用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案 ...
樓主: Queenielam88
go

立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+bestwish+於+15-11-26+12:54+

原帖由 bestwish 於 15-11-26 發表
明報報導:民建聯李慧琼建議制止操練;有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決。

b16a  唔好再睇明報喇..........錯晒!!!!  發表於 15-11-26 16:28

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-11-25+發

palmchristy 發表於 15-11-26 13:53
明報報導:民建聯李慧琼建議制止操練;有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決。

...
有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決 <===== 這個什麼意思?

回覆:立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案

乜最谷唔係家長自己咩?又要讀名校,又要羅乜cert,乜獎,小學升中派得唔好,又話間學校唔掂,叫人唔好間,考試題目又呢間深,個間浅,功课又話多,又要入精英班,無時間去課外活動,唔洗程分试,派近屋企,又話要選擇權,自己就決定晒小朋友慨生活時間表。

little_yolky 發表於 15-11-26 14:11
有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決

因為議員議案是要得到功能組別及地區直選組別一致贊成才獲通過,所以這個修正案在這情況下是遭否決的。

Queenielam88 發表於 15-11-26 14:38
因為議員議案是要得到功能組別及地區直選組別一致贊成才獲通過,所以這個修正案在這情況下是遭否決的。 ...

呢D就係政治.  敵人支持的, 我反對; 敵人反對的, 我支持.  無論個議題合理與否.

所以把議題政治化, 以圖改善情況完全是白費心力.  政治人物只會計算議題能否幫助他們出位爭選票取得政治利益, 而唔會從市民大眾的角度去合力解決市民關注的問題.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

bestwish 發表於 15-11-25 21:30
成班建制派與民為敵,星期日有份投建制派的父母唔好再怪禁多功課做,是你有份贊成。

...
說得非常對!

引用:Quote:Queenielam88+發表於+15-11-26+14:38

原帖由 palmchristy 於 15-11-26 發表
呢D就係政治.  敵人支持的, 我反對; 敵人反對的, 我支持.  無論個議題合理與否.

所以把議題政治化, 以圖 ...
其實都不是白費心機,因為會有後續!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-26 15:08

暫時見到市民大眾對小學教育議題的關注係大左.

我反而期望更有意義的介入點, 例如關注學童過多功課量; 減少過份操練; 要求學校加入圖書課以及功課堂等.

palmchristy 發表於 15-11-26 15:20
暫時見到市民大眾對小學教育議題的關注係大左.

我反而期望更有意義的介入點, 例如關注學童過多功課量; 減 ...
同意強制學校天天有功課堂。本來改全日制時教育局都係咁樣想法的, 就又係衰無確切執行。

功課量呢樣嘢, 一日18樣就話多啫, 好似一日10樣, 有人覺OK, 有人覺多, 好難衡量, 做一張worksheet同做一個閱讀報告, 用既時間都唔一樣。操練又係, 什麼是過份? 做得出學校一定唔覺得過份。其實除咗加班操以外, 日日做10P TSA練習, 我都覺得幾過份的。但有D人又鐘意做練習, 好似我女女小三後日日要做中文閱讀理解TSA一份, 雖然無10P, 但其實唔太深咁點解要日日做咁麻煩呢。我同阿女講, 不如媽咪家長日同老師講, 唔駛做TSA啦, 又唔係咁深。但阿女話唔好, 佢好鐘意做練習 真係一樣米養百樣人。所以, 日日有一個鐘功課堂, 真係可以幫到好多。

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+15-11-26+發

原帖由 ANChan59 於 15-11-26 發表
相信只係啱啱開始

little_yolky 發表於 15-11-26 15:35
同意強制學校天天有功課堂。本來改全日制時教育局都係咁樣想法的, 就又係衰無確切執行。

功課堂真係幫到好多.

細女小一時的學校有功課堂, 由於堂上一定要專心做功課, 效率奇高, 每天回家時已無功課在身, 日日超得閒, 做乜都得好開心, 當年佢睇左好多書, 可以學兩種樂器.

後來轉左校, 無功課堂, 死火, 屋企無人睇住, HEA做每日要做兩三個鐘, 無晒時間.

回覆:立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案

我好多朋友以前初小都有功課堂或OLE堂,為何而家就無左或減少呢d課堂,返學時間短左咩?咁d時間用左黎做咩呀?

palmchristy  好問題.  發表於 15-11-26 16:24

palmchristy 發表於 15-11-26 16:14
功課堂真係幫到好多.

細女小一時的學校有功課堂, 由於堂上一定要專心做功課, 效率奇高, 每天回家時已無功 ...
係架, 大女快手, 小一時一三五有功課堂, 基本响學校做晒, 返功企超開心。
到細女......peah啲............學期初唔多掂。不過近來好咗, 可能適應咗, 終於前個禮拜有一日(有功課堂既日子)放工返工企同我講:媽咪我做晒功課喇, 真係開心死我, 等咗兩個月終於等到 近來鬧少咗佢, 不過好似反為做好咗好多咁。

palmchristy  恭喜晒, 你終於等到曙光.  發表於 15-11-26 16:25

palmchristy 發表於 15-11-26 13:53
明報報導:民建聯李慧瓊建議制止操練;有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決。

...

明報???

b16a  唔好再睇明報喇..........錯晒!!!!

-------------------

願聞其詳. 邊度可以有更準確資料?

b16a  你係樓上有提過:有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決........報導咪錯囉!!!   發表於 15-11-26 16:36

palmchristy  恭喜晒, 你終於等到曙光.  發表於 5 分鐘前

曙光???? 哼, 太天真了。 佢D默書仲係死胡同, 一D進展都無。我真係想儲錢check吓佢係唔係串字SEN。

b16a 發表於 15-11-26 16:29
明報???

你呢個係陳偉業的取消TSA動議不獲通過.  明報報的是李慧琼就"不應操練"的修訂不獲通過, 兩者無衝突.

b16a  清楚!!!  發表於 15-11-26 16:40

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+15-11-25+發表成

原帖由 IloveJJ 於 15-11-26 發表
我話你知,唔係個個都認為有需要取消TSA,我無!咁啱我就係投俾建制派!唔好以己度人,你想取消TSA,唔等於人 ...

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+bestwish+於+15-11-26+12:54+

原帖由 bestwish 於 15-11-26 發表

‹ 上一主題|下一主題