用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC的offer, 可信性高嗎?
樓主: Cutekillq
go

SC的offer, 可信性高嗎?   [複製鏈接]

回覆 hoivy 的帖子

畢業生最後選左哪間讀, 對我們有何意義?
如果我未入幼稚園, 或者入左但想知道考邊間機會大D, 我更想知道畢業生的能力傾向, 而不是最後的選擇...

引用:Quote:原帖由+bvlswsp+於+15-11-25+發表假

原帖由 FortuneBB 於 15-11-25 發表
我女係SC上年畢業的學生。SC請家長提供共考獲的直私學校和津校。最後家長會選擇哪一間學校就讀。

...
多謝提供資料,原來我老誤晒…哈哈。

littonjoan 發表於 15-11-25 10:52
宣道有82人?? 但總數收好似得90人,其餘的是宣幼學生
APS 宣道 82/150

引用:Quote:littonjoan+發表於+15-11-25+10:52+

原帖由 retriever 於 15-11-25 發表
APS 宣道 82/150
咁多!!?

hoivy 發表於 15-11-25 14:15
每個數據都有價值及能了解的事,若公佈最後讀左邊間,可以幫助了解一人多offer的情況。簡單講,588人當中, ...
但最後讀左邊間學校, 係家長個人決定, 每個家庭可能因為$, 因為有兄弟姊妹, 因為小朋友性格 和教育理念以影響最終選擇, 別人選那一間不重要, 反而sc 學生有能力得到什麼offer/ 幾多offier更有了解價值.

回覆:SC的offer, 可信性高嗎?

其實都不是sc生是否有能力問題(之前我也說過不否認sc考直私好好)但問題在於真實性。(就如我之前舉的宣小例子,數字顯示到一出offer俾哂sc)。
所以我覺得數字不可信。

反而LH也是present到所有學生收到所有offer。我也覺得佢數字reasonable喎

邊有咁勁, 擺明假資
出處唔該

引用:邊有咁勁,+擺明假資出處唔該

原帖由 bbqyou 於 15-11-25 發表
邊有咁勁, 擺明假資
出處唔該
佢地個出處,是k2家長日,學校present出黎的。年年都是呢d咁勁的數字

引用:其實都不是sc生是否有能力問題(之前我也說

我大仔4年前是SC畢業的學生。

當年SC請家長
1. K3尾: 提供共考獲的直私學校。
2. K3暑假前:  提供最後家長會選擇哪一間學校就讀,
數字冇放website, 年年都在K2家長會分享,  所以我覺得數字是給SC 家長"參考"作用. 并非要同其它學校比較, 所以真實性應不低, 只不過大家都明白每間學校都有此類集體數字, 人地得不代表我都得, 人人都是各自修行.  況且我都識一些幾許多直資好offer, 但最後去左官津神校一線校, 只是SC 家長偏考直私仍佔多.  

我細仔今年SCK2, 好似仍未有家長會.

禮賢64/90,佢係咪唔收自己幼稚園生,俾哂sc。(不是話一半位俾禮幼嗎?)仲要其他學校應該一個都唔收。
真道得80個位?

引用:Quote:kwansara+發表於+15-11-25+14:39+但

引用:我大仔4年前是SC畢業的學生。當年SC請家長1

引用:Quote:原帖由+hoivy+於+15-11-25+發表個數

原帖由 SoLM 於 15-11-25 發表
點睇到?一人多個offers? 咁音小得82個offers??有家長話佢個班9成有?咁點解總數又咁少?

...

咪係,音小第一間考大部分人都報,唔會話少人報嘛(之前有家長話一班已經20幾個OFFERS了,咁SC應該只得4班?)。我識的sc又係話9成人有音小offer架喎。
點解個數字咁細架!

引用:Quote:fruitfulsnoopy+發表於+15-11-25+14:

引用:Quote:fruitfulsnoopy+發表於+15-11-25+14:

原帖由 hoivy 於 15-11-25 發表
應該係受循環offer影響,即個offer無人take, 經幾回合call waiting,唔要, 再call waiting, 一個offer就可 ...
我知循環offer問題,但如果係,即係放棄左d offer又俾晒sc喇喎。

‹ 上一主題|下一主題