用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs 綠茵
樓主: eggplant8
go

LH vs 綠茵 [複製鏈接]

回覆:LH vs 綠茵

如果dgs 都係去返啲傳統名幼,呢兩間真係二線直私offer 多,lh 應該學術冇得輸

回覆:LH vs 綠茵

如果真係目標入dgjs,樓主或者考慮讀SC吧,今年無offer就明年考插班。如果以插班實力計,學之園絕對有利過GF。

但其實個人認為讀LH根本唔駛轉校插班,入唔入到dgjs係講關係同緣分,讀邊間幼校都好,只要小朋友本身適合,自然就有機會入讀女拔。反而你讀LH出去考其他熱門直資私校成績亮麗,就算唔入dgjs亦不愁考唔到小學

chungayu2    發表於 15-12-29 12:46
chungayu2    發表於 15-12-29 12:46

引用:謝謝各位的回覆,由於住得比較偏遠所以沒有

原帖由 eggplant8 於 15-11-28 發表
謝謝各位的回覆,由於住得比較偏遠所以沒有報市區的「名幼」,唔好意思啊,我是新手媽媽,咁DGS或名小收生 ...

睇成績表評語,當然面試表現應該最重要。成績表大把人straight A,咁校長見你係名幼成績表,相對容易估算小朋友實力多過屋村校嘅straight A,所以點解名幼佔大多數。

tick 發表於 15-12-25 00:37
真心問下,咁要入邊間幼稚園?
咁dgs入面個個都係cckg升?

邊有一定架,cckg唔一定個個入,lh亦有人入,不過cckg機會大好多好多倍

其實見過cckg既申請表,就知道已經有某D人可以大機會入DGS,唔係入左佢就容易入DGS。。。。
另多睇D幼稚園派位,就知該幼稚園,係畢業生方向。
‹ 上一主題|下一主題