用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。 ...
樓主: five555
go

恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。 [複製鏈接]

回覆:恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。

簡直奇怪,人家又沒有大言不慚,見到也很謙遜,我認為比或“收不到信”更有可讀性,至少讓人知道為何成功,完全不明白為什麽說不照顧人家感受,難度現代的家長連這樣也看不開?
自己沒有什麼offer,但很喜歡看到成功者的喜悅,覺得有所得著,重點是人家是非常有禮去分享,亦沒驕傲,希望不要被一些“脆弱”的家長嚇走

我諗分享中offer無所謂,但唔好再加多一兩句如其實都唔係好鍾意,或顯得有d不屑咁(心咁諗唔緊要但唔好寫出來)。當自己手上一個都無,或好難得有一個二線offer時,但另一邊廂有人輕易取得但又嫌三嫌四,真係好令人不是味兒。

其實有幾個OFFER報喜無問題, 最重要係盡早揀定, 再放位, 讓其他人也盡早擺脫憂心忡忡既心情!

LuLuKiuKiu    發表於 15-11-23 17:19

引用:其實有幾個OFFER報喜無問題,+最重要係盡早

原帖由 cattz288 於 15-11-22 發表
其實有幾個OFFER報喜無問題, 最重要係盡早揀定, 再放位, 讓其他人也盡早擺脫憂心忡忡既心情!

...
Yes,咁先重要,留言又算得上什麼

我喜歡聽到大家報喜的好消息!我認為不應只准報憂,不准報喜!我更喜歡報喜的家長能分享心德!

引用:我喜歡聽到大家報喜的好消息!我認為不應只

原帖由 karen55407 於 15-11-22 發表
我喜歡聽到大家報喜的好消息!我認為不應只准報憂,不准報喜!我更喜歡報喜的家長能分享心德!

...
全對,態度正面

回覆:five555 的帖子

樓主,加油!

盡快放位,唔好間間都俾留位費,等waiting嗰班都快啲有offer啦!

同意

引用:Quote:原帖由+five555+於+15-11-22+發表首

原帖由 SoLM 於 15-11-22 發表
我又唔覺得冇可讀性?每年DSE放榜,眾人焦點也是狀元校、狀元們身上,聽聽他們分享心得。你不去看就算,為 ...
Agree! Forum 世界就係有freedom of speech. 有人喜歡報喜,有人想知點樣訓練小朋友不見有問題。如自己小朋友沒有offer 人哋有,借鏡下人哋成功之處,睇下自己小朋友有什麼可以改善,都可以好正面。如可讀指數低,大可自己不看,為何要叫人唔好出post?

引用:討論區已經係非實名丶一個虛擬世界,沒有什

原帖由 dttmtong 於 15-11-22 發表
討論區已經係非實名丶一個虛擬世界,沒有什麼好 show off 的。如果連網上世界的留言也受不了,咁點樣面對現 ...
Can't agree more. 大家互不認識,又不是Facebook , 有什麼可以show off 呢

回覆:yygugu 的帖子

非常贊同👍

引用:回覆+SoLM+的帖子 早兩年認識有位喜歡集郵

原帖由 bbb330 於 15-11-22 發表
回覆 SoLM 的帖子

早兩年認識有位喜歡集郵的家長, hold 住5-6offer 不放, 直到8 月才選定, 死唔死!!有些一 ...
大家不是只是針對樓主啦,佢不是不譲人分享喜悅,只是叫得獎者另開post 姐

引用:Quote:原帖由+bbb330+於+15-11-22+發表回覆

原帖由 Snoopyboy 於 15-11-22 發表
大家不是只是針對樓主啦,佢不是不譲人分享喜悅,只是叫得獎者另開post 姐

...
Typo ~ 不要

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-22+發表我又唔

原帖由 yygugu 於 15-11-22 發表
其實一直以來果幾位家長都係分享有/否offer,其他回應都純粹係回答其他家長問題,答得好大方吖。呢個咪就係 ...
非常贊同👍

我都真心希望有幾個offer的小朋友家長,盡快揀定!將其他位留給有心人讀,多謝!

冇offer更加要學習平常心啦,咪等大抽獎囉。

引用:回覆+five555+的帖子 只有咁諗:我覺得最

原帖由 pc629 於 15-11-22 發表
回覆 five555 的帖子

只有咁諗:我覺得最大的得著,就係比人知道offer係高度集中於某幾百人手中,咁對現時 ...
其實閣下已經講中咗個重點,不得不配服學校挑選學生嘅能力,事實上考一般直私小學,神校除外,(個人認為個別神校首要為關係因素,不喜勿插),就係同一班小朋友會有2nd in,而同一班小朋友會殺到入final,所以個人認為只要有waiting嘅話,最後一定會有offer,但係咪最心儀果間就不可強求囉。

開心真想同人分享,又怕同人分享以為show off, 討論區正好係一個發洩地方,開心或唔開心應該可以盡情表達。
‹ 上一主題|下一主題