用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

回覆:始終要TSA

俾個學校數據我地睇托咩,係叫佢攞個佢點用數據嘅樣本出黎,證明下佢地口講嘅點幫到學校嘅成效呀!有無實例證明到呀?有幾咁秘密唔俾得人知呀?

引用:Quote:anixon+發表於+15-12-1+21:09+訪問校

原帖由 palmchristy 於 15-12-01 發表
睇黎你真係聽左好多用家(如可以請講下誰是用家, 行內人是誰)的說法, 又收集左唔少資訊.

我想問, 眾多"用 ...
去到而家咁,我仲同你慢慢磨多三四年睇下害唔害到我地d小朋友呀?

palmchristy  去到而家點呢?  多看事實, 多分析不同意見, 有助你減少誇大問題, 以及找出真相.   發表於 15-12-1 23:25

引用:Quote:anixon+發表於+15-12-1+21:09+訪問校

睇黎你真係聽左好多用家(如可以請講下誰是用家, 行內人是誰)的說法, 又收集左唔少資訊.

你考完小三TSA覺得開心就走去埋陳生堆啦我地就一定保護我地小朋友基礎學習上的權利架喇。

近日有一個殺手, 專門奪去小朋友的童年幸福, 令人髮指.

其行兇手法十分不人道, 令小朋友有過量功課和操練, 壓力大, 又沒有時間玩耍和做運動, 實在過份.

於是有人想起一個名為TSA的疑兇, 在調查期間, 越來越多人指出它就是真兇, 那些人一傳十, 十傳百, 百傳四萬, 越說越真實, 甚至說它的影子早已出現在眾多學童生活當中, 令學童的學習TSA化了.

然而, 一些和TSA曾經相處過的家長, 紛紛分享經驗, 說TSA十分溫和, 不像是真兇, 相信真兇令有其人.

然而, 未曾和TSA相處過的人, 因為傳聞聲勢浩大, 對TSA已經十分反感和驚恐, 完全忽視曾經和TSA相處過的人的經驗.

於是, 在大多數人的口誅筆伐下, 越來越多人認為要未審先判, 盡快把TSA處死.

然而, 真兇和他的幫兇, 聰明地混在群眾當中, 賊喊捉賊, 滿意地看著TSA成為代罪羔羊, 暗笑不已.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

ronniedad 發表於 15-12-1 23:10
你考完小三TSA覺得開心就走去埋陳生堆啦我地就一定保護我地小朋友基礎學習上的權利架喇 ...

你提倡的, 和我們一群有經驗的家長經歷南轅北轍.  你是想用你的推論, 去推翻我們的經歷嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

shadeslayer 發表於 15-12-1 22:51
Results have been shown to schools, not to parents.

EDB is not responsible for actual improvements  ...
Do you know what actual info released to schools ? Are they useful ?

Yes, schools are responsible to improve the teaching and learning .... after 12 years, what's the trends and findings of primary and secondary education is EDB's responsibility, right ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ronniedad+發表於+15-12-1+23:10+你

你提倡的, 和我們一群有經驗的家長經歷南轅北轍.  你是想用你的推論, 去推翻我們的經歷嗎?
...
陳生果邊有19%+幾個同佢志同道合嘅開心家長,等緊你去開解你架!

ronniedad 發表於 15-12-1 23:23
陳生果邊有19%+幾個同佢志同道合嘅開心家長,等緊你去開解你架!

我用了十多年時間, 寫了開心家庭網, 以及開心家庭日誌, 目的就是和眾多家長, 分享我們一家和孩子相處的開心經歷. 和孩子相處, 一起成長, 真是十分開心的, 希望你能理解, 唔好成日諗埋一邊, 你孩子會受你影響的.

引用:Quote:ronniedad+發表於+15-12-1+23:23+陳

我用了十多年時間, 寫了開心家庭網, 以及開心家庭日誌, 目的就是和眾多家長, 分享我們一家和孩子相處的開 ...
開心家庭可能你「可以」話你自己係專家,但我地而家關注嘅係點另d唔開心又擔心嘅家庭,唔駛咁唔開心同擔心啫。

palmchristy 發表於 15-12-1 23:17
近日有一個殺手, 專門奪去小朋友的童年幸福, 令人髮指.

其行兇手法十分不人道, 令小朋友有過量功課和操練, ...
人格分裂既殺人犯, 妳會唔會因為其他人格無辜, 所以就完全唔理佢呢? 先暫停再檢討唔可以? 一定要由得佢然後話檢討再拖幾年? 受害人係存在, 唔係虛構喎
老老實實, 反對TSA (操練或考) 主要係針對教育局乜都冇做, 其他人點支持TSA都好, 都改變唔到教育局冇盡責既問題, 支持TSA既人都話係學校問題, 學校咁多間, 我話有學校改善, 你地就話仲有學校未改善, 對學校就嚴格到每間都要作出改善至完全消除問題? 對學校要求就要100分? 又或者覺得係家長問題, 係有家長團體向學校施壓同交涉, 有冇效都好, 的確有人做緊, 但教育局做緊咩? 檢討多年當政績? 教育局無權? 殺校就有權, 規限課程就有權, 偏偏功課量/操練問題就無權, 除左指引就冇野做到? 教育局枉稱教育局, 只係講讀書考試, 點解唔叫讀書會就算?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-1+22:51+R

原帖由 ANChan59 於 15-12-01 發表
Do you know what actual info released to schools ? Are they useful ?

