用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-29+14:59+咁

原帖由 palmchristy 於 15-11-29 發表
市民期望同教育局所真正做到的, 應該有落差.

我留意到有朋友心目中為教育局打造了一個強勢印象, 想像該局 ...
Listen to the unheard.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

palmchristy 發表於 15-11-29 14:47
我都有興趣知道幫助改善教與學的良方.  如果是提供數據, 相信無乜特別, 如實報告就是.

至於教育局就提供 ...
Best practices and experience sharings are easy to help and motivate the bottom schools to catch up.

palmchristy  如果真的有這些好方法的話, 分享是不錯的.  發表於 15-11-29 15:44
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-29 13:17
我只是有興趣知道TSA講到咁重要,咁有用,是如何應用,是否大家都一廂情願,抑或是真係一揸數字,對教與學 ...

家長日, 班主任向家長展示某學童成績不佳的成績表, 家長的反應可以是 -

1. 覺得責任在自己, 一聲不響回家操練子女
2. 覺得責任在校方, 認為應取消考試
3. 覺得雙方均有責任, 於是和校方交換學童在校和在家的學習情況, 然後商討針對性方案, 並請班主任也多幫助其子女

我自己偏向覺得今次爭議, 雙方均有責任, 要加強溝通, 停止操練, 並商討最好的優化方案.  單向地認為取消或維持不變讓個別學校繼續操練, 都容易流於片面.

Doray  有Point!  發表於 15-11-29 17:09

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+15-11-29+16:0

原帖由 palmchristy 於 15-11-29 發表
問題就係教育局要盡快做野及落實可行方案,唔係話無問題就唔駛改。今日講左咁耐,呢個副局都起碼講一月底二月頭會有個「講法」。因呢個問題並唔係今時今日發生,只是教育局一直愛理不理,而家攪大左先開始叫去處理下。今日各方提出不少方案,在操作上絕對可行,咁簡單嘅方法我就唔信攞緊咁高人工嘅有關局方人員,完全會諗唔到。

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+15-11-29+發

原帖由 ronniedad 於 15-11-29 發表
問題就係教育局要盡快做野及落實可行方案,唔係話無問題就唔駛改。今日講左咁耐,呢個副局都起碼講一月底二 ...
可能佢地知道一定有「好多人」護航,而且佢地認為是學校,教師及家長的責任,自己冇責任!

Doray  呢個正正係令人氣愤的地方!!!  發表於 15-11-29 17:11

回覆:始終要TSA

做教育,不應隨便朝令夕改吧!認真檢討,查找不足,是教育局應有之義,找出問題所在,再針對性作改善!不是單純一刀切取消TSA,就一了百了。
TSA 顕然不是原罪,有其存在價值,只是執行上出了岔子!君不見並非所有學校也要操練,問題是學校及老師有沒有改革課程,將教與學理順?

引用:做教育,不應隨便朝令夕改吧!認真檢討,查

原帖由 sofesofe 於 15-11-29 發表
做教育,不應隨便朝令夕改吧!認真檢討,查找不足,是教育局應有之義,找出問題所在,再針對性作改善!不是 ...
咁呢個問題呢個月先發現或發生?去到今日先叫聽到下個副局話有可能作改動,之前唔得掂佢來來去去講咩呀?😡呢個楊副局咀臉都唔見得好,但起碼做個樣都叫做諗緊計。

同埋今日間歇聽到呢個副局講嘅野,起碼佢一定比唔得掂在行好多,信佢就唔敢講喇,但搵佢坐正可能真係一二月就有個解決方案出黎。

回覆:荷蘭人 的帖子

名校考高幾级, 慘過TSA多多聲, 點解唔出聲?

