用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純呻post..唔岩睇路過算
樓主: 78c9
go

純呻post..唔岩睇路過算 [複製鏈接]

加油!! 我都係抽唔中! 希望大抽獎OK la

引用:十分同情你,但你不要灰心,這是香港教育制

原帖由 4eyesDad 於 15-11-23 發表
十分同情你,但你不要灰心,這是香港教育制度的荒唐安排。今時今日,重係識人好過識字,重要靠運氣,唉!

...
如果讀津校,識人都冇用,大抽獎又話唔到事,得叩門果幾個位,係咪真係幫到手!?好灰,我女今日都冇offer,2線私小有offer,都係留俾抽到寶校但又叩門唔成功時先諗!入讀的這要節衣縮食架

我仔得15分基本分,第一階段只當係一個過程.

penn_2010 發表於 15-11-23 11:30
最慘係有D人仲要話:哎呀,抽中左,點算好(因為已有直資私小offer) ??到底想點?

...
係呀, 又話呢間收, 果間又收, 點揀好呢, 最憎呢D家長, 唔該快快決定, 放個位出黎俾人啦

講真, 好多人都係宗教分, 同學剛入水泉澳, 已經好開心, (派到屋), 昨天入埋沙田第一城呂明才, 簡直好運到脾

回覆:純呻post..唔岩睇路過算

其實其他人有offer唔到我介意,只係覺得小朋友其實樣樣平均點解都冇心儀既收

醒目開學勳章

唔好咁啦!我仔當年都係一樣,考學校得waiting,玩到大抽獎,仲要派埋間無揀過嘅學校,跟著玩扣門,扣門又係waiting.但好好彩幾日後就收到扣門學校call waiting.呢間係第一志願,我係好鍾意,因為扣門入,一開學校長已經識阿仔,所以阿仔好開心,適應得好快,仔今年已經3年級啦! 其實塞翁失馬,焉知非福

78c9 發表於 15-11-24 08:52
其實其他人有offer唔到我介意,只係覺得小朋友其實樣樣平均點解都冇心儀既收

...
真很無理頭

回覆 pmlai 的帖子

如首名子女無參加過派位, 應該可以拎返首名子女的5分! 問下教署好喎!

回覆:atty 的帖子

係?已經相信也沒有用,但都多謝您告訴我

引用:我細仔暫時呢刻也是未有位,直資冇offer 自

原帖由 pmlai 於 15-11-23 發表
我細仔暫時呢刻也是未有位,直資冇offer
自行失敗,哥哥當年讀私校,所以冇左首名分。
但我此刻心情是平靜 ...
加油!但哥哥有實力的,入到中學,係上游份子,可能深得老師愛錫,自信心都高D!努力努力!

小女之前考幼稚園時都同你一樣,間間都唔收 ,一係後備;但最終有一間好好既幼稚園收左,宜家讀得好好,女女又開心,希望你都不要放棄!(路過~打打氣!)

加油!我當年大仔細女都冇任何私小直資offer,一心搬屋抽獎,又抽唔中

之後大仔自己扣門入了間普通地區小學,妹入跟埋入去讀,之後個妹小三時憑自己實力考入港島區小學。

大仔升中入了間ok的傳統男校,細女也入了一個ok的傳統女校。

過來人話你知,你比心機谷佢地小學成績,大把機會入名英中,唔好灰心。

引用:由交表個日開始,被2-3位老師及工友欺騙咗宗

原帖由 奇異果小邱 於 15-11-23 發表
由交表個日開始,被2-3位老師及工友欺騙咗宗教果5分。

表前話呢5分OK,到最後要書記打電話來,(係截止交表日 ...
點解唔 count 你5分?

回覆 78c9 的帖子

唔好灰心
柳暗花明又一村

引用:回覆+pmlai+的帖子 如首名子女無參加過派

原帖由 atty 於 15-11-24 發表
回覆 pmlai 的帖子

如首名子女無參加過派位, 應該可以拎返首名子女的5分! 問下教署好喎!
首名子女只參加過自行,但沒有參加大抽獎,妹妹可以有嗰5嗎?謝

我都覚得好灰,私/直同自行都唔得。唯有現在開始發力為叩門做預備。到時係鬥實力了

大家咪咁灰,好多野其實靠家長同小朋友本身努力的,學校固之然重要,但自己努力點都唔會太差。我亦係第一次為孩子找小學,自行亦派唔到,雖然有私小offer, 但因為還有更細小的小孩,考慮上更困難,現在的直/私都要收最好的,形成弟妹的亦非必收,官津更是等同冇分。所以大女就算有多個offer, 亦並非一定開心的,始終覺得整個制度並非完全公平,特别是對第二胎或以後的小孩。既然政府鼓勵生育,在教育制度的這部份的計分方法上要改!

當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題