用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?
樓主: silvia_ng
go

F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

kittylam 發表於 15-11-27 13:19
你學校真係好,我仔唔講真係乜都唔知。
我同囡講呢個係 "血壓測試指標"............................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我地冇你地咁多科讀, 輕鬆D

月希 發表於 15-11-26 18:59
我同佢講我要80%以上架..小學時要90以上..

但明顯第一次大測佢衰晒囉
答題技巧真係要慢慢浸呢

醒目開學勳章 王國長老

引用:我地冇你地咁多科讀,+輕鬆D+

原帖由 silvia_ng 於 15-11-27 發表
我地冇你地咁多科讀, 輕鬆D
我囡唔使考 L.S.,不過 P.E. Thoeory 都唔少野

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:月希+發表於+15-11-26+18:59+我同佢

原帖由 silvia_ng 於 15-11-27 發表
答題技巧真係要慢慢浸呢
我囡講中史好難記,希望唔好又炒中史。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-11-27+發表

原帖由 miriam 於 15-11-27 發表
我仔中史又係好差,全級排73/132,最高分可以99分,我個就得76。

醒目開學勳章

回覆:kittylam 的帖子

我仔聽日要測中文、數學,希望今次中文醒目d,但佢放學到而家仲未開始溫!

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-27+發表我囡

原帖由 kittylam 於 15-11-27 發表
我仔中史又係好差,全級排73/132,最高分可以99分,我個就得76。
咁好,咁快都可以知全級排名

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-11-27+發表

原帖由 miriam 於 15-11-27 發表
我仔都唔係好識點溫,UT派返黎都差幾分唔合格,嚇死!佢地班有4成人唔合格,隔離班成半班唔合格。呢科睇黎要佢慢慢摸咁讀到上中三了。

friendfriend  UT 係乜?  發表於 15-12-23 18:53

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-27+發表我囡

原帖由 silvia_ng 於 15-11-29 發表
我仔都唔係好識點溫,UT派返黎都差幾分唔合格,嚇死!佢地班有4成人唔合格,隔離班成半班唔合格。呢科睇黎 ...
學校有 pass paper 畀學生做,希望做完後會知應該點答。

miriam 發表於 15-11-29 22:02
學校有 pass paper 畀學生做,希望做完後會知應該點答。
你就好啦! 我地冇呀! 得個別科目老師有比咋! 其實話哂F.1仔, 比佢試做等佢習慣下、試下呢個模式都係一件好事呀! 有個別老師叫佢地試做完, 可以搵佢幫手改埋添, 幾鬼好呀!

引用:+本帖最後由+CPLA+於+15-11-23+13:45+編輯+

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 15-12-3 14:50
你就好啦! 我地冇呀! 得個別科目老師有比咋! 其實話哂F.1仔, 比佢試做等佢習慣下、試下呢個模式都係一件好 ...
叫左我囡做完唔明搵我哥教佢同解題, 希望佢會主動問咋.

請問點令中文閱讀理解好d,我那位超差,想死!

1月6日至1月22日考試, 文言文如何提高? SOS

回覆 qkhui 的帖子

想請教無參加補習班,應該點樣邦佢溫習呢? 佢自己懶懶閒咁,似乎無意圖去溫習咁.

YDLFATHER 發表於 15-12-20 01:22
1月6日至1月22日考試, 文內容文如何提高? SOS
多做練習。背假詞及詞解,了解作者寫作背景,以浸透其寫作風格及主題。再融入中史朝代故事,更能推算文章內容。其實講來講去,都離不開多看古文。

YDLFATHER  多謝  發表於 15-12-23 22:37

回覆:samsmama 的帖子

開始放假啦,放完假一返學就開始考試。我囡都係懶懶行,點好?

回覆:F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀

我地放假前考哂,仲要係冇派卷,得開學再派,呢個假期真係專心玩下啦!
UT = Uniform test, 即係大測

醒目開學勳章

回覆:sml 的帖子

今日開始考…💪

‹ 上一主題|下一主題