梗係國際好

回覆:rakui 的帖子

可否pm我學校名稱,我朋友仔啱,佢下年k2