用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生增致超收 競爭恐加劇
樓主: loveDD
go

世襲生增致超收 競爭恐加劇 [複製鏈接]

回覆:世襲生增致超收 競爭恐加劇

世界是不公平,點解女人生仔,男人唔使,從公平去看是沒有一件事是公平的,有錢人越來越有錢,所以我們先想努力他朝有日做有錢人,當做了有錢人看世界上沒有公平不公平,只有努力同付出,小婦人之見,因為我都想荷包富有和心靈富有。你想有好學校,個個都想,有朋友自1歲不停操操操,今日結果子,抽獎話明講運氣,六合彩唔中就真是唔公平啦!哈哈!

引用:回覆+loveDD+的帖子 如果父母忍受到小孩子

原帖由 shersiu 於 15-11-28 發表
回覆 loveDD 的帖子

如果父母忍受到小孩子每日幾個鐘頭舟車勞頓又搵到媬姆車由沙頭角去到灣仔,我又覺得冇 ...
或許你不認為這是個問題,但「鳩佔鵲巢」,一個無限制的統一派位,隨時可以使兩年前北區幼稚園的情況漫延到香港九龍其他區域,我諗香港地仍有不少家長是希望小朋友不用跨區上學。

引用:回覆+loveDD+的帖子 冇錯,包括我在內都不

原帖由 shersiu 於 15-11-28 發表

冇錯,包括我在內都不想小朋友跨區,教育署原意都不想小孩舟車勞頓,但點解計分制容許 ...
所以計分和抽獎各佔約一半名額。目前的制度是很多考慮的妥協,照顧學校傳承因素和就近入學的需要。如果只考慮地區,我不是住九龍城,那是否又對我不公平?我或我的小朋友點解沒機會讀那幾間名校?

shersiu 發表於 15-11-28 22:13

冇錯,包括我在內都不想小朋友跨區,教育署原意都不想小孩舟車勞頓,但點解計分制容許 ...
因為有一半位分咗去按居住地址做大抽獎,所以我反而覺得要在大抽獎時加一個限制,即起碼在該區連續住滿1年/2年.....。

引用:Quote:原帖由+shersiu+於+15-11-28+發表回

原帖由 tkinwong 於 15-11-29 發表
所以計分和抽獎各佔約一半名額。目前的制度是很多考慮的妥協,照顧學校傳承因素和就近入學的需要。如果只考 ...
正確來說,計分制佔了小一學位兩成學額,同區統一派位佔四成半,是計分制的一倍,而無區域限制的統一派位佔半成。

引用:Quote:shersiu+發表於+15-11-28+22:13+回覆

原帖由 ajfamily 於 15-11-29 發表
因為有一半位分咗去按居住地址做大抽獎,所以我反而覺得要在大抽獎時加一個限制,即起碼在該區連續住滿1年/ ...
但實際施行是也有考慮,例如如果有人一家住開深水埗擋房,有日收到政府派公屋住東涌/天水圍,總不能叫人未來一兩年返深水埗上學吧。

引用:Quote:原帖由+shersiu+於+15-11-28+發表回

原帖由 tkinwong 於 15-11-29 發表
所以計分和抽獎各佔約一半名額。目前的制度是很多考慮的妥協,照顧學校傳承因素和就近入學的需要。如果只考 ...

區域限制可以幫助家長,讓他們的孩子不需要跨區上學,目的是好,但想深一層,此舉會不會做成叧一種「不公平」呢?那些灣仔,赤柱和九龍塘的小學,我們這班住深水埗的街坊是不要去痴心妄想了,要怪就怪自己唔知幾時去過日本、唔知幾時食過自助餐,唔去儲錢買樓,又或者怪自己基因差,生唔到個全級考第一的孩子吧!

引用:Quote:shersiu+發表於+15-11-28+22:13+回覆

因為有一半位分咗去按居住地址做大抽獎,所以我反而覺得要在大抽獎時加一個限制,即起碼在該區連續住滿1年/ ...
其實計分只係2成左右學額,而個計分制度有人話公平有人話唔係,講到尾大部分人都係企响自己利益去睇。老實講,我覺得學校對自己宗教或舊生有偏好都唔係過份吖!

要鬧不如鬧假地址嗰班人。佢地影響緊4成半學額。大家見到身邊有人用假地址有無拎起電話舉報?定係因為係親戚朋友就另計?唔識既又影響唔到自己所以唔理?响現有制度下,呢d都係大家可以做既,咁最不滿嗰班家長有無挺身而出?

loveDD 發表於 15-11-29 10:45
但實際施行是也有考慮,例如如果有人一家住開深水埗擋房,有日收到政府派公屋住東涌/天水圍,總不能叫人未 ...
這個居住年期限制,好清楚是用來針對某些區,根本好多抽中名校的,就算不是借地址,也多是抽奨前搬過去,抽到後就走人,對原先一直住在該區的不公平,亦嚴重令政府錯誤估計各區學位。住唔夠嘅冇優先權抽。有些國家也有這方面的限制。

簽名被屏蔽

引用:Quote:loveDD+發表於+15-11-29+10:45+但實

這個居住年期限制,好清楚是用來針對某些區,根本好多抽中名校的,就算不是借地址,也多是抽奨前搬過去,抽 ...
明白,可以有方法去防止「騙子」行騙當然好,但我意思是說條例係死的,特殊個案係真的,在實施條例同時,也應該人性化地去考慮一些有可能發生而是否應予括免的例子。

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+15-11-26+發表其實

原帖由 Cowbit 於 15-11-26 發表
我覺得你係歧視緊有宗教分的家長
你會唔會話喇沙歧視女仔, Maryknoll歧視男仔? 我就話上次評機會 ...
support.

loveDD 發表於 15-11-29 11:48
明白,可以有方法去防止「騙子」行騙當然好,但我意思是說條例係死的,特殊個案係真的,在實施條例同時,也 ...
好似我之前講,分兩輪抽。住滿年期可先抽,唔夠數未後抽。

引用:回覆+joetsang+的帖子 交家長洗禮紙都得,+

原帖由 joetsang 於 15-11-27 發表
回覆 joetsang 的帖子

交家長洗禮紙都得, 我都係今年先知道
天主教一定學童洗禮紙or再加父/母洗禮紙(某些天主教學校需要).

但不可只是父/母洗禮紙.

醒目開學勳章

引用:Quote:loveDD+發表於+15-11-29+11:48+明白

好似我之前講,分兩輪抽。住滿年期可先抽,唔夠數未後抽。
分區派位原意,係想小朋友就近入學,只要真係住當區,就可以抽該區學校,無論你係自己買樓租樓,定公屋派入去住。

改為兩輪派位,年期點分?一年?三年?七年?而且受影響家長實叫教育局解釋理據。到時又日日嘈。

醒目開學勳章

引用:回覆+loveDD+的帖子可能大家唔係好了解住

原帖由 shersiu 於 15-11-29 發表

可能大家唔係好了解住深水埗劏房的住戶,佢哋是不會接受住東涌或大西北,大部分申請者 ...

政府改政策,唔可以只睇深水埗搬走嘅人。如果有人住灣仔或九龍塘區十幾年,因破產或其他原因,要搬去另一區。假如實行住滿某個年期有優先嘅制度,咁你認為呢個家庭點計呢?

教育局分區派位,係依照就近入學原則而設。如果行居住年資制度,實有反對人士要求解釋,就近入學同居住年期有何關係?點解同住一區,有部分人比其他人更值得就近入學?

‹ 上一主題|下一主題