用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

PPPLee 發表於 15-11-23 09:48
St Paul Convent vs Maryknoll
家住Kln.  No younger sister.
我比較孤寒, 所以有同級免費既, 一定揀免費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-11-23 11:15
咁又SPCS岩D喎

點計都係SPCS直升中學穩陣D ~~~
SPCS真係100%直上?

兩者雖則同級, 不過以入U率計, 其實SPCS又真係高過MCS一截既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-11-23 11:49
真係唔知喎,應該好高好高啦,捱到P6應該夠力頂埋上中學瓜

...
SPCS (PS) 專攻中英文, 數學好似唔係點谷, 對女仔嚟講係好事

我淨係知我朋友個女係SPC讀緊, 小二做緊小三既英文練習, 英文成績都只屬中上

要比較, 就攞D最新成績:

St Paul Convent Secondary School
校務報告 P.42-47:
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/SchoolReport201415.pdf

入3大率 (DSE stream): 57.78%
入3大率 (GCE/IAL stream): 52.54%
3322率: 93.2%或以下

MCS
校務報告 P.16 & 20:
http://mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/sch_rep_1415.pdf

3大: 47.23%

3322率: 85.3%
Local degree: 64.7%

又睇多兩年既資料:

DSE年度

中學名稱

3大比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

2012  - 2013

聖保祿學校 (DSE)

42.97%

>=42.97%

76.56%

23.44%

100.00%

聖保祿學校  (GCE/IAL)

61.90%

>=61.90%

66.67%

33.33%

100.00%

聖保祿學校  (整體)

47.65%

>=47.65%

74.12%

25.88%

100.00%

瑪利諾修院學校

45.44%

69.90%

78.70%

19.90%

98.60%

2013  - 2014

聖保祿學校 (DSE)

67.68%

>=67.68%

92.93%

7.07%

100.00%

40.00%

>=40%

55.00%

45.00%

100.00%

聖保祿學校  (整體)

57.23%

>=57.23%

78.62%

21.38%

100.00%

瑪利諾修院學校

49.75%

72.10%

82.20%

16.20%

98.40%

2014  - 2015

聖保祿學校 (DSE)

57.78%

>=57.78%

87.78%

11.11%

98.89%

52.54%

>=52.54%

66.10%

33.90%

100.00%

聖保祿學校  (整體)

55.70%

>=55.70%

79.19%

20.13%

99.33%

瑪利諾修院學校

47.23%

64.70%

75.40%

22.00%

97.40%

兩者升讀local degree比例相差不遠, 但想入3大, 似乎去SPCS機會高D

tweetyho 發表於 15-12-30 16:32
回覆 NatalieBaby 的帖子

其實有冇確實數據? Non jupas真係偏向收考IB多過GCSE? ...
只係傳說, 無人能証實.

參考吓呢份文件(由P.7開始): http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0210cb4-362-3-c.pdf

3大較多學額比以IBDP/GCE既Non-JUPAS學生, 其餘5間就主要收以AD/HD資歷既Non-JUPAS學生

tweetyho 發表於 15-12-30 17:09
回覆 hkpapa852 的帖子

多謝hkpapa852咁快有回覆....不過又真係睇唔到醫科nonjupas收ib多. 只睇到hku med ...
SPCS小學部升中有咩要求呢? 係咪100%直升呢? 其實無人講過.....

siden 發表於 15-12-30 17:17
主科合格

Pass interview, which involves presenting a few book reports
唔知過去有幾多人升唔到上中學呢?

siden 發表於 15-12-30 17:44
MCSPS也是band 1尾入不了MCS

其實一向對此說法都有懷疑.

學生banding一向都係透明度極低既嘢, 連小學既老師都只能靠估, 更何況家長?

MCS(PD)小一收150人, 中學部直屬位99個, 已經夠cover 2/3學生, 如果加上中學部自行階段可能會收多1X-2X個, 應已收 >110 個小學部既學生, 即係已經 >70%.

入唔到個~30%, 我相信只會係B2同B3, 不過可能B2較多. 個人估計MCS既B1+B2可能高達90%, 甚至更多, 但如果話有80%/90% B1學生, 我認為可能性係極低.

而且, 升中派位, 不管直屬位定大抽獎, 都係同Banding一齊抽, 根本唔存在B1頭同中可先入, 所以無可能只有B1尾入唔同..... 其實呢D更大機會係B2頭學生, 所以抽唔入, 但家長不願承認

不過好多係"神校"直屬小學讀緊書既家長, 不論最後能否直升上中學部, 都只會當自己既子女一定係B1學生啫.

睇番MCS中學部既Pre-S1成績, 相信MCS收番嚟既學生, 應該大多數都係真正既B1學生, 因為中英數3科既平均分, 都同盡收B1學生既港島女校BPS相近, 英文分數更高一截.

SPCS (PD)既Pre-S1成績, 和MCS相若, 所以升得上去應該都係B1生為主

siden 發表於 15-12-31 09:59
校長兩年前在升中講座明言,MCS band 3 生一隻手數哂。而學校絶大部分係band 1學生。而且講到明係有MCS ba ...
MC1128既講法係根據以前大班一級180人, 頭118人中學部會想盡辦法必收 (包括用叩門位).

如果以180人計, 118人只係~66%, 所以只能話MCS認為當年既B1生比例達至少66%, 但去到幾多, 除非知道最後抽入MCS中學部既學生名次, 否則無法估計.

