用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝! ...
go

請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝! [複製鏈接]

請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝
感恩小兒有幸收到以上offer,他性格活潑好動、肯學肯做、愛發問和表達意見,好似都谷得。
請問活動教學or傳統教學比較適合?
可以送他上學,所以地點不是問題。
無心集郵或炫耀,希望只交兩間留位費,十分重視校風和中學的質數,但對以上學校認識不多,請求大家俾意見,謝謝!

6    0    1    0

donaldduck128 發表於 15-11-24 22:38
請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝vs聖若瑟vs林文燦
感恩小兒有幸收到以上offer,他性格活潑好動、肯 ...
直情晒冷!
選兩間, 正路選 聖方濟各 ,港同.

回覆:AgapePa 的帖子

港同🙋

引用:請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝vs

原帖由 donaldduck128 於 15-11-24 發表
請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝vs聖若瑟vs林文燦
港同

引用:請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝vs

原帖由 donaldduck128 於 15-11-24 發表
可以送他上學,咁放學呢?
如地點、金錢不是問題,我會選港同。
原因係作為家長都唔想小朋友被谷爆讀書,但有時只係冇得選的情況下(冇愉快學習而又上到好中學嘅學校offer、冇錢、冇得大個去外國、有細佬妹唔想玩多次、地點等等原因) ,就選擇有保證嘅小學。我估大部分家長宜家都會target 小朋友中學係入band 1 而唔係band 2 and 3.

有港同offer, 已可以知小朋友可以愉快學習又可以有好中學back up, 一間band 1而又增值中的中學,冇咗升中煩惱,小朋友又開心,中學又好,咁嘅學校,真道港同cky外,暫時未諗到類似嘅。地點不是問題就港同喇。

Sfa同高小是好學校,但不想谷爆小朋友,就算谷得,有間唔太谷嘅offer, 為何要谷咁盡?除非你之後想轉一條龍名津神校。

個人意見,不喜勿插。

Sassa  意見中肯  發表於 15-11-25 09:34

認真講句,六間都各有特色,做媽媽嘅應該點都會有啲idea 邊間會比較適合自己小朋友。真係想上唻forum靠各位三言兩語迷去幫小朋友決定?

選擇困難症好多人都有,但諗都唔諗就擺哂6間出唻問,你話唔係曬命都唔係好信。

真心講句,既然小朋友有咁多好offer, 做媽媽嘅認真啲去研究下邊間岩你小朋友好過啦,揀淨兩三間先上唻問,相信好多人會用心答你。揀小學唔係買棵菜,要珍惜有咁好機會可以揀呀!

回覆:Babyarsene 的帖子

同意 港同,SFA.  一直資,一私校。

回覆 muimui2 的帖子

唔好意思,你説得對,各校都有其特色,我承認自己有選擇困難症,其實出post前已作考慮,怕生誤會,但機會難得,好驚選錯,只希望多聽意見和分析,可盡早作出決定!

回覆:donaldduck128 的帖子

我也跟你一樣,也有差不多的offer,但我只選擇留一間直,一間私校,然後再等其他result.

若果以有中學backup 計,港同係最好。若果假設全部都冇中學,考中學成績睇高一線會係SFA. 所以應該係港同&SFA

簽名被屏蔽

聖方濟各 vs 高主教 vs 港同 vs 王錦輝 vs 聖若瑟 vs 林文燦 =

深水埗 vs 灣仔 vs 柴灣 vs 沙田 vs 灣仔 vs 土瓜灣

十分重視中學的質數,咁以上有中學嘅得四間: 高主教 vs 港同 vs 王錦輝 vs 聖若瑟

想HOLD兩間就得依啲COMBINATIONS: 1) 高主教拖港同/王錦輝/聖若瑟, 2) 聖若瑟拖高主教

donaldduck128 發表於 15-11-24 22:38
性格活潑好動, 好似都谷得, 我會揀港同 或 高主教~~~

唔使諗,必定是sfa

回覆:請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝vs聖若瑟vs林文燦

你小朋友好叻啊!
其實睇你住咩地點及學術要求,本地升學定外國。
如果港島,我就中意港同多D,難得一條龍開心又好成績,近地鐵,成績同高主教差不多,但開心D。
九龍我就中意聖方濟各,本地升學打好基礎。

回覆:請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝!

