用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA
go

崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA [複製鏈接]

如學費不是問題,你地會點選?當初報考只是一心想要backup。現在有機會選就開始心大心細。九龍人。

7    0    0    0

回覆:Kidultdaddy 的帖子

崇真我会第一不要。另外三間我都有同样疑問。

i will choose raimondi as it has a decent back up secondary school.

高主,有中學。如交通不是大問題。

回覆:崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA

首先放棄崇真,其他三間各有長短,睇自己重視邊方面多D去選。

當個好爸爸

回覆:boyboobee 的帖子

但陳守仁同SFA,點睇好呢?

選崇真國際部

回覆:pigcatBB 的帖子

我會選有中學部的。識得有幾個讀SFA既朋友讀完小一轉去龍校。

回覆 Kidultdaddy 的帖子

SFA and TSL, which one better? TSL facilities better. How about curriculum? for going to secondary school? conduct?

我都有同樣問題,昨晚先同C6 爭論,都係要等TSL派彩先。

回覆:citygirl 的帖子

我自己就一路等一路選,到最後應該都係等埋TSL先正式決定

引用:但陳守仁同SFA,點睇好呢? +

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-21 發表
但陳守仁同SFA,點睇好呢?
I will pick tsl

回覆 Babyarsene 的帖子

why?

有朋友的小孩現在高主教讀一年級⋯非常辛苦,功課很多,壓力很大⋯在裡面的人想跳出來,在外面的人想跳進去⋯如果是住九龍,高主教應該是第一個不用考慮的吧!  如果你想插班名官津,SFA可能比較適合;雖然我都聽到TSL的插班女拔男拔⋯不過也聽說很多tsl學生喜歡學校不想轉校^^ 所以,不妨給小朋友讀sfa,校園又小功課又多,這樣他們就會想要趕快離開,好好的考插班⋯哈哈哈

回覆:edpo 的帖子

我都係,想等埋TSL先决定

回覆:citygirl 的帖子

點解崇真多數被排走?

我第一唔要崇真,之後高主教同SFA一樣傳統同谷,但我會選SFA, 因為學術上比高主教高,好似其他jm講,插班有優勢!高主教書院只係band 1C, 讀得掂SFA, 考到的一定不是band 1C中學,所以最後會係SFA同TSL之爭! 兩間教法唔同,睇小朋友邊間鐘意多d揀果間。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sfa 同高主教係同一類學校,基於遠,不考慮!
TT級數唔同,除非你有好特別嘅原因,我估有咁熱門嘅學校揀,好難會楝間又貴又唔熱門嘅!

sfa vs tsl,  自己爬文!各有fans

恐龍家

除咗YW,我會㨂陳守仁,其他全放。

PS 神校我地冇份,DBS, SPCC

adrio  Yw tsl 也許是付擔不多 有國際視野。中學后話  發表於 15-11-21 22:25

回覆:小曳人 的帖子

對於名幼生,崇真算唔算容易考到?

‹ 上一主題|下一主題