用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好depressed, 呀女學校真係好多功課做
樓主: brima
go

好depressed, 呀女學校真係好多功課做   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+15-11-25+發表其實

原帖由 brima 於 15-11-25 發表
係架,所以咪好depressed, 小一時都可以自己完成大部分。越來越唔肯做。佢話好想一齊做。有乜方法可以令佢 ...
其實高小係多功課㗎!我小朋友學校都係,有我陪你!

上面有家長講到sfa和九小係二奶命,其實考得入呢兩間,一定係有實力的。家長想入一線龍校亦係人之常情,小一抽吾到或考吾到,入呢兩間少林寺練好功係合理選擇,咁中途插到去心頭好,學校亦有功勞。

回覆:好depressed, 呀女學校真係好多功課做

我仔都7-9樣功課未計改正。不過佢半個鐘左右就做完,之後就係玩,玩到我放工回家,對功課半個鐘左右,都會有錯漏唔識。又溫下默書,如有時間再一齊睇下圖書,之後9點半就要訓覺,唔算太辛苦,因為佢係我未回家前已經玩左2個鐘。

palmchristy  令郎好專注, 羨慕  發表於 15-11-26 17:06

醒目開學勳章

bestwish 發表於 15-11-25 21:38
我仔都7-9樣功課未計改正。不過佢半個鐘左右就做完,之後就係玩,玩到我放工回家,對功課半個鐘左右,都會 ...
幾年班?

平均4分鐘可完成一樣功課,真令人羨慕.

CALVEN 發表於 15-11-26 06:50
幾年班?

剛小一, 所以唔難, 易做, 不過都係錯漏百出, 對功課改正都要點時間30分鐘左右。

CALVEN    發表於 15-11-26 10:46

CALVEN 發表於 15-11-26 06:50
幾年班?

小一可以架, 做兩頁數學習作只係4-5分鐘, 因為公仔多過字, 做英文worksheet一頁, 試過一分鐘。不過係坐佢隔離先係咁, 如果佢自己做, 做一半要15分鐘, 然後一半話唔識做等媽咪放工教。

brima 發表於 15-11-25 13:44
係架,所以咪好depressed, 小一時都可以自己完成大部分。越來越唔肯做。佢話好想一齊做。有乜方法可以令佢 ...
我諗女女係望唔到個終點, 覺得功課咁多, 日日做到無停手, 所以泄晒氣。我細女係超級懶人精, 但幼稚園時, 功課唔多, 一到weekend放學返到屋企都5:30, 佢食完飯後會狂做功課, 唔係因為勤力, 係因為佢話要留返星期六日玩!現在小一, 功課也唔算多, 6樣樓下, 都會吃飯前努力做起一半, 然後借口唔識另一半等媽咪教, 留返時間同猫玩。因為功課少, 佢見到個終點, 所以有動力自己做, 如果我哋日日返工無假放, 咁我都depressed啦。

Doray    發表於 15-11-26 14:20

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-11-26 13:32
小一可以架, 做兩頁數學習作只係4-5分鐘, 因為公仔多過字, 做英文worksheet一頁, 試過一分鐘。不過係坐佢隔 ...
我仔而家手腳都慢,

小一仲慘,攞起份功課未睇就喊定話唔識做,

好在小二下學期開始好轉唔喊,

而家小四開始有時唔接受意見,不過佢有自己想法都好既.

little_yolky 發表於 15-11-26 13:32
小一可以架, 做兩頁數學習作只係4-5分鐘, 因為公仔多過字, 做英文worksheet一頁, 試過一分鐘。不過係坐佢隔 ...
我仔開學果時都係要我坐係隔離先肯做, 跟係慢慢 train, 現在可以自己做得哂, 雖然都係有錯漏, 已經好過一D都唔肯做, 訓練小朋友唔好依賴係好重要一環。 我大女小三已經完全唔使同佢對功課。 全部自己攪掂。

bestwish 發表於 15-11-26 13:49
我仔開學果時都係要我坐係隔離先肯做, 跟係慢慢 train, 現在可以自己做得哂, 雖然都係有錯漏, 已經好過一D ...
我大女自讀小一開始從來唔駛跟功課對功課, 溫測考默都從來自己嚟, 所以我以為係理所當然的。阿妹今年小一, 食飯前只可以做好一半, 居然仲要幫手溫默書, 落差太大, 我一時間接受唔到。不過, 依家好D了, 安慰吓自己家姐中英好, 阿妹數學體育好, 兩個加埋就十項全能了

little_yolky 發表於 15-11-26 14:09
我大女自讀小一開始從來唔駛跟功課對功課, 溫測考默都從來自己嚟, 所以我以為係理所當然的。阿妹今年小一,  ...

我都覺得2個孩子好大分別 !

引用:Quote:bestwish+發表於+15-11-26+13:49+我

原帖由 little_yolky 於 15-11-26 發表
我大女自讀小一開始從來唔駛跟功課對功課, 溫測考默都從來自己嚟, 所以我以為係理所當然的。阿妹今年小一,  ...
好似D名校報告咁,個家庭all round

little_yolky  自我安慰,自我感覺良好  發表於 15-11-27 08:51

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-23+23:23+

原帖由 bigboyenzo 於 15-11-27 發表
改正本身就係一份功課啦,寫多5個10個字都要時間精神同用力架喎
我原本意思想講如果改正都當功課,就要喺做原有功課時更小心去避免"利疊利"嘅功課量。如果原本功課己有五至六樣而改正又三四樣,就好易成為十樣八樣,所以未必係學校直接俾十樣八樣功課學生去做,而學生亦有責任做好功課,盡可能令"功課"數量減少。

Soundervolt 發表於 15-11-27 15:50
我原本意思想講如果改正都當功課,就要喺做原有功課時更小心去避免"利疊利"嘅功課量。如果原本功課己有五至 ...
係, 我以前細個時為咗慳返D時間睇電視, 會儘量令自己無錯要改正的。

明白

三個鐘功課。。。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:我囡學校出名深,多功課,但我冇諗過每日多

原帖由 brima 於 15-11-23 發表
我囡學校出名深,多功課,但我冇諗過每日多到做3個鐘,weekend 仲多。每日放工就係趕返屋企吹佢做功課。呀 ...
係咪初小?高小有機會做到十二點,星期六日又要温默書小測。自己行量下,最怕係小朋友怕咗讀書

回覆:brima 的帖子

出名深, 你揀咗, 怨得誰?

‹ 上一主題|下一主題