用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

PPPLee 發表於 15-11-23 10:12
如果揀Maryknoll... 要諗諗怎樣說服女女,她很希望 可以和幼稚園同學仔升SPC小學。
我住TKO, 都有校車去SPC ...

我見大多數家長都會揀MCS, 但我感覺到樓主偏向SPC, 其實兩間都是好好的學校, 小朋友當然想直上, 因為有歸屬感

lkf_leung 發表於 15-11-23 23:37
佢當然係未考试已call la, 我意思係未考试已叫我朋友跟跟,咁都未考试,只靠平時默書,功課,就已叫家長跟 ...
平時默書已經會知道, 如果老師吾提醒家長留意下咪仲慘!
我細女今年都是讀MCS P1 我所見, 好多小朋友基礎未穩, 升小一每個星期都要中英文默書, 好多家長都未能適應, 何況小朋友; 於是我便四出打聽其他津校的中文程度, 其實都係甘上下, 只是大家在幼稚園hea開, 在新環境, 新學習態度, 傳統學校規矩又多, 一時未能習慣, 叫你朋友加油

hppa    發表於 15-12-30 17:16

4001cc 發表於 15-11-24 11:32
咁睇, 孝試好深喎. 全班8X尾都頭三名.
jl118, 初小中英數考試平均8尾  --> 意思應該是說: 平均分每科是8x分

lkf_leung 發表於 15-11-24 14:19
其實我並不是说老師做得不好,我只是想將自己聽到的作為參考。🔈讓正在苦惱的家長,可看看是否適合 ...
同意!  最重要吾好錯配, 但好多時父母的心態是抽中左當然讀, 完全無理會仔女讀吾讀得上, 小一放左學仲要去補習, 我覺得小朋友甘樣返學一定吾開心

siden 發表於 15-11-23 22:10
其實我本身都唔信。

問咗3次一個MCS 剛升中一家長(正常人,唔係十下十下果種人)佢都堅持話校長在小學的 ...

大女今年是MCS P6, 我暫時未知道點分小朋友成績是 B1A/B/C, 因為學校是用 Grouping計:
Group A: 1-85 (名次)
Group B: 86-99
Group B-: 100-110

Group C: 111-135 --> 應該入吾返MCS中學
Group C-: 136> 一定入吾返MCS中學

同埋操行要攞A
補充: 睇返資料操行是用 Exceptionally Good, Very Good, Good, Satisfactory, Fair, Needs Improvement, Unsatisfactory
操行要攞A我都係聽返來的

回覆hppa點評問題: 攞A應該吾難, 我諗係學校set多個條例揀學生卦~

hppa  操行要攞A... is it hard to get A? What if get a B, cannot get into MCS(SS) even good in academic res   發表於 15-12-31 11:56

Boopoo 發表於 15-12-30 17:10
有個朋友個女讀緊Maryknoll 五年級,讀到好辛苦,晚晚做功課做到好夜,又話老師要求高,嗌哂救命,唔知真唔 ...
辛苦與否當然要睇小朋友, 每人的能力都有分高低, MCS P1-P3程度真係吾算深, 始終是大抽獎入太深小朋友未必適應到, P4-P6明顯深的, 但我信相其他津校都是一樣.
直資及私校應該仲深, 功課量亦相對多, 揀得讀私校, 家長始終對揀中學有一定要求, 大部份都想小朋友入到神級中學

hkpapa852 發表於 15-12-31 11:37
得135人? 小一級可以150人至165人喎?!

你真係心水清, 我諗住以下果的費時打, 因為一定吾收
(已加回) Group C-

wanchaipapa 發表於 15-12-31 11:58
換言之有五十個被淘汰出來

所以一心靠地址抽入去又冇長時間補課和陪伴學習准備的,到升中學就仲痛苦,因 ...
MCS是直屬小學, 不是一條龍, 遊戲規則一早知道, 家長與小朋友就要面對現實, 不可以太過放鬆, 有良性競爭才有進步

wanchaipapa 發表於 15-12-31 11:58
換言之有1/3,五十個被淘汰出來,仲要分group玩成績隔離政策

所以一心靠地址抽入去又冇長時間補課和陪伴 ...
校長都有講吾想見到呢個情況, 但無辦法唯有接受.
細女今年入讀MCS小一, 所以我都好明白每位小朋友的程度分別真係幾大.
PS: 大女之前是讀私校, MCS是插班入, 所以私校及津校的分別都略知一二

wanchaipapa 發表於 15-12-31 12:19
如此壓力很大,跟st mary不同,壓力大但保直上
入到天神及St Mary可以直升, 當然好, 但首要條件是入到去讀

hkpapa852 發表於 15-12-31 14:27
按照呢個排位分類, 幾可肯定Group A 和 Group B 應該一定屬於B1生.

至於Group B- 同 Group C 係咪呢? 咁 ...

我覺得吾好理B1 or B2 盡左力就得, 有時小朋友都控制吾到, 好多因素影響出來的成績, 吾好比太大壓力自己及小朋友.
我地講到有少少離題, 希望樓主吾好介意
St Paul Convent / Maryknoll 兩間都係好學校, 揀邊間都一樣啦!

MC1128 發表於 15-12-31 18:32
我女當年升中有此情況, 有老友話翌年都有。

當年仍是大班, 即約175人, 中學承諾收校內排名首128人(Group  ...
您好~ 吾覺吾覺又幾年, 當初多得你解答我的問題
你地既詳盡解釋, 我身為P6生家長都要消化下先明.
其實我到而家都未明白, 點會知道自己個女係學校排第幾名, 因為成績表上只有grade沒有名次.
至於是band1生要揀band1學校,  band2生要揀band2學校, 又係點分呢? 是學校遲些會講比我地知道? 或在第二轉填表揀學校先會知道?

MC1128  唔好客氣  發表於 16-1-6 14:01
‹ 上一主題|下一主題