用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。 ...
樓主: five555
go

恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。 [複製鏈接]

當年我小朋友,每出OFFER都冇份,小朋友之間會講,有日仔問我,媽咪我有邊學校收我,我答佢,放心你實有offer, 唔使擔心,因為大抽獎亦係offer, 如果父母用有冇offer去評估自己小朋友,太不智,正如有offer嘅,會有好多個,錯不在小朋友,大家加油。

引用:我諗分享中offer無所謂,但唔好再加多一兩

原帖由 whitepurin 於 15-11-22 發表
我諗分享中offer無所謂,但唔好再加多一兩句如其實都唔係好鍾意,或顯得有d不屑咁(心咁諗唔緊要但唔好寫出 ...
兩睇,我反而覺得有希望,因為她原來有機會放位

引用:其實有幾個OFFER報喜無問題,+最重要係盡早

原帖由 cattz288 於 15-11-22 發表
其實有幾個OFFER報喜無問題, 最重要係盡早揀定, 再放位, 讓其他人也盡早擺脫憂心忡忡既心情!

...
非常同意, 看到有些家長的小朋友不齗中offer我真心恭喜, 最怕那些一人hold著4/5/6個offer的集郵家長, 很多waiting的家長等著的

回覆:恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。

我又不覺那些post 被某些家長騎刧,太言重了,我下年才入戰場,正在研究階段,看到這些家長的留言,可以知道這些學校喜歡什麼類型的小朋友,我反而覺得很大得著

真係唔覺有個別家長show off. 人地小朋友友不斷有offer,我會看得開心。因為無乜大不了,又無人認叻,真心恭喜他們的小朋友。另外就係,學位最後咪又係一人一個,係你始終係你架啦。同埋大家都有分享不同資訊,都幾好呀,不是嗎?

回覆 five555 的帖子

Relax Relax Relax。。。大家也是分享得與失, 啱睇咪睇, 唔啱睇咪唔好睇, 好少事啫!!! 人生還有很多大事要面對, 回頭望, 小學派位也算不上什麼呢..., 將來漫漫長路, 依家失敗亦不等如將來失敗呢!! 平常心吧

我都係下年先入伍嘅家長, 正所謂各有前因莫羨人, 可能家長同小朋友付出嘅比其他人多, 自己同小朋友努力左, 唔得都要接受, 佢地D POSTS 我都有睇, 佢地都唔係曬同埋D資料都幾有用, 亦都明白到原來叻就係叻, 間間學校都係LOOK FOR 呢D學生, 唯有放開D, 接受現實.

其實音樂椅未轉定,佢始終不能一人佔幾個位置。有用就參考,冇用咪skip post ,網絡世界,不要太認真。樓主,加油吧!

前幾日有事無即時回此post, 而家想講兩句.

老實講, 我完全同意樓主.  之前想睇CKY  2nd in 的資料, 個post幾版離哂題, 我認為要分享心得佢可另外開 post.

討論區係自由發表,我認為啱睇就睇,唔啱睇就skip ! x 2

回覆 cchappyforever 的帖子

多謝你看得明我想表達的

回覆 five555 的帖子

我都明呀有offer 報喜冇問題, 我都會替人開心, 但一版甚至兩三版都係同主題完全無關, 當然skip 就可以了, 但我也希望大家可為其他人提供方便, 有其他分享的可再開 post, 或私下 PM.

No offence

引用:首先,恭喜各位已有心儀學校的家長,大家經

原帖由 five555 於 15-11-22 發表
首先,恭喜各位已有心儀學校的家長,大家經過幾個月的努力,終於得到回報。
同時,這裡亦有很多朋友仍未如 ...
樓主,我明白你想帶出的信息!完全同意!

好同意樓主啲句-->每當某熱門學校公佈成績,來來去去也是某幾位家長中獎

完全明白樓主嘅意思。

另外,老實講,我真係有啲懷疑....係唔係真係咁堅呀....

回覆:Beiku 的帖子

我有跟開有關posts, 明白亦支持樓主說法。樓主已經有好offers,酸葡萄之説不甚成立。她也是抒發己見,替他人著想而已。

引用:完全明白樓主嘅意思。 另外,老實講,我真

原帖由 Beiku 於 15-11-24 發表
完全明白樓主嘅意思。

另外,老實講,我真係有啲懷疑....係唔係真係咁堅呀....:quest ...
哈哈哈,我心裡都有咁諗過

完全明白樓主的意思和用意,好替其他家長著想,支持!

‹ 上一主題|下一主題