用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

MCS,學生環境好,學生好乖。樓上有人話老師打電話講中文問題,我估個小朋友的中文應該真係好差,老師先會咁早打去講

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

74分係老師call完,加強左鍛煉之後的成績。之前係點,大概想像得到……

其實揀邊間都幾乎係無得輸,我就會揀間唔使俾學費。就算兩間學校的程度有差距,個差距大概都唔值幾萬蚊一年吧,更何況未必有差距。識人在某校讀完三年幼稚園,同八成同學一齊升上小學部,小二插津校時都話唔捨得舊校老師同學,結果唔使一星期已經日日都返得好開心,識左好多朋友,仲受歡迎過在舊校果時。

hppa    發表於 15-12-30 16:59

引用:一般官津學校與直私學校喺資源靈活度上會有

原帖由 Soundervolt 於 15-11-23 發表
一般官津學校與直私學校喺資源靈活度上會有分別,但一啲百年傳統名校本身已經慮積有雄厚資源(從籌款捐獻所 ...
紅磚係法定古蹟,維修費大概唔止由教育局一何部門找數

咁到底有直屬/聯繫中學的壓力大啲,定係無的壓力大啲?好明顯想升中理想的話,根本就一定會壓力大,不論讀邊間學校

引用:+本帖最後由+purplechung+於+15-12-31+15:1

原帖由 purplechung 於 15-12-31 發表
其實我一早都係咁講⋯⋯其實揀邊間都幾乎係無得輸,我就會揀間唔使俾學費。就算兩間學校的程度有差距,個差距大概都唔值幾萬蚊一年吧,更何況未必有差距。

hppa  yes  發表於 15-12-31 15:54
hkpapa852  幾萬一年只係基本消費  發表於 15-12-31 15:50
‹ 上一主題|下一主題