用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇 GH 家長可以分享下?
go

請問有冇 GH 家長可以分享下? [複製鏈接]

請問第一輪面試是否只準一個家長同小朋友入去嗎?如果帶埋老公幫手填表格可以嗎?如果一個人又要填表又要留意下女答什麼問題,都比較分心 請家長可以分享下心得,謝謝

7    0    0    0

引用:請問第一輪面試是否只準一個家長同小朋友入

原帖由 south_north 於 15-11-22 發表
請問第一輪面試是否只準一個家長同小朋友入去嗎?如果帶埋老公幫手填表格可以嗎?如果一個人又要填表又要留 ...
只可以一位家長陪同,其實家長要填問卷的設計,就是不想家長參與面試。建議你專心填問卷,過份關注小朋友,甚至提示小朋友,只會影響小朋友既面試成績。努力!

回覆:請問有冇 GH 家長可以分享下?

GH喜歡獨立、自理能力高既小朋友架。

回覆:kbi 的帖子

其實絕大部份幼稚園都唔希望家長插手面試,學校唔一定會收全答對既小朋友,反而欣賞那些勇於自己嘗試既小朋友!作家長的故然擔心小朋友既面試表現,但這個時候應該放手讓小朋友去做。

有無印象First in 考咩呢?

又請問問卷內容係咩?

引用:又請問問卷內容係咩? +

原帖由 大埔之友 於 15-11-22 發表
又請問問卷內容係咩?
應該都係果幾題啦⋯點解揀佢?有咩優點?遇過咩困難同點解決?家校合作?期望?

引用:有無印象First+in+考咩呢? +

原帖由 twto 於 15-11-22 發表
有無印象First in 考咩呢?
上年係group in. 小朋友舉手出去老師個籃度拎件水果,例如提子。然後如果老師叫「提子」,該小朋友就要拎番件水果放番落個籃度,老師亦會叫小朋友講番個水果名。

回覆:HauMiranda 的帖子

多謝你呀!

回覆:ming1i823 的帖子

謝謝分享

題目好簡單,問水果、顏色同一齊唱歌。基本上所有小朋友都識,基本認知的部分不用擔心。但當中更重要是小朋友是否坐得定、聴指令、大小肌肉發展、專心、禮貌等。

以前係唔係2個家長都可以入去面試, 今年才轉一位家長?  另外, Group in時,家長是否可以坐在小朋友身邊? THanks

引用:以前係唔係2個家長都可以入去面試,+今年才

原帖由 Equator81 於 15-11-22 發表
以前係唔係2個家長都可以入去面試, 今年才轉一位家長?  另外, Group in時,家長是否可以坐在小朋友身邊? THa ...
上年都係一位家長陪同, group in時家長坐小朋友後面填問卷

‹ 上一主題|下一主題