用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學vs優才
樓主: NaughtyLuiLui
go

九龍灣聖若瑟英文小學vs優才 [複製鏈接]

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-11-27+09:56+我朋

原帖由 cacathepanda 於 15-11-27 發表
你講得啱, 係架, 的確有小息有唔比落操場, 只可以留係課室睇書架.  ST Joe又無優才有2個校舍, 當小朋友由 ...
想問吓,適應期大約last幾耐?返半日?

回覆:九龍灣聖若瑟英文小學vs優才

樓主可考慮埋上中學情況
St Joe 有程分,中學官塘網,也有人考出去st Joe wanchai, 九華等等
優才無聽過有程分,如不想再比多六年錢讀佢地中學,去向如何?有人考直資,有人等放榜後扣門
樓主這方面都要考慮埋!
純粹個人意見,不喜勿插

回覆 evasoeeyy 的帖子

優才有呈分

引用:樓主可考慮埋上中學情況 St+Joe+有程分,中

原帖由 evasoeeyy 於 15-11-27 發表
樓主可考慮埋上中學情況
St Joe 有程分,中學官塘網,也有人考出去st Joe wanchai, 九華等等
優才無聽過有 ...
對!升中亦係考慮之一,要好好繼續做research

回覆 NaughtyLuiLui 的帖子

根據網上資料,聖若瑟英文中學現開五班(四拆五)中一,其中三班為英文班,另外把餘下一班中文班分拆為兩小班(每班約為二十人)進行小班教學。希望可以幫到妳。

資料如有任何偏差,請指正。

回覆 AgapePa 的帖子

就我仔話俾我知,佢地小息係會周圍玩,有時甚至來回操場與課室,周圍約朋友仔。

引用:Quote:原帖由+jkhn1234+於+15-11-26+發表我

原帖由 Vinccy 於 15-11-26 發表
X3
x4

St joe讀書時讀書,遊戲時遊戲,所以上堂要坐定,但小息絕對自由,可以打乒乓球,籃球,呼拉圈,跑步區,去小食部。靜的可以去圖書館,聖堂聽故事。小一開學會較嚴,因為要學規矩,9月大約3星期返半日。大部分同學英文好,但st joe中文都唔淺,功課都多又深,所以需要家長跟的。中學部係band 2, 有英文班, 進可攻,退可守。我識的大部分家長都好滿意st joe。老師都係嚴的,傳統學校嘛,但無出面講到咁誇張,我個仔都係活躍型,都適應到。

leecn 發表於 15-11-27 18:20
St joe讀書時讀書,遊戲時遊戲,所以上堂要坐定,但小息絕對自由,可以打乒乓球,籃球,呼拉圈,跑步區,去 ...
入英文班是要被挑選的嗎?六年都是這樣?知唔知中文班和英文班的成績如何?

8 月係無適應班
嗰個係自費英文班

你參加就可以早啲識朋友
因為自由同開心
但你唔好諗佢學啲咩
我覺得係志在玩

9 月
好似成2 個幾3 星期適應週
放早的

因為校車要接幼稚園
所以時間會亂哂龍
尤其開學嗰幾日

適應週今年只有大約2星期,今年去到21/9已經返全日,網上家課册只有9月份有,十月之後就沒有了,但放心,老師會每個同學check家課册,寫唔齊老師會話比小朋友知。

適應期,其實到宜家都係,宜家我們適應緊考試週,因為之前沒有測驗,只有quiz, 我仔仲未識去溫書,仲係游游嫻

聖若瑟對學生都有「要求」,不輕鬆。

如果St Jo 嚴得來但中學只是band 2 (根據其他家長的回覆所得),咁我會揀優才,因為鬆得來中學卻是band 1。個中學back up 好好多!

aka722 發表於 15-11-27 18:42
入英文班是要被挑選的嗎?六年都是這樣?知唔知中文班和英文班的成績如何? ...

聖若瑟英文中學 其實是中文中學 ( 雖然個名叫英文中學 ), 後來經"教學語言微調政策" 加設英文班.

以學生的成績分班, 成績較好的學生會被編入英文班,而英文程度不達標、成績中游或以下的則會被編入中文班。不過在這樣的分流制下,會使到成績中游的同學經常「上落車」,即每學年需轉用不同的教學語言上課

aka722  Thx a lot, AgapePa!   發表於 15-12-7 12:28

AgapePa 發表於 15-12-7 11:17
聖若瑟英文中學 其實是中文中學 ( 雖然個名叫英文中學 ), 後來經"教學語言微調政策" 加設英文班.

以學生 ...
嘩! 同一科目, 今年用呢種語言學, 明年又要可能用另一種語言學, 小朋友點適應呀?

leecn 發表於 15-11-27 18:20
St joe讀書時讀書,遊戲時遊戲,所以上堂要坐定,但小息絕對自由,可以打乒乓球,籃球,呼拉圈,跑步區,去 ...
請問每天多少樣功課? 是不是教淺考深呢?

回覆:NaughtyLuiLui 的帖子

如果讀完優才小學跳番出來揀中學,係咪跟咩校網?咁樣跳船有沒有優勢?

Lucifer3960  景嶺也可考慮.  發表於 15-12-7 14:43

siumanma 發表於 15-12-7 13:32
如果讀完優才小學跳番出來揀中學,係咪跟咩校網?咁樣跳船有沒有優勢?
  ...
優才小學 是西貢區中學校網, 亦可用住址轉校網.
同區無乜好抽, 西貢區得一間迦密英中比較好.

我上個星期去交ST JOE留位費,我眼見小朋友好乖好聽話,自己係課室睇書或者寫字,全班人無人嘈或者倒亂,感覺教得小朋友好乖。

siumanma 發表於 15-12-7 13:32
通常只會用住址校網抽,或考出名傳統直資
‹ 上一主題|下一主題