用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝! ...
樓主: donaldduck128
go

請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝! [複製鏈接]

布希亞 發表於 15-11-25 16:50
即是入三大高過三成?
UGC funded degree中有67%係3大

但RC只公佈Local degree比例, Local degree中有幾多係UGC funded degree無講. 所以其實既3大比例係無法得知.

如果假設所有Local degree都係UGC funded degree, 咁3大比例就有33.5%, 所以實際既3大比例只會比33.5%少.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 唔好意思,我

原帖由 donaldduck128 於 15-11-25 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔好意思,我不太明白你的意思,見你post的data好強調jupas and non-jupas, 我 ...
local degree 可包括最基本既八大既政府資助學士學位課程,也可包括公大啦,珠海啦,樹仁啦,呢啲都係local架

回覆:hkpapa852 的帖子

RC dse中文4+ 得兩成幾,八大既jupas offer肯定唔會好

donaldduck128 發表於 15-11-25 16:55
回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔好意思,我不太明白你的意思,見你post的data好強調jupas and non-jupas, 我 ...

JUPAS只係入大學一種方式, 即係要以DSE成績入學. JUPAS學位包括:

1. 8大既資助學士學位課程 (UGC funded degree programme)
2. 城大既資助副學士學位課程 (UGC funded associate degree programme)
3. 教育學院同理大既高級文憑課程 (UGC funded higher diploma programme)
4. 公開大學既自資學學士學位課程
5. 指定專業/界別課程資助計劃(SSSDP「資助計劃」)課程, 由以下專上學院提供:
    a. 明愛專上學院
    b. 珠海學院
    c. 恒生管理學院
    d. 香港公開大學
    e. 職業訓練局 - 香港高等教育科技學院​(香港高科院)
    f. 東華學院(東華)

Non-JUPAS即係以DSE以外既成績入大學, 當中可包括資助學位課程或自資課程.

資助學士課程有幾多百份比留俾JUPAS, 一向係大學自決 (神科留俾JUPAS既比例較普通科低).

3大只提供資助學士學位課程(UGC funded degree programme), 沒有自資學士學位課程或其它課程  (副學士, 高級文憑由3大附屬院校名義開辦, 全屬自資課程, 一般亦不歸類在三大中), 所以3大率係一個重要指標.

不過依家有D學校為咗谷高3大既比例, 將3大附屬院校名義開辦既課程當係入3大率去計, 所以呢個指標都要好小心去理解.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

樓上果位, 唔好話新手丫, 我都睇到頭暈呀

醒目開學勳章 王國長老

試下用個簡單方式去解釋

學生讀完中六, 不外乎:
升學
就業
repeat
其他

家長比賽緊張當然係升學率, 升學可以有好多去向:
1. 經jupas入讀本地學府, 即樓上hkpapa所講, 除左8大, 仲有其他明愛珠海等
1a. jupas offer之中都有分高低, 係degree (學士學位)定非degree (副學士/高級文憑等)
1b. 咁當然升去邊間院校亦係指標啦

2. 除左經jupas, 亦有經非jupas的, 例如演藝, 港大明德學院, even HKMA都有架, 咁非jupas, 當然都有分學位非學位啦, 由於範圍太廣, 好少家長會研究去邊間院校 (除非好勁啦)

3. 當然仲有其他升學途徑啦, 難聽d講, 香港都總有d俾錢都有得讀的, xyz設計學院, abc寵物美容, fgh學廚, 都係升學架

以上1+2+3就係本地升學數字, 所以解讀要好小心; 多數家長會睇jupas, 因為統一d, 亦易比較; 如果無得睇, 唯有比較degree%

而海外, 咪就係海外lor, 大陸台灣都可以叫海外, 牛津劍橋又係海外, 有學校會講學生去邊, 大多數唔講, 大家靠估

大概情況係咁

引用:為何還要選兩間?讀兩間嗎?其實怎樣都是要

原帖由 kayomama 於 15-11-25 發表
為何還要選兩間?讀兩間嗎?其實怎樣都是要再選其一,為何不乾乾脆脆香港九龍新界學校中選一間,留你放手的 ...
Hold 兩間有沒有特別原因?

iedummy 發表於 15-11-25 09:43
SFA 一定要KEEP, 另外, 高主教和港同可選一間.......但會傾向高主教, 因為升中是灣仔區....... ...
除非唔想返灣仔, 考慮埋升中, 因為升中是灣仔區.......同意高見 !

回覆 donaldduck128 的帖子

成日聽人講RC和SFA比較谷,請問谷到什麼程度?例如教快幾多?
為保全級頭三分一的名次,是否大部份學生要補習?或自己要在家常常做補充練習?
兩間都大班over40人,一個老師,對嗎?
上課時有小組討論還是必須坐定安靜聽老師講解?
功課量應該比港同和WKF多,每天小朋友做完功課還有時間閲讀課外圖書或玩耍嗎?
小息可否自由活動?還是只可上廁所或乖乖做功課?
RC是否比SFA多課外活動和校外比賽?
唔好意思,好多問題,謝謝幫忙解答。

I also want to know more about these two traditional schools (SFA & RC). Anyone can share your experience? Many thanks
‹ 上一主題|下一主題