用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生增致超收 競爭恐加劇
樓主: loveDD
go

世襲生增致超收 競爭恐加劇 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+15-11-26+發表誠

原帖由 803Joa 於 15-11-26 發表
沒有一個制度能滿足所有人要求。當沒有多選擇時又覺得錯配,有選擇時又覺得不公。學校和家長同理念同信仰喜 ...
學校又唔會迫你信佛,點解會唔舒服?

winnienwy1978    發表於 15-11-26 23:46

必收生 同 世襲生有乜分別?

Cowbit 發表於 15-11-26 15:23
我覺得你係歧視緊有宗教分的家長
你會唔會話喇沙歧視女仔, Maryknoll歧視男仔? 我就話上次評機會 ...
現今香港就是這樣了...樣樣都說政府錯、政策失誤等等! 每事都說成歧視或不平等!

我反而覺得最大的問題是..."他們覺得應該得到比別人"更多"的公平或平等,才算是公平",或者他們自身的公平公正比別人的更大更重要吧!

winnienwy1978  沒有最好,只有更好,沒有公平,只有更公平  發表於 15-11-26 23:51

lkf_leung 發表於 15-11-26 14:31
若是本身是天主教家庭的媽媽,總希望自己的小朋友從小便能在天主教學校成長的。如果被派到不同宗教的學校, ...
1. 對,不過小朋友絕對有權唔申請其它宗教的小學,是個人決定,跟應否獲取5分無關

2. 首先,未入教不等於唔認同該宗教信仰,領洗與否跟家庭背景、機緣、有否時間上慕道班等有關,例: A因父母"部署得宜" 出生後即獲嬰兒領洗但從未去過教堂,B自幼上教堂同主日學但尚未領洗,你認為哪位更有信德? 哪位應取得5分?

3. 事實上大多數未入教的家庭,因為校風、成績、甚至信仰等因素,同樣希望小朋友能在天主教/基督教學校成長的,分別只是有無一張領洗紙,為什麼成功部署者/世襲教友可取5分,高人一等呢?

4. 明白政策原意是鼓勵同宗教報校,但無宗教人士報非教會學校又無5分,加上難以審查/阻止為分入教等,明顯是政策漏洞。。。正如雙非父母在target校網買樓,都是為子女好,合情又合法,但你覺得合理嗎?

penn_2010 發表於 15-11-26 15:27
學校又唔會迫你信佛,點解會唔舒服?
我會!  我和小朋友就一定不會報讀那些與我們理念和宗教不同的學校,那理會它是什麼神校呀!

That's my choice!  以免後悔,到時像某些人一般...要求這樣、要求那樣,又要求校方、辦學團體取消什麼什麼來迎合他們的需要! 否則又說校方、辦學政策不公及歧視他們!!!

你可以選擇學校,為何校方、辦學團體不能選擇合乎他們理念和宗教的學生呀!?  樣樣有利於你才叫"公平"嗎!

簽名被屏蔽

bbqyou 發表於 15-11-26 16:00
必收生 同 世襲生有乜分別?
什麼是「必收類」:根據現行制度,官津小學甄選學童,必須先錄取在校就讀學生的弟妹或在校員工子女,這類學童的申請,必然會被取錄,所以叫「必收類」。因為這個原因,這類學生又被俗稱為「世襲生」。在「自行分配學位」中所收取的「必收類」學生,最多佔學校小一學額 30%,如有不足之數,以原本預留作「統一派位」的學額填補。

回覆 winnienwy1978 的帖子

宗教分的問題,主要來自父母。
本人舊年大抽獎,由於原區加舊生有二十分,而母校是天主教學校,如果我去領洗的話,會有二十五分,已必入,但我也沒有領洗,只有二十分,抽不中。
身邊很多朋友也問我為何不領洗,我最後會問返轉頭,如果子女大了,問你為何會幫他小孩時領洗,你們會點答。
最後成功叩門成功,比用旁門左道開心得多。

小小山    發表於 15-11-27 12:25

引用:宗教分的問題,主要來自父母。本人舊年大抽

原帖由 twlo 於 15-11-27 發表
宗教分的問題,主要來自父母。
本人舊年大抽獎,由於原區加舊生有二十分,而母校是天主教學校,如果我去領 ...
我同你一樣。舊生有20分但要抽。點解唔攞埋宗教5分?因為真係過唔到自己嗰關。仔女大左去信主一件事,但如果自己為左小一去偽信一個suppose係信一世既宗教我會覺得係出賣左自己同小朋友。

我唔反對有呢5分,而且教會好寬宏,視任何走向主既,包括為5分而信既都係主既呼召,認為係種左粒種子等待將來發芽。但我自己會睇唔起為呢5分而信,用完呢5分就消失於教會直到永遠既人。

回覆:世襲生增致超收 競爭恐加劇

計分制或世襲生的討論年年在教育王國都有。我認為最公平的方法得兩個極端,一是像考私立和直資一樣,個個都有權考,另一個極端是全部抽。但這些是大家想要嗎?如果瑪利諾全部抽獎唔計分,過得十年八年,仲可保持到名校地位嗎?

