用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 博愛醫院施淑鎮幼稚園
go

博愛醫院施淑鎮幼稚園

請問有無讀呢問.博愛醫院施淑鎮幼稚園可以俾我B 插今年12月n,路德會聖腓力堂幼稚園 收我仔出年k上午班.
大家覺得邊間好, 老人家想小朋友讀全日方便接送

謝謝

This one not good ga, u can refer to another post

呢間唔好,有得揀都唔好揀,路德會好好多

我聽家長講路德會幾好,,,,施淑鎮評價唔係幾好....

係呀,小朋友雖然細個未必學到咩知識,但搵間好既幼稚園都好緊要

回覆 janejj 的帖子

不如你聽日打去聖腓力揾校長,話比佢知你好有誠意讀,睇下你小朋友有無機會入到全日班啦,或者排緊等幾位啦!知下都好丫。快d有心儀學校無咁煩惱。

回覆 yukichow1980 的帖子

點解唔好揀施淑鎮而揀路德會, 妳個小朋友兩間都讀過咩!

醒目開學勳章

回覆 yukichow1980 的帖子

點解你咁肯定施淑鎮唔好?你聽返來?或你有小朋友讀緊?又或者你狗眼看人低呀?(因為施淑鎮係村校,唔夠其他出名,你就人講乜你講乜呀?)
又或者你妒忌嗰間學校?我真係好大疑惑?可否講解下講真我明白各位媽咪幫小朋友搵學校好大壓力,又要睇嗰間幼稚園上乜小學?又要睇間校攞過啲乜獎?又要睇老師學歷等等,但有幾多人會否親身去睇下間學校?親身去睇下啲老師有無愛心?嗰度啲小朋友友返學的態度及表現唔係仲真實嗎?
點解大家只係用耳朵聽跟住就去批評或作選擇?咁大個人應該知道什麼叫分析?
明白而且現在好多人因為返工,所以無時間去學校睇,因此就上網問,但網上又幾多人會說真話?人地講乜就信乜而唔去分析就作批評,會否有點過份?

mothercare100 發表於 15-11-25 17:24
我聽家長講路德會幾好,,,,施淑鎮評價唔係幾好....
其實妳都係聽人講,可信性真係咁高咩!家長係有權選擇,但唔明點解要中傷其他學校攞
因我個小朋友係施淑鎮讀,我覺得憤憤不平啫

janejj 發表於 15-11-24 13:53
請問有無讀呢問.博愛醫院施淑鎮幼稚園可以俾我B 插今年12月n,路德會聖腓力堂幼稚園 收我仔出年k上午班.
大 ...
其實你會帶個小朋友去面試,咪自己感受下間學校,啲老師有無愛心,同睇下個b鍾意邊間咪得攞

yukichow1980 發表於 15-11-24 21:33
呢間唔好,有得揀都唔好揀,路德會好好多
我唔明點解你會咁講,我大仔同細女都係施淑鎮度讀,都冇乜野,仲教得好好添,升上小一冇難度。老師願意耐心教學,進度低都願意慢慢教,而且又好nice,學校又有互動教學同活動。可能你有仔女係度讀過,你同學校有D分歧,所以得登抹黑佢 ; 如果冇ge話,點解要得登抹黑?既然冇仔女係度讀,你絕對冇資格說三道四,因為我係當事人,呢間學校好定差由家長定奪,不過你要記住,呢間學校教育學生係整體教學,絕對唔會偏頗任何一個學生。如果你係聽人講ge話,成件事更加滑稽,因為你連基本判斷力都冇,少少野就受人影響,同隻羊有乜分別?

其實大把無必要爭辯喇,家長最緊要信自己既眼光同小朋友自己既選擇,單憑大家既你一言我一語,就認定某間學校唔好,好無稽囉!
不過既言有人開post問某學校好唔好,有過來人分享,就可以參考下既.信則有不信則無...........
何需係度話人呢?唔通你係間學校既老師.打手////////////

mothercare100 發表於 16-1-20 16:11
其實大把無必要爭辯喇,家長最緊要信自己既眼光同小朋友自己既選擇,單憑大家既你一言我一語,就認定某間學校 ...
我覺得唔奇呀!就算要比較都搵邨內最多家長吹捧個間啦!點會搵這間呀!真係荒謬,搵鬼信咩!

mothercare100 發表於 16-1-20 16:11
其實大把無必要爭辯喇,家長最緊要信自己既眼光同小朋友自己既選擇,單憑大家既你一言我一語,就認定某間學校 ...
乜野叫打手先?呢間學校值得信賴,我去解釋其他家長對呢間學校ge偏見咁就叫打手?我兩個仔女係度讀,間學校有咩問題我都好清楚,我以過來人身分同其他家長講清楚,咁又叫打手?(笑 呢間學校會留一D最好ge老師教導學生,唔會留一D只做表面功夫ge老師,呢個"應該"算做分享。
呢間幼稚園未必係最好,但係佢亦都唔係差,你推介聖腓力堂係可以架,我從來冇話過一定要揀施淑鎮喎。我只係講返呢間學校冇你地想象中咁差,撥亂反正。
不過撥亂反正呢家野見仁見智啦。順便講埋,我支持施淑鎮就係打手?咁你支持聖腓力堂…唔通你係打手?

醒目開學勳章

回覆 dasilva825 的帖子

同意你的說話,你有兩個小朋友係施淑鎮度讀,你真係應該最清楚這間學校(包括老師,小朋友等等)

醒目開學勳章

回覆 mothercare100 的帖子

我同意你講有人開post問,一定有好也有唔好但我真係唔明點解你一直要攻擊這間學校(施淑鎮)?
而一直又激贊觀塘路德會聖腓力堂幼稚園呢?莫非你又係自己所講係聖腓力堂的打手?
講真每間學校一定有好有唔好,但點解你時常要將施淑鎮好舊好舊的事不斷不斷攞出來講?
如果施淑鎮一直都無改變的話,我相信一定唔可以生存到現在?
點解你又唔講施淑鎮的改變呢?而且更又唔講聖腓力堂的壞話?
仲有人誰無錯?莫非你咁肯定自己從來無做過錯事?
其實你有乜居心真係好明顯啦!

如果施淑鎮要搵打手就唔駛今時今日先搵啦!你地早幾年已不斷係咁評擊施淑鎮,人地學校低調,費事理,但你地實在太過份,妳都係話聽番嚟,即係唔可信啦!咁你就唔好亂咁講,積下口德啦!人地揀邊間,關你鬼事,你駛嘜下下話施淑鎮,就吹捧肋力堂,你似係肋力堂嘅老師或打手多啲。

回覆:ElsaChanBB 的帖子

你的態度如何,你的孩子態度也必如何。可悲

mothercare100 發表於 16-1-20 22:07
你的態度如何,你的孩子態度也必如何。可悲
你講你自己呢!你都話咗人地學校咁耐啦!自己無細路係到讀都唱成咁,你態度又如果何呀!

ElsaChanBB 發表於 16-1-20 22:12
你講你自己呢!你都話咗人地學校咁耐啦!自己無細路係到讀都唱成咁,你態度又如果何呀! ...
施淑鎮比你咁評擊就可悲,妳咁不分青紅皂白,妳的子女就可悲,唉唉唉唉唉!