用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問放位信點寫?
go

請問放位信點寫? [複製鏈接]

之前交了留位費,打左去學校放位,但學校話要寫返封信去,應點寫?thx

6    0    0    0

我個仔/女家下唔讀了 !  

由於小女/小兒有太多offer ,經過慎重考慮,抱歉未能選中貴校,懇請見諒。

bbb330    發表於 15-11-27 08:01

引用:由於小女/小兒有太多offer+,經過慎重考慮

原帖由 December_baby 於 15-11-26 發表
由於小女/小兒有太多offer ,經過慎重考慮,抱歉未能選中貴校,懇請見諒。 ...

回覆:kmko 的帖子

你好好呀!會打去cancel個位,對於我地呢d係waiting list既人黎講,真心多謝你,同萬分感激!!

bbb330    發表於 15-11-27 08:02

劉德華打黎話同我一齊,bye bye 啦郭富城!

回覆:simonwan 的帖子

回覆:請問放位信點寫?

恭喜你得到心儀既offer!! 認真講句,寫信時應先提及小兒/小女的考生編號及於哪天進行面試,多謝該校予以面試的機會,小兒/小女也有幸獲得學位,而小兒/小女都很喜歡該學校,不過考慮過上學時間及車程(或其他得體的原因),很遺憾要放棄學位。

引用:恭喜你得到心儀既offer!!+認真講句,寫信時

原帖由 HauMiranda 於 15-11-27 發表
恭喜你得到心儀既offer!! 認真講句,寫信時應先提及小兒/小女的考生編號及於哪天進行面試,多謝該校予以面 ...
一定要書面通知?打電話可以嗎?

要求通知嗎?抑或不去交留位費就等於放棄?

為自己,為別人,不讀通知一聲,令人覺得家長有責任感。
電郵一封,大部分學校網頁也有聯絡電郵。給你們參考,簡簡單單,不喜勿用。

Dear (SCHOOL NAME),

We regret to inform you that we have to withdraw from the P1 admission of my child, Name: XXX , Application no: XXX.

We are sorry for any inconvenience caused.

Best regards,

YOUR NAME  (YOUR CONTACT NUMBER)

ppmmbb  寫信定電郵好呢?  發表於 15-11-27 10:25

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-11-27+發表

原帖由 siuap 於 15-11-27 發表
一定要書面通知?打電話可以嗎?
間間學校做法唔同,但應該以寫信為好,因白紙黑字寫低,單靠打電話口述唔可靠,日後假如佢話你留左位要過數交學費到時你都有真憑實據話退學。

引用:要求通知嗎?抑或不去交留位費就等於放棄?

原帖由 小王子J 於 15-11-27 發表
要求通知嗎?抑或不去交留位費就等於放棄?
已交留位費要書面 (要信或 email 請問返學校) 通知。如果冇書面證據,學校要到交第一期學費或註冊時先可以 release 個位出黎。

如果只係收到 offer 而你唔想要, 只要唔去留位,就自動放返個位出黎了。

如已簽學費過數受權,退位信需註明取消嗎?點寫好?謝謝。

引用:Quote:原帖由+siuap+於+15-11-27+發表一定

原帖由 HauMiranda 於 15-11-27 發表
間間學校做法唔同,但應該以寫信為好,因白紙黑字寫低,單靠打電話口述唔可靠,日後假如佢話你留左位要過數 ...
明白! 已交留位費了,遲啲會寫信去放位,謝謝您!

請問可以註冊2間直資嗎?因上個月已註冊了1間直資,現在又剛收到另一間更心怡的直資offer, 我亦已經註冊了。會有問題嗎?是否要寫信通知上一間取消學位?

回覆 bosebb 的帖子

最好寫信通知上一間取消學位

因一人一資助學位

‹ 上一主題|下一主題