用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA
樓主: Kidultdaddy
go

崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA [複製鏈接]

回覆:siumanma 的帖子

TT英文部有競爭力架,國際部當然英文唔使講,一定好,但中文就英文部好少少。係英文部top的學生,考其他學校絶無問題。以前Yahoo blog 年代就已有家長分享如何英文部,再升中入神校。

回覆:Kidultdaddy 的帖子

我主觀覺得,大家不太選TT,單純是學費係SPCC之level但名氣不及而最先放棄它。其實TT也不錯的。還記得幼稚園當時幾千人報考,不就是大家都覺得它行嗎?!

引用:我主觀覺得,大家不太選TT,單純是學費係SP

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-22 發表
我主觀覺得,大家不太選TT,單純是學費係SPCC之level但名氣不及而最先放棄它。其實TT也不錯的。還記得幼稚 ...
今年TT小學多人報嗎?
另想問TT英文部是否每堂由net 教?

報TT幼稚園應該係學費吸引吧,TT升中派位表我唔係好睇得明,只係有一堆學校名,唔知有幾多人入,又唔知係咪全部學生,更加唔知係咩部打咩部,呢個資料好似簡單得嚟又幾複雜,要用少少時間去估下。

引用:報TT幼稚園應該係學費吸引吧,TT升中派位表

原帖由 monodad 於 15-11-22 發表
報TT幼稚園應該係學費吸引吧,TT升中派位表我唔係好睇得明,只係有一堆學校名,唔知有幾多人入,又唔知係咪 ...
哈哈,你又啱。佢其實有分開寫各部升中學校。只係兩部原來分別不太。
佢幼稚園學費正常,有中英文、英普,又有EEP班,又多興趣班,又多資優課,係不錯的真係。

引用:Quote:原帖由+Kidultdaddy+於+15-11-22+發

原帖由 siumanma 於 15-11-22 發表
今年TT小學多人報嗎?
另想問TT英文部是否每堂由net 教?
這我就無研究有多少人考。應該話,佢自己的學生有大概7成位,街外位也不算多,如考到,小朋友都好叻,特別係佢好夜考,小朋友狀態都好緊要。英文部佢地話通識及聖經課係老師mother language 教,可能係普,可能係廣東話。普教中、英文數。佢係英文小學嚟,大部份係英文啦。全港其實唔多英文小學,你可查下。
國際班係不同架,佢地話基本全日就係對住net,做一些group assignment 加正常中、數課。

請問喺邊度可看到TT 既升小派位資料?我找了很久也找不到.Thanks

tianyingmama 發表於 15-11-21 18:40
有朋友的小孩現在高主教讀一年級⋯非常辛苦,功課很多,壓力很大⋯在裡面的人想跳出來,在外面的人想跳進去 ...
我小朋友都係RC一年班,功課非常少喎,每日都唔過5樣,試過得一樣⋯請問你朋友覺得多嘅定義係?

neko1234  可能係朋友既朋友既朋友既朋友...  發表於 15-11-23 11:26

引用:請問喺邊度可看到TT+既升小派位資料?我找

原帖由 sumwing 於 15-11-23 發表
請問喺邊度可看到TT 既升小派位資料?我找了很久也找不到.Thanks
😅我地討論緊崇小升中,不是崇幼升小😅

回覆 cyhh 的帖子

可能不是「定義」不一樣,而是「能力」不一樣>< 不過朋友也說,高主教中學「麻麻」所以覺得也不吸引(是覺得讀這麼辛苦,升上中學又不怎麼樣)而想轉校⋯朋友小孩去年只有這個offer所以也沒得選⋯我不清楚因為我的小孩不是男生⋯就是聽用家八卦而已⋯千萬別放心上呀

引用:如學費不是問題,你地會點選?當初報考只是

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-21 發表
如學費不是問題,你地會點選?當初報考只是一心想要backup。現在有機會選就開始心大心細。九龍人。

...
高主教

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問知不知崇小升中學的分?
校網資料不清楚, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題