用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生增致超收 競爭恐加劇
樓主: loveDD
go

世襲生增致超收 競爭恐加劇 [複製鏈接]

引用:回覆+se6b03+的帖子 自行計分同大抽獎的st

原帖由 Twongcw 於 15-11-27 發表
回覆 se6b03 的帖子

自行計分同大抽獎的student mix當然不一樣。。。
不能認同更多。

我見過db仔已經做左醫生,到學界比賽會打校呔番工。

呢d就係佢地既spirit,薪火相傳。

引用:Quote:Cowbit+發表於+15-11-26+15:13+但你

原帖由 little_yolky 於 15-11-27 發表
其實, 男仔既家長可唔可以申請司法覆核, 因為好多研究已證明男女大不同, 用同一條隊評核係對男仔好唔公平,  ...
exactly! 社會只會越來越唔平衡。

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+15-11-27+發表回

原帖由 ffaye 於 15-11-27 發表
不能認同更多。

喇沙仔咪又係?我大把喇沙仔醫生不知幾吟有school spirit

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+15-11-27+發表回

原帖由 ffaye 於 15-11-27 發表
不能認同更多。

所以我看不出 DSS vs 津貼名校school spirit的分別!

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-11-27+發表不能

原帖由 Char_Mom 於 15-11-27 發表
所以我看不出 DSS vs 津貼名校school spirit的分別!
我並無直資同津校有分別既意思,只係咁啱我識既係db仔啫。而且好多直資名校多年前都係派位,亦係依家做醫生嗰班人讀書既年代。

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-11-26+發表宗

原帖由 Sassa 於 15-11-27 發表
唔係間間都得,有啲要小朋友恆常出席主日學証明
是什麼學校?

Sassa  聖公會聖彼得  發表於 15-12-1 10:11

引用:其實宗教分本身涉及歧視,同時可能違反基本

原帖由 se6b03 於 15-11-26 發表
其實宗教分本身涉及歧視,同時可能違反基本法保障香港居民享有宗教自由既規定。各位覺得有冇可能申請到法援 ...
吓!咁又司法覆核,如果個小朋友在宗教學校比較官校及慈善機構學校讀多一科宗教科,這樣是否需要向平機會進行司法覆核呢?

香港教育制度同香港政府經濟政策一向積極不干頂,所以對宗教辦學不管(除非違法)也許香港是宗教自由,而且宗教分也無可厚非,在各宗教角度,也希望多些信徒,也是對世人的包容,即使不是真心,也希望值著這5分間接鼓勵吸納多些自己宗教的信徒

引用:宗教團體開辦的醫院,教徒病人沒有優先。宗

原帖由 penn_2010 於 15-11-26 發表
宗教團體開辦的醫院,教徒病人沒有優先。宗教團體開辦慈善機構,沒有規定教徒優先享有服務。教育不是有教無 ...
吓!用醫院和學校比較,完全不洽當,學校有學位限制,不是過一晚,過一星期就個學生就如病人一樣

辦學團體也一定程度上自主,也是政府教育方針,一直以來行之有效

20130401 發表於 15-11-28 06:05
吓!咁又司法覆核,如果個小朋友在宗教學校比較官校及慈善機構學校讀多一科宗教科,這樣是否需要向平機會進 ...

照你既講法,點解唔係無宗教信仰既人可獲加分 ? 咁樣先可以吸引多d非教徒報讀,等辦學團體有機會傳教。宗教分呢樣野我真係想極也想不通。一個人既然已經信左教,咁仲洗乜野加分比佢呢 ?

引用:Quote:20130401+發表於+15-11-28+06:05+吓

原帖由 se6b03 於 15-11-28 發表
照你既講法,點解唔係無宗教信仰既人可獲加分 ? 咁樣先可以吸引多d非教徒報讀,等辦學團體有機會傳教。宗教 ...
你咪去平機投訴囉,去申請法援司法覆核囉!

20130401 發表於 15-11-28 11:19
你咪去平機投訴囉,去申請法援司法覆核囉!

已申請左,正等候排期。就算最後法院不批准司法覆核申請,起碼教育局都會研究優化自行收生辦法,可能你本身係既得利益者,先會維護現時既計分方法,但你亦無需要沾沾自喜。

Twongcw  Agree   發表於 15-11-28 14:24

個人超級反對世襲制度, 有人做左野就最好.........

依個制度等同富者越富, 貧者越貧..........政府應該取消

應該一視同仁, 上次取消TSA巳經失敗左, 希望今次有機會

引用:+本帖最後由+se6b03+於+15-11-28+11:43+編

講得好!支持你!一切順利!

回覆:世襲生增致超收 競爭恐加劇

其實現時小一收生分甲乙部和統一派位係盡可能滿足唔同人/持分者嘅需要。

如果真的要做到除了有兄姊一類必收的之外劃一統一派位,那話之你間學校喺灣仔,你住沙頭角或深圳都可以派埋一份,我諗一定會有很多國內家長歡迎!

引用:+本帖最後由+se6b03+於+15-11-28+11:43+編

浪費公幣

引用:其實現時小一收生分甲乙部和統一派位係盡可

原帖由 loveDD 於 15-11-28 發表
其實現時小一收生分甲乙部和統一派位係盡可能滿足唔同人/持分者嘅需要。

如果真的要做到除了有兄姊一類必 ...
同意,我相信所謂最公平的做法是全港大抽獎,仲要不可分校網,咁人人機會均等啦,但既然要公平,那些雙非就必然可以抽埋一份,因法律上佢地都係港人,否則又會有人話不公平,但到時大家唔好話人地分薄機會。或者另一較公平做法是實行小一入學試,但可想而知,到時啲家長會有幾瘋狂去催告小朋友,這是否大家想見?

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+15-11-28+發表本帖

原帖由 20130401 於 15-11-28 發表
浪費公幣
十分認同,不如申請建多點遊樂場實際點,時間同錢都要用在對的地方

‹ 上一主題|下一主題