用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62 荃灣報喜區
樓主: cindytsg
go

62 荃灣報喜區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

lightingchung 發表於 15-11-24 13:25
"通常"升中成績無咁好,就會用幾多%顯示,而没有full list 升中名單。
有 full list 都好, 當中已作改動, 以叩門後既資料作準.

好記得當年為我囡揀小學, 睇到唔少學校係用幾多 % 英文為主, 即刻會諗好既就唔會出條咁既數.  

部份小學就畀張 full list 家長參考, 起碼都叫睇到幾多學生入左咩 banding 中學丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:chan803+發表於+15-11-24+13:08+講事

原帖由 miriam 於 15-11-24 發表
滲左水份時既 % 你覺得準唔準呢?
只報入到頭三志願幾多%,有啲只報派升中學而冇實質數字,呢啲資料全部係水份。

年年show 晒派位實質數字,唔覺有水份。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 15-11-24 13:31
只報入到頭三志願幾多%,有啲只報派升中學而冇實質數字,呢啲資料全部係水份。

年年show 晒派位實質數字, ...
唉...............我不如 PM 同你傾喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 15-11-24 13:31

年年show 晒派位實質數字, ...
講真, 馬基呢幾年都好快出資料, 有留意既家長都會分到各 banding, 係有 d 用改完又改既資料個堆水份唔知有幾多.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+15-11-24+13:08+講事

原帖由 miriam 於 15-11-24 發表
滲左水份時既 % 你覺得準唔準呢?
渗咗水?

列晒邊間中學入咗幾多人,中學係EMI的就照 mark,跟住再畀埋升英中的百份比。

睇唔到邊度有渗咗水喎....

醒目開學勳章 王國長老

chan803 發表於 15-11-24 14:22
渗咗水?

列晒邊間中學入咗幾多人,中學係EMI的就照 mark,跟住再畀埋升英中的百份比。
你仲唔明, 隔山xx............

回覆:62 荃灣報喜區

請問靈光好唔好,住深井,唔想咁遠返學,知道深天好難入,但靈光又好小人講

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-24+發表滲左

原帖由 chan803 於 15-11-24 發表
渗咗水?

有成個清單都可以玩語言偽術。講真,香港有四百幾間中學,除Miriam, hkpapa等資深網友外,有幾多人可以一睇就知邊間係B1定B2,全英中定有開英文班既學校,由其係啲新直資中學。講返馬基,佢2011年之前,校網話自己有七成band1,係band1而唔係用英中。有朋友當年開放日問過佢哋老師,連佢都話唔知點計。咁呢啲唔係語言偽術,而係誤導。不過佢哋學校2012後就改返用英中,代替band1

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+chan803+於+15-11-24+發表渗

原帖由 晴晴小B 於 15-11-24 發表
有成個清單都可以玩語言偽術。講真,香港有四百幾間中學,除Miriam, hkpapa等資深網友外,有幾多人可以一睇 ...
學校係 band 幾,從來都係民間自己估/話係,根本無一個正式的學校 banding 名單。

咁小學可以點做呢?詳細升中資料公開埋,就算校方唔計埋升 「英中」比率,家長都會自己計啦。

至於以前馬基「英中」當 band 1 係有心定無知,就真係唔要問返當年負責老師先得啦。

回覆 Heysonplk 的帖子

靈光只有一班,所以比深天仲難入

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-24+發表有

原帖由 chan803 於 15-11-24 發表
學校係 band 幾,從來都係民間自己估/話係,根本無一個正式的學校 banding 名單。

咁小學可以點做呢?詳細 ...
香港有幾多家長會或識睇名單內容呢?多數人只睇標題!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+chan803+於+15-11-24+發表渗

有成個清單都可以玩語言偽術。講真,香港有四百幾間中學,除Miriam, hkpapa等資深網友外,有幾多人可以一睇 ...
我唔資深,唔想誤導左其他人。

我留意係曾想為囡轉校,但有 d 比賽怕轉校後學校無該項目,最終無轉到。

學校知道寫法有問題後唔再咁寫已經係作出改善。

至於 banding 問題,係咪全開英文班中學概欖有晒資料,呢樣人人都可以查到。

引用:Quote:原帖由+chan803+於+15-11-24+發表學

香港有幾多家長會或識睇名單內容呢?多數人只睇標題!
列晒出來都可以話人人未必識睇,咁冇野好講。

hopeful123    發表於 15-11-24 17:12
subb    發表於 15-11-24 16:15

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-24+發表香

原帖由 gracelam 於 15-11-24 發表
列晒出來都可以話人人未必識睇,咁冇野好講。
舉個例,請你講下 基督教香港信義會宏信書院 係band幾既中學。呢間外區學校,我唔係拿住kamama個表都唔知係band幾啦。咁又有幾多人會逐間去搵下係band幾?!

hkpapa852  呢間其實好似未有中六畢業生, 所以應該不能評價  發表於 15-11-26 17:03
subb  基督教香港信義會宏信書院 (元朗)        直        b2a-2b  發表於 15-11-24 16:22

回覆:62 荃灣報喜區

又有幾多人清楚辨別兩間祟真,蘇浙

subb  有上來EK玩開的, 唔會唔知掛  發表於 15-11-24 16:28

寫哂d校名出來, 邊間是什麼banding有做功課心裡有數 !
有哂校名有什麼質疑,自己去找答案去調節D 水份 !

雞蛋內找骨頭

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&highlight=2015

hopeful123  Agree. 列明已經係最清楚.  發表於 15-11-24 17:13

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-11-24+發表列

舉個例,請你講下 基督教香港信義會宏信書院 係band幾既中學。呢間外區學校,我唔係拿住kamama個表都唔知係 ...
如果覺得宏信同深水埗崇真呢啲係水份,都係兩三間差別。 香港人放鬆啲啦!!

其實真係唔多學校列明入邊間, 多數都只係show 百分比, 這樣, 就梗加無人知個百分比係點樣計出來. 學校唔講係無得問, 無人可以對質, 因為係內部機密資料, 無人會答你的. 我覺得學校只寫百分比就更可信!

我覺得學校只寫百分比就更不可信! 先對

引用:+本帖最後由+subb+於+15-11-24+16:27+編輯+

原帖由 subb 於 15-11-24 發表

寫哂d校名出來, 邊間是什麼banding有做功課心裡有數 !
我並非話學校公佈詳細數據唔好,我只係話佢個heading仍然可以存有水份,佢校網公佈有61%英中,但用hkpapa個計法就得剛50%屬一線,而呢11%既差距,除左識去睇hkpapa個表既人外,或對校名有充分認識既人外,試問其他人會睇到嗎?我一路講緊呢樣野

‹ 上一主題|下一主題