為何還要選兩間?讀兩間嗎?其實怎樣都是要再選其一,為何不乾乾脆脆香港九龍新界學校中選一間,留你放手的給更多有需要的人吧!

港同

醒目開學勳章 王國長老

布希亞 發表於 15-11-25 00:51
聖若瑟是灣仔那間的話,就百分百選這間
否則就sfa,可以谷入一流band1
港同入三大比率只是23%左右,不特別 ...
培僑2014 JUPAS
http://www.puikiucollege.edu.hk/website/documents/school-report/2013-14_School_Report.pdf

根據本校的畢業生出路調查,在64 名十二年級學生中,除其中1 名學生的出路未能知悉外,約94% 獲本地 / 中國內地 / 外地的大學或大專院校取錄,在下學年修讀學士學位、副學位或專上課程,而獲取錄修讀學士學位課程的學生百分比為73%

HKUGAC

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2014-15/pop_up/University%20Fair.html

本地JUPAS DEGREE 52/132=39.39%

三大 40/132*.754=22.84%

2014培僑公佈數字太少, 不過直接比較

培僑2015 JUPAS
http://www.puikiucollege.edu.hk/website/index.php?option=com_content&view=article&id=562:2015-hkdse-examination&catid=1&Itemid=3
截至目前為止,有44%的十二年級同學透過大學聯招獲本地大學取錄,修讀政府資助的學士學位課程。
在透過大學聯招獲本地大學取錄的同學當中,50% 獲香港大學、香港中文大學及香港科技大學取錄。

HKUGAC

ht[url]http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/JUPAS_Offer_2015.pdf[/url]

本地JUPAS DEGREE 60/125=48%

三大 32/125*.923=23.63%

2015培僑JUPAS數字好唔錯, 港同3大數字有跌, 但JUPAS OFFER中DEGREE比例高左

醒目開學勳章 王國長老

純粹8卦, 因唔係官方數字
港同今年升中, 12X人之中, 3個喇沙, 4個SPCC, 1個協恩, 1個SSG, 其他無特別留意, 應該一係直升港同, 一係抽左去東區B1津校
今年喇沙數字係多左 (係就係, 唔係就唔係, 最唔鐘意D學校拎最靚果年成績出黎呃呃騙騙), , 以往港小學生去喇沙, 男女拔, 都係1個起2個止, 但近年去SPCC都KEEP住每年4,5個

好勁TOP咩, 又未算, 讀唔成書咩, 又唔係; 港同算係中規中矩之選, 但佢有D"罕有資源"係好渴市的:
-可提供愉快學習生活, 可享受愉快童年
-唔駛擔心TSA (學校唔操, 一本作業剩返7成做暑期功課)
-認真地辦生命教育(學校憑呢方面得到行政長官卓越教學獎)
-收得返黎一定教, 我唔會呃你港同年年100%直班100%升中, 係的確每年有1,2個留班, 又每年有1,2個升唔到中, 不過果D學校一早已經同家長溝通左, 係真係老師幫左, 學生都跟唔上

當然, 人各有志, 樓主小朋友考到咁多間, 應該都落左不少心機去培訓, 如果覺得讀書就要最TOP, 就應該揀一間可讓孩子更上一層樓的學校

希望樓主早日作出決定吧

littlestar_2009  Pls see pm ,tks  發表於 15-11-25 12:46
littlestar_2009  你講到好吸引~  發表於 15-11-25 12:23

SFA 一定要KEEP, 另外, 高主教和港同可選一間.......但會傾向高主教, 因為升中是灣仔區.......
‹ 上一主題|下一主題