Yes, schools are responsible t ...
Having TSA result is not guaranteed to have improvements on each and every school.   It depends on how the school turn the info into reasonable reflection and action to improve teaching and learning instead of drilling.

And I dont see how "not" having TSA, not knowing students strength and weaknesses against other schools (not able to achieve with only internal school exam results) and lift the "pressure" off the schools are going to help improve overall teaching.

If the reaction from TSA for some schools is "more" drilling, I don't trust these schools behave better if there is no pressure for them to improve.

The sensible way must the TSA or something similar.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:ronniedad+發表於+15-12-1+23:23+陳

我用了十多年時間, 寫了開心家庭網, 以及開心家庭日誌, 目的就是和眾多家長, 分享我們一家和孩子相處的開 ...
你只係分享你自己一家的開心,係你自己一家咋!你呢十年有無關心過你身邊的人(可能係你唔識嘅人)是否開心?佢地生活過得如何?又或有d人覺得有錢就覺得開心及滿足,但看在某些人眼裡呢d叫膚淺!

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-12-1+23:17+

原帖由 MASAYA 於 15-12-01 發表
人格分裂既殺人犯, 妳會唔會因為其他人格無辜, 所以就完全唔理佢呢? 先暫停再檢討唔可以? 一定要由得佢然後 ...
取消TSA,也有受害人,不過無咁大聲。曾主席以前學校便由TSA成績不好,不甘只操學生,從而改善教育。

不要藥石亂投,要從根本解決問題。如果有家長組織遊行抗議某校沒教育良心亂操學生,話我知我盡量出席參與。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-12-1 23:58
Having TSA result is not guaranteed to have improvements on each and every school.   It depends on h ...
Why shy away from the question?  Is it really confidential and so sensitive ? Show parents the black box !!!

Everyone knows, even without TSA "Results", most schools are working on teaching and learning, seek for improvements .... so why they need TSA ?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-1+23:58+H

原帖由 ANChan59 於 15-12-02 發表
Why shy away from the question?  Is it really confidential and so sensitive ? Show parents the black ...
Benchmarking across all HK schools.

It is tax payers money we are talking about. If EDB does not do benchmarking to monitor money allocated to schools, I will be out on the street protesting.

shadeslayer 發表於 15-12-2 00:10
取消TSA,也有受害人,不過無咁大聲。曾主席以前學校便由TSA成績不好,不甘只操學生,從而改善教育。

不要 ...
我想知有冇官津學校受惠於TSA既例子, 一面限制多多, 另一面叫人自己諗辦法達標, 直資私校國際學校改善教育例子多多, 點解呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-12-2+00:10+

原帖由 MASAYA 於 15-12-02 發表
我想知有冇官津學校受惠於TSA既例子, 一面限制多多, 另一面叫人自己諗辦法達標, 直資私校國際學校改善教育 ...
,資源自然寬裕啲,辦起事嚟又自然容易啲、彈性大啲。國際學校收幾錢學費先?直資學校起碼有收學費、政府和辦學團體的支持,咁官津學校呢,零學費,而且官津學校佔全港學超過八成,係憎多粥少嘅情況下,究竟係平均分配好呢?還是按學校的效益分配公平啲呢?

當大家常用國際學校或外國的教育模式跟香港比較時,應該先問下自己香港人,目前交緊幾多稅和幾多稅率:;pppp: 不要自欺欺人!

回覆:始終要TSA

真是很想知道邊間小學有狂操TSA,每星期用多少時間?是大多數學校定個別例子,比D就嚟升小一的家長參考一下,家長用行動反對狂操TSA。

palmchristy 發表於 15-12-1 22:57

我所指的用家、當然有過來人 (有經驗家長/學童的意見)...so???
經驗者意見好壞參半,而就算叫苦的人只低於一成,難道要求停一停先檢討有大問題嗎?

其實EK都有投票,你有無睇吓呢? 係咪不斷起度講自己嘢,就可以當其他聲音唔存在?

palmchristy 發表於 15-12-1 23:28

我以前都有看你的家庭網,睇得出你寫嘢嘅心機與無私的分享。
最近見你突然咁活躍起度講小三TSA呢個問題,我都好比心機去睇,忍耐住唔插嘴,亦傻傻的等待著你的「卓見」。

但睇完你不斷重覆嘅留言,避開敏感討論,我好失望呀 !
暗嘆 : 原來又是一個喜歡隱惡揚善的blogger罷了。
在此拜別你的網頁,與你的對話亦到此為止了,謝謝以往的分享。

‹ 上一主題|下一主題