MCS用自己既方式調整收生, 認為較可靠係無可口非, 但去到統一派位階段, 學生既banding, 直屬位既運作, 一律要按教育局方式計算和操作.

所以實際有多少係教育局按照Pre-S1成績定出既B1生比例呢? 而MCS所謂既B1生, 又是否就係按教育局標準計算出嚟既B1生呢?

purplechung 發表於 15-12-31 11:32
大女今年是MCS P6, 我暫時未知道點分小朋友成績是 B1A/B/C, 因為學校是用 Grouping計:
Group A: 1-85 (名次 ...
得135人? 小一級可以150人至165人喎?!

purplechung  P1一定吾會收到165人  發表於 15-12-31 11:50

purplechung 發表於 15-12-31 11:48
你真係心水清, 我諗住以下果的費時打, 因為一定吾收
(已加回) Group C-

有冇試過Group C有人入得番中學部呢? 同埋有冇試過Group B有人抽唔入中學部呢?

purplechung  而家未知, 遅的答你  發表於 15-12-31 12:19

purplechung 發表於 15-12-31 11:32
大女今年是MCS P6, 我暫時未知道點分小朋友成績是 B1A/B/C, 因為學校是用 Grouping計:
Group A: 1-85 (名 ...

按照呢個排位分類, 幾可肯定Group A 和 Group B 應該一定屬於B1生.

至於Group B- 同 Group C 係咪呢? 咁要睇吓日後有冇更多資料可以參考.

如果Group B- 都全入, 只有 Group C 係有人入到或間中少有人入到, 咁可以肯定 Group B- 都係B1, Group C係B2.

但如果經常都有 Group B- 學生唔入到而全部Group A 同 Group B 都入晒, 咁應該可以肯定 Group B-  都係B2了. 因為直屬位99個, 由 Group A 至 Group B- 得110人, 叩除自行收咗/考咗其它學校/去咗國際學校, 應該足夠收晒. 如果咁都收唔晒, 除咗係B2, 真係諗唔到係乜理由.

如果B1生係去到 Group B- , 即係有110/150=73.33%, 真係好利害了!

siden 發表於 15-12-31 16:19
以我所知,由現正中二朋友所說grade b- 仲係band 1

唔明點解冇人信中學收唔哂所有band 1 生
如果 Group B- 係B1, 計埋都只有110人, 直屬位99個+少量自行收生+少量街外抽獎位入+部份B1生不選直升, 理論上一定夠收.

MC1128 發表於 15-12-31 18:32
我女當年升中有此情況, 有老友話翌年都有。

當年仍是大班, 即約175人, 中學承諾收校內排名首128人(Group  ...
以平均分計既級排名同以標準分計既呈分排名名次不同係好正常,除非出現部份科目有極端表現既情況,否則不太可能相差太遠。而且如只有B-係唔入,我會認為B-其實係B1/B2邊緣人

MC1128 發表於 15-12-31 19:20
當年是大班

校內考10X名, 是Group B

如果10X係Group B, 即係Group B- 係10X以後(111開始?)至128以前, 即係~20人左右.

我會更肯定, 只有Group A 和 Group B 頭至中個堆先肯定係教育局定出嚟既B1學生. Group B尾和Group B-大多數學生, 係B2學生.

點解?

1. 如果Group A - Group C全部係B1, 理論上, Group A和Group B人數有多達110人, 比Group B-和Group C總和還要多, 透過直屬位而抽唔入既機會應該也較高吧! 咁點解從來無出現Group A 或 Group B頭/中既學生升唔番上中學? 只有Group B尾, Group B-同Group C學生升唔番上中學?

2. 級名次10X係Group B, 即係Group B尾近Group B-頭(111開始係Group B-), 因排名和Group B-頭相差不遠, 所以轉化為呈分排名後, 排得後過部份Group B-頭學生亦不出其. 所以實該名10X既學生, 呈分排名後變咗做屬於B2, 要同Group B-和夠膽搏直屬位既Group C學生(B2學生)一齊抽, 不過抽輸咗.....

3. 學校既B1學生比例至少每兩年都會有少許改變, 所以根本無可能每年用同一個名次/百份比而準確估計到學生既Banding. 所以只用級名次去估計banding係灾必準確. 而且, 只用以各科成績平均分排既級名次去估計Banding, 同實際以標準分計算既呈分排名, 會有一定既誤差.

根據大家提供既資料, 呢個係我既分析, 當然未必一定係事實, 自行判斷是否值得相信了!

DabyHou 發表於 16-1-3 18:23
請指教什麼是教育局的調整數?
想了解校內成績同呈分後標塗分會有咩分別, 可參考吓呢幾個連結:

聖公會主風小學給六年級學生家長既簡介
標準分計算方式詳述
睇唔明咩叫標準分, 試下睇呢個

MC1128 發表於 16-1-3 18:17
直屬中學可以向教育局申請以少於85%學額來收直屬小學學生,這樣便可免除收band 2生

MCS無申請, 仲承諾 ...

其實過去基本上沒有B1中學唔係用晒85%既直屬學額嚟收直屬小學既學生 (除了個別直屬小學因小學部既學生人數太少), 所以MCS用足85%根本沒有特別.

而且, 2014年教育局公佈一條龍微調後, 日後直屬位更加必需要以85%固定比例 (學校不能再自決比例).

如果講保証, 我又唔認為有邊間中學做得好過培正, 培正自行階段所有學額, 講明不接受外校生申請, 只接受培正小學學生申請, 亦係伓港唯一一間多年嚟都係咁做既中學.
‹ 上一主題|下一主題