點解呢個教育議題變左政治議題,建制為政府護航,而泛民又為反而反,其實究竟再傾落去有無意思?會尋找到答案?

bbforever  仲有d黨仔埋伏在家長堆興風作浪  發表於 15-11-29 21:43

引用:點解呢個教育議題變左政治議題,建制為政府

原帖由 MMVV 於 15-11-29 發表
點解呢個教育議題變左政治議題,建制為政府護航,而泛民又為反而反,其實究竟再傾落去有無意思?會尋找到答 ...
答案其實就好簡單,就係教育局一直都唔做野。

世上會有完美制度?取消TSA就會沒有操練?學校測考就可作學校水平指標?操練文化癥結何在?
我看為人父母者,還是了解多些,想深一層,分析一下,不是非黑即白,委過於弱勢的教育局容易,惟取消了TSA,沒有全港性評估機制,可能亂象叢生!
也只怕是有政團刻意模糊焦點,將議題政治化,來攻擊政敵,撈取政治本錢,不可不察!

回覆:sofesofe 的帖子

回覆:sofesofe 的帖子

醒目開學勳章

我女已中六,佢看到新聞之後話多餘,根本就是學校問題,佢由小學開始,經歷甘多次tsa, 無一次學校有操練過,照玩照瞓,佢講一句,要不想操練tsa就搵一間不是只識操練的學校,無tsa操到時未操pre s1, 根源在學校,要有成績,無成績,家長點一窩蜂去考去報名,到時就殺校

MASAYA 發表於 15-11-26 18:33
所以我一開始問左你覺得係咩原因導致學校操TSA,樂見你既答案唔係單一立場
我覺得有立場唔係問題,要冇立場 ...
你完全講出左重點! 而我相信今日出黎既家長都係只為小朋友, 好多留言話叫小朋友唔好讀書就有快樂童年, 唔洗考試一條龍真係唔知佢地抱住咩心態. 我自己唔反對TSA, 但係好反對不停咁操, 我小朋友小一, 功課薄面都寫名TSA, 中文真係唔係6 YRS 人仔會明,閱讀理解好深又多, 講完成篇佢冇可能明晒,仲要字要識讀喎. 做得一份中文已用左40分鍾咁其它呢? 講得出叫人唔好讀書唔好

講得出叫小朋友唔好考試既人係咩心態? 唔通佢地好支持小朋友去操, 為左佢地一世唔好落後比人地就要咁細個開始唔好休息, 唔好浪費時間去玩, 一有時間就學野, 做功課咁就為之會係為小朋友好?

sofesofe 發表於 15-11-29 22:31
世上會有完美制度?取消TSA就會沒有操練?學校測考就可作學校水平指標?操練文化癥結何在?
我看為人父母者 ...
或者你睇清楚先! 係取消小三TSA, 唔係全部取消!

bee918    發表於 15-11-30 12:52

引用:我女已中六,佢看到新聞之後話多餘,根本就

原帖由 CrabPincers 於 15-11-30 發表
我女已中六,佢看到新聞之後話多餘,根本就是學校問題,佢由小學開始,經歷甘多次tsa, 無一次學校有操練過 ...
完全同意你個女的講法,佢係講緊佢開始去行TSA所經歷果個年代而已,但世界係不斷轉緊架,而家就係已經同原意變哂質啦!

引用:Quote:bee918+發表於+15-11-28+18:12+怎麼

原帖由 galileo2013 於 15-11-28 發表
TSA係全港性的評估,學校可以更了解比對其他學校的學生,自己學生水平去到邊。還有TSA評估內容係針對該課程 ...
我簡直不能認同更多!
哈哈!
原來哩到先係可以發言的地方!
我最初見面書那個不願小朋友做功課奴隸,以為係好野,點知裏面根本都係反對哩樣反對個樣。
我忍唔住就反問返佢地,仲被人鬧到死。
唉!
我都覺得 TSA 小三小六中三都做下係好事。有左有系統性評估,教育局先會了解各間學校水平大約到到邊到。

當然,有左資料後會做啲咩,哩方面要再睇下,總之唔好關係到學校 branding, 唔會影響小朋友升中等,件事就簡單左。

啲人可否唔好再咁政治化啲事情,同埋咩都反對左先呢?

‹ 上一主題|下一主題