用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

點諗都係spcs穩陣, 升中真係大部份收哂,應該差不多有200人, 百分比九成以上

簽名被屏蔽

siden 發表於 15-11-23 22:10
其實我本身都唔信。

問咗3次一個MCS 剛升中一家長(正常人,唔係十下十下果種人)佢都堅持話校長在小學的 ...

大女今年是MCS P6, 我暫時未知道點分小朋友成績是 B1A/B/C, 因為學校是用 Grouping計:
Group A: 1-85 (名次)
Group B: 86-99
Group B-: 100-110

Group C: 111-135 --> 應該入吾返MCS中學
Group C-: 136> 一定入吾返MCS中學

同埋操行要攞A
補充: 睇返資料操行是用 Exceptionally Good, Very Good, Good, Satisfactory, Fair, Needs Improvement, Unsatisfactory
操行要攞A我都係聽返來的

回覆hppa點評問題: 攞A應該吾難, 我諗係學校set多個條例揀學生卦~

hppa  操行要攞A... is it hard to get A? What if get a B, cannot get into MCS(SS) even good in academic res   發表於 15-12-31 11:56

purplechung 發表於 15-12-31 11:32
大女今年是MCS P6, 我暫時未知道點分小朋友成績是 B1A/B/C, 因為學校是用 Grouping計:
Group A: 1-85 (名次 ...
得135人? 小一級可以150人至165人喎?!

purplechung  P1一定吾會收到165人  發表於 15-12-31 11:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

Boopoo 發表於 15-12-30 17:10
有個朋友個女讀緊Maryknoll 五年級,讀到好辛苦,晚晚做功課做到好夜,又話老師要求高,嗌哂救命,唔知真唔 ...
辛苦與否當然要睇小朋友, 每人的能力都有分高低, MCS P1-P3程度真係吾算深, 始終是大抽獎入太深小朋友未必適應到, P4-P6明顯深的, 但我信相其他津校都是一樣.
直資及私校應該仲深, 功課量亦相對多, 揀得讀私校, 家長始終對揀中學有一定要求, 大部份都想小朋友入到神級中學

hkpapa852 發表於 15-12-31 11:37
得135人? 小一級可以150人至165人喎?!

你真係心水清, 我諗住以下果的費時打, 因為一定吾收
(已加回) Group C-

簽名被屏蔽

purplechung 發表於 15-12-31 11:48
你真係心水清, 我諗住以下果的費時打, 因為一定吾收
(已加回) Group C-

有冇試過Group C有人入得番中學部呢? 同埋有冇試過Group B有人抽唔入中學部呢?

purplechung  而家未知, 遅的答你  發表於 15-12-31 12:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wanchaipapa 發表於 15-12-31 11:58
換言之有五十個被淘汰出來

所以一心靠地址抽入去又冇長時間補課和陪伴學習准備的,到升中學就仲痛苦,因 ...
MCS是直屬小學, 不是一條龍, 遊戲規則一早知道, 家長與小朋友就要面對現實, 不可以太過放鬆, 有良性競爭才有進步

簽名被屏蔽

wanchaipapa 發表於 15-12-31 11:58
換言之有1/3,五十個被淘汰出來,仲要分group玩成績隔離政策

所以一心靠地址抽入去又冇長時間補課和陪伴 ...
校長都有講吾想見到呢個情況, 但無辦法唯有接受.
細女今年入讀MCS小一, 所以我都好明白每位小朋友的程度分別真係幾大.
PS: 大女之前是讀私校, MCS是插班入, 所以私校及津校的分別都略知一二

簽名被屏蔽

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

咁到底有直屬/聯繫中學的壓力大啲,定係無的壓力大啲?好明顯想升中理想的話,根本就一定會壓力大,不論讀邊間學校

簽名被屏蔽

wanchaipapa 發表於 15-12-31 12:19
如此壓力很大,跟st mary不同,壓力大但保直上
入到天神及St Mary可以直升, 當然好, 但首要條件是入到去讀

hkpapa852 發表於 15-12-31 10:37
MC1128既講法係根據以前大班一級180人, 頭118人中學部會想盡辦法必收 (包括用叩門位).

如果以180人計, 118 ...

我同你吹過水啦....我小朋友間直小...B3b-c都派入同區B1中學
真係無乜可能係B1生....若係.....真係>90% B1生了

BTW...無意爭拗.....只係討論下自己所知...係另一POST又有家話我出神化論 ~~~

引用:Quote:wanchaipapa+發表於+15-12-31+12:19+

原帖由 purplechung 於 15-12-31 發表
入到天神及St Mary可以直升, 當然好, 但首要條件是入到去讀
所以我唔係好鐘意mcs, 壓力超大,如果上唔到中學,我會喊足一年,覺得對個女唔住

Yanamami  書係佢自己讀~上唔番中学,点解你要覚得对佢唔住?  發表於 15-12-31 16:06

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題