用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

回覆:聖羅撒及優才

亞仔今年優才升高小,功課量較以前多,有時不平均時多改正試過七八樣,不過平時都係四五樣,因為課外活動多,亞仔習慣小息大息功課堂做左啲,回家用一小時內完成其它。昨日五樣功課,學校時間忙無做功課,課外活動到八點才回到家,開turbo 一小時做哂, 一小時衝涼食飯睇電視,十點幾上床訓教

一定選聖羅撒,天主教女校校風好,有中學backup,津校唔駛學費。如果講谷,而家所有學校都谷,除非讀國際學校啫

聖羅撒啦, 我想入都入唔到!

先註冊聖羅撒,到優才真正出offer再考慮是否要GT。SRL 傳統女校,GT活動男女校,仲要想想GT高小至中學在TKO,地點係一大考慮。

揀SRL 如中文唔好就好辛苦! 校長老師們很好。

讀得傳統天主教女校, 就要預咗係嚴同唔輕鬆.

不過提提你, 教育局規定, 官津小學不能勸退學生, 6年小學中就最多只能要求學生留一次班, 犯規既學校如果被人投訴又成立既會好大鑊.

直資/私校就可以要求學生無限留班, 甚至勸退學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+15-11-24+發表

原帖由 iamadc 於 15-11-24 發表
你講st rosa or GT? And is it from your own experience?
GT.      
As mentioned, my friend said that.

hkpapa852 發表於 15-11-24 11:56
讀得傳統天主教女校, 就要預咗係嚴同唔輕鬆.

不過提提你, 教育局規定, 官津小學不能勸退學生, 6年小學中就 ...

乜有人選校會考慮有無留班和勸退咩? 未讀就先擔心讀唔上!
世上有無100%學生都教得好, 考得好的學校 ? 什麼學校都有人唔合格.
其實應該要睇學校如何補底,

聖羅撒中學是直屬, 知唔知收番自己小學有幾多?

引用:優才,現在都係好谷的。 +

原帖由 micmicmic123 於 15-11-24 發表
優才,現在都係好谷的。
請問可否給實例。thanks.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-24+11:56+讀

原帖由 AgapePa 於 15-11-24 發表
Agapepa, if i am not wrong, shd be around 80%.
May i know GT pls. thanks.

leungsiupig 發表於 15-11-24 12:32
Agapepa, if i am not wrong, shd be around 80%.
May i know GT pls. thanks.
GT 升中 要中文和数學 60分, 英文要70分

引用:Quote:leungsiupig+發表於+15-11-24+12:32+

原帖由 AgapePa 於 15-11-24 發表
GT 升中 要中文和数學 60分, 英文要70分
sounds reasonable nei.

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+15-11-24+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-11-24 發表
小一就勸退?仲曾經過千挑萬選先至被取錄,理應唔會差得咁緊要啩?

...
唔出奇有同事嘅朋友的小朋友,小五時比人勸退,係咪crazy

回覆:lightingchung 的帖子

睇黎優才D學術唔弱喎!佢要汰弱留強

AgapePa 發表於 15-11-24 12:17
乜有人選校會考慮有無留班和勸退咩? 未讀就先擔心讀唔上!
世上有無100%學生都教得好, 考得好的學校 ? 什麼 ...
只計用直屬位, 大約可收回77.5%小學部既學生

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我有老朋友個仔讀緊優才小二,成績頭幾個,

原帖由 beagoodman 於 15-11-24 發表
我有老朋友個仔讀緊優才小二,成績頭幾個,因此有獎攞。但佢話話功課唔少喎,上到小二更明顯多。同埋四次考 ...
4次考試?

RSZ  兩測兩考  發表於 15-11-24 14:02

hkpapa852 發表於 15-11-24 13:10
只計用直屬位, 大約可收回77.5%小學部既學生

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3 ...
Thanks hkpapa852. May i know if "93" seats are fixed?   Thx!

hkpapa852  除非中學加/減班, 否則唔會變  發表於 15-11-24 14:00

hoivy 發表於 15-11-24 13:40
個表好清楚,超級有用.  題外話, 培正同聖家,聖心的覆蓋率好似偏低左d.
現實係咁, 只係好多人都忽略咗啫.

聖心, 聖家, 兩間小學駁上一間中學, 小學生個pool大咗, 機會自然少咗.

培正同民生, 小學係私校, 可以隨時加班, 依家有成6-8班小一, 每班仲要3X人, 但中學係津校, 唔可以隨便加班, 所以比例都係低.

不過, 培正中學係全港唯一一間係自行階段將所有學位留俾小學部既, 所以培正小學實際有65%學生可升番上中學, 而街外人唯一想入, 只有靠運氣 ---- 升中大抽獎時抽入

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-24+發

原帖由 lightingchung 於 15-11-24 發表
唔出奇有同事嘅朋友的小朋友,小五時比人勸退,係咪crazy
去到小五要呈分先至被勸退,咁就真係十分陰公豬喎....不過家長都應該見到小朋友咁多年成績都追唔上而作出行動,無論係改善成績或甚至轉校,而唔使等到小五時學校勸退先至晃然大悟啩?

‹ 上一主題|下一主題