回覆 joetsang 的帖子

交家長洗禮紙都得, 我都係今年先知道

Hillkymama  間間學校唔同, 有啲要埋主任牧師信證明小朋友都有返.  發表於 15-11-27 11:46

回覆 joetsang 的帖子

要埋主任牧師信證明小朋友都有返, 咁樣公平好多

回覆 ffaye 的帖子

我十分同意你的看法,我是基督徒,先生是佛教徒
我覺得都要對自己,先生,阿仔誠實,

雖然冇宗教分,是輸蝕左,

但心裡十分平安,對得自己,對得神。

jcaling    發表於 15-11-27 12:59

引用:Quote:winnienwy1978+發表於+15-11-26+01:3

原帖由 joetsang 於 15-11-26 發表
宗教分先最唔應該, 我識人一家四口只有爸爸細時洗左禮, 但已冇去教堂多年, 呢個時侯拎張洗禮紙出呢就加分 ...
唔係間間都得,有啲要小朋友恆常出席主日學証明

引用:計分制或世襲生的討論年年在教育王國都有。

原帖由 tkinwong 於 15-11-27 發表
計分制或世襲生的討論年年在教育王國都有。我認為最公平的方法得兩個極端,一是像考私立和直資一樣,個個都 ...
我唔敢大大聲講呢個point,因為本身唔係呢類講求school spirit 學校畢業既未必會明。

响大家怒罵個制度既同時,有無人都為學校諗下?少左一班die hard校友,間學校又點會有咁多人力物力去攪好佢?

回覆 tkinwong 的帖子

我認為名校地位來自3種力量:
1. 成績 (直私通過考核收生有優勢)
2. 資源 (硬實力,來自校友和辦學團體之財力,能一定程度上提升「成績」)
3. 聲譽傳統 (軟實力,屬於Intangibles,來自舊生之社會網絡和地位,能為學校提供「資源」)

直私始終無法憑成績完全擊倒所有官津,除學費$因素之外,我相信是因為官津名校所擁有的資源和聲譽,乃百年基業,依然吸引無數高材生慕名入讀。 所以,就算瑪利諾全部抽獎唔計分,過得十年八年,估計名校地位依然可保持到,只是頂尖成績將較為分散於全港學校,各名校當然不會贊成這種制度改變。

始終,公平之餘亦需要平衡面試壓力、辦學motivation 和自決命運的機會,取消宗教分可行,但計分制不應取消。

Cowbit 發表於 15-11-26 15:13
但你有無了解呢個轉變之後影響幾咁深遠?
你家的孩子是個公子嗎?
其實, 男仔既家長可唔可以申請司法覆核, 因為好多研究已證明男女大不同, 用同一條隊評核係對男仔好唔公平, 係明顯性別歧視。

利申:我兩個都係女, 仲要讀緊小學, 不過對於B1男女校搞到好似女校咁有D不滿而已。

oho1    發表於 15-11-28 01:22

Twongcw 發表於 15-11-27 16:25
回覆 tkinwong 的帖子

我認為名校地位來自3種力量:

其實係科學上,自行計分同大抽獎所收既學生都係一樣既,因為自行計分根本上唔係計學生本身既成績同能力,d計分項目無一項係同能力有關,所以就算完全取消自行計分方法,用大抽獎取代,所收既學生質素係會一樣。就算係自行世襲,只係靠兄姊關係同父母關係入讀,同基本能力完全無關,同直私收生要經過面試,過關斬將先入到去讀,完全係另一回事。

回覆 se6b03 的帖子

自行計分同大抽獎的student mix當然不一樣。。。

你只集中自成績能力一環,是一樣的;

但是在校方而言,學校地位還看資源和聲譽傳統,而舊生父母對此兩項就有好大影響力,而在讀兄姊作為自行世襲的傳承媒介,有助於延續舊生父母家庭對學校的影響力。 所以自行計分雖然未能直接提升收生質素和成績,但間接令多年來該校能成為名校之元素延續下去。

‹ 上一主題|下一主題