用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。 ...
go

恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。 [複製鏈接]

首先,恭喜各位已有心儀學校的家長,大家經過幾個月的努力,終於得到回報。
同時,這裡亦有很多朋友仍未如此幸運,仍身心疲累地努力作戰中。

每當某熱門學校公佈成績,來來去去也是某幾位家長中獎,當然替他們高興,但當人人都讚一句,得獎人又回幾句,整個POST便成某人成功被讚的POST,完全沒有可讀性,令想看資料的人很厭煩。(相信下年想找料的人看到都不知看來為什麼,整個討論完全被人騎劫。)

煩請手下留情,關懷一下其他人的感受,或者成功者自己開個另一個POST教大家如何致勝,但不要再在每間學校放榜POST到講自己小朋友點叻點好。

利申:我不是葡萄人,已有不錯的OFFER,但身邊朋友同學家長都仍努力中,我都是好低調不會間間公開報喜,不想將快樂建築在別人痛苦上。

www    發表於 15-11-24 11:12
rosaki  同道中人  發表於 15-11-24 10:56
cchappyforever  Agree!!  發表於 15-11-24 01:01
bbb330  absolutely agreed  發表於 15-11-22 10:22
Lingfung813  非常同意  發表於 15-11-22 09:49
   1    0    0    0

引用:首先,恭喜各位已有心儀學校的家長,大家經

引用:Quote:原帖由+five555+於+15-11-22+發表首

原帖由 SoLM 於 15-11-22 發表
我又唔覺得冇可讀性?每年DSE放榜,眾人焦點也是狀元校、狀元們身上,聽聽他們分享心得。你不去看就算,為 ...
好同意

醒目開學勳章

呢D怪獸不得了既父母
又點會識為人設想

引用:Quote:原帖由+five555+於+15-11-22+發表首

我又唔覺得冇可讀性?每年DSE放榜,眾人焦點也是狀元校、狀元們身上,聽聽他們分享心得。你不去看就算,為 ...
讚同。我也很喜歡閱讀那些post,入面也有很多資訊。其實佢只不過回覆大家提問,這是禮貌而已。真不明白為何有人這樣想。

ewatsang  agree  發表於 15-11-24 17:30

回覆:恭喜大家已有心儀學校,請手下留情,顧人感受。

我覺得分享心得很有可讀性。
不過請決定好就放位,多謝

討論區係自由發表,我認為啱睇就睇,唔啱睇就skip !

我冇葡萄,亦覚得其實人人都有自由講自己鍾意既野,也已有幾個好offer, 但我一諗到其他人仍在水深火熱中,我寧願選擇低調。

five555  謝謝你的明白!  發表於 15-11-24 14:16

其實一直以來果幾位家長都係分享有/否offer,其他回應都純粹係回答其他家長問題,答得好大方吖。呢個咪就係討論區目的囉。大家黎呢度都係分享,唔啱聽咪唔睇囉。
再者,社會本是如此,孩子也要學習看輕得失,重新上路,條條大路通羅馬~

如果我鋤大2攞到到一手同花順,我應扮唔到賭神,完全無表情咁鋤完鋪大2。呢度絕大部份都係普通人,而且第一次玩呢D咁緊張刺激既遊戲,將就下啦到中一選校時,我地身經百戰應該可以做到

討論區已經係非實名丶一個虛擬世界,沒有什麼好 show off 的。如果連網上世界的留言也受不了,咁點樣面對現實呢?同埋點解覺得無心儀學校就好似世界沒日咁?

利申,我都全軍覆沒咁滯。

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-22+發表我又唔

原帖由 yygugu 於 15-11-22 發表
其實一直以來果幾位家長都係分享有/否offer,其他回應都純粹係回答其他家長問題,答得好大方吖。呢個咪就係 ...
Agree!
我直頭覺得嗰幾位家長好nice,又肯分享,希望沒有嚇怕她們

大家不要傷心和氣餒,這位媽咪我記得她曾是直私小學的老師,現在應沒有做了。當年她有一個post 好出名,好多人問她意見。

好多時考小學要"天時地利人和"…
成敗是看將來工作,人際關係,健康,好多東西…不是考到名小便勝出。

我深信不關那一幼稚園,不關幾月出世事
好媽媽勝過好老師

回覆 five555 的帖子

只有咁諗:我覺得最大的得著,就係比人知道offer係高度集中於某幾百人手中,咁對現時一班極需要希望的家長都算係一個走下去的動力

SoLM 發表於 15-11-22 09:37
好同意。有 offer 又唔講得,比人話 show off,剩係 d reject 的唉聲嘆氣,個 post 又會好睇 d 咩?況且我覺得 有 offer 既人都好適可宜止。樓主又會唔會為人諗多左呀?

引用:+本帖最後由+Lingfung813+於+15-11-22+10:0

回覆 SoLM 的帖子

早兩年認識有位喜歡集郵的家長, hold 住5-6offer 不放, 直到8 月才選定, 死唔死!!有些一個offer 都無的家長, 真是很焦慮不安的, 煩請有多個offer的幸運兒早日放位, 體恤一下別人的心情!

引用:回覆+SoLM+的帖子 早兩年認識有位喜歡集郵

公平起身,有offer勿留言,冇offer勿呻勿留,這樣才可增加閱讀性

rosaki    發表於 15-11-24 11:00
‹ 上一主題|下一主題