用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

回覆:2016 沙田升中家長交流

點解大家較少討論曾肇潻呢?

Hosumbaba 發表於 15-12-3 18:56
沙田區top one. 高攀唔起,除非小朋友全級top one.

引用:點解大家較少討論曾肇潻呢? +

原帖由 Hosumbaba 於 15-12-03 發表
我個人唔太喜歡,有時係街見到D學生都比較粗口

Hosumbaba 於 15-12-03 發表

etam724 發表於 15-12-3 19:40

我個人唔太喜歡,有時係街見到D學生都比較粗口

回覆:chesswin 的帖子

我個仔間學校都唔講名次呀!校長話以往曾有家長因為名次較後的派位比名次較前的好,嘈到上教育局,為免重蹈覆轍,開始呈分就唔講

Gobby_lam  我囡學校又有講喎,唔知排名好難揀學校呀  發表於 15-12-4 08:19
chesswin  ic....  發表於 15-12-3 20:53
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-3 18:10
唔好咁諗,其實1C校都唔差嘅,試下教女女眼光放遠啲,大個女目標應該係將來入大學,高中選修心儀嘅科目,只 ...
大人係明白, 但小朋友唔明白, 我都要慢慢調整佢, 本來唔睇郭得勝, 而家星期六都要去, 希望佢見到鍾意啦

joefoon  包佢5 like  發表於 16-1-11 06:10

chesswin 發表於 15-12-3 21:09
大人係明白, 但小朋友唔明白, 我都要慢慢調整佢, 本來唔睇郭得勝, 而家星期六都要去, 希望佢見到鍾意啦
...
我同呀仔今個星期六都會去郭同LKM既open day呀!

chesswin 發表於 15-12-3 15:13
見完家長, 老師話阿女1C左右, 但不穩, 成績跌左d.....唉.
阿女返到屋企眼濕濕, 想喊又喊唔出.
介唔介意講吓你女女中英數常個grade呀?

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-12-03+發表所

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-12-03 發表
同意,我覺得沙崇分分鐘已超越呂中
尤其是沙崇今年開始每級6班,B1a校小班教學,效果更佳。
呂中自行又難,乙部又吾夠呂小生抽,成績又吾夠曾記好,非呂小B1生諗吾到乜理由要選呂中!

蘑菇 發表於 15-12-3 21:16
介唔介意講吓你女女中英數常個grade呀?
呈1同2都係BBAA, 但B都係好接近A, 如英文讀本, 兩次都係A

chesswin 發表於 15-12-3 21:45
呈1同2都係BBAA, 但B都係好接近A, 如英文讀本, 兩次都係A
有A有B都唔錯喎! 但係band 1c, 是否一線小學?即係英文讀本A, 比oral, listening拉低咗去B?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-12-03+發表

原帖由 fatman69 於 15-12-03 發表
尤其是沙崇今年開始每級6班,B1a校小班教學,效果更佳。
呂中自行又難,乙部又吾夠呂小生抽,成績又吾夠曾 ...
6班真係勁,我之前都心儀佢,新校舍位置又佳,不過聽聞功課多測考勁深,測考肥半班亦常見,所以都怕仔仔會頂唔順,但如小朋友係遇強越強性格相信此校絕對係唔錯嘅選擇。
學校近年的確越見進步,校長/老師功勞應該都唔少。

Gobby_lam  阿囡有個學姐入左沙崇,每晚功課做到十一二點,所以唔敢諗  發表於 15-12-4 08:22

蘑菇 發表於 15-12-3 21:58
有A有B都唔錯喎! 但係band 1c, 是否一線小學?即係英文讀本A, 比oral, listening拉低咗去B?
...
我諗二線小學瓜, 據聞學校BAND1比例都係1/3左右,係, ORAL,listening次次都拉到佢B, listening最差, 次次都只係70分多一點.
佢視藝一定below avg,

引用:Quote:蘑菇+發表於+15-12-3+21:58+有A有B都

原帖由 chesswin 於 15-12-03 發表
我諗二線小學瓜, 據聞學校BAND1比例都係1/3左右,係, ORAL,listening次次都拉到佢B, listening最差, 次次都 ...
所有學校都係同級同學比拼,如果身邊同學成績都好,好自然名次/banding 就會退下去,只不過如屬一線學校,全港排名就有機會排番高少少。點都好,小朋友已經盡力,結果如何家長都要多鼓勵及支持佢。

chesswin 發表於 15-12-3 22:04
我諗二線小學瓜, 據聞學校BAND1比例都係1/3左右,係, ORAL,listening次次都拉到佢B, listening最差, 次次都 ...
我仔仔音樂,VA未攞過A,次次都係B, 冇計,呢d講天份。

回覆:2016 沙田升中家長交流

想問吓係咪 A- 或 A+, 都會統一講為 A?

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-12-03+發表尤

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-12-03 發表
6班真係勁,我之前都心儀佢,新校舍位置又佳,不過聽聞功課多測考勁深,測考肥半班亦常見,所以都怕仔仔會 ...
今年家長日校長調查過,每天平均功課量為2小時,功課適中。
測考吾深點算係B1a校,有咁上下難度先有高入U率!曾記都一樣,一份卷肥一半人好平常,但入U率就七八成。
所以考測深係好事,吾使為學生擔心!

引用:我個仔間學校都唔講名次呀!校長話以往曾有

原帖由 irenenursing 於 15-12-03 發表
我個仔間學校都唔講名次呀!校長話以往曾有家長因為名次較後的派位比名次較前的好,嘈到上教育局,為免重蹈 ...
我地學校五年班開始就吾講名次,問老師就話教育局規定,但知好多學校都有講

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-12-03+發表

原帖由 fatman69 於 15-12-03 發表
今年家長日校長調查過,每天平均功課量為2小時,功課適中。
測考吾深點算係B1a校,有咁上下難度先有高入U率 ...
我隔離屋婆婆個孫女讀沙崇,佢果時係1B成績,升中後可能父母放手冇點理佢,又冇補習,今年點知要留班
尋日見到佢婆婆,佢知我女就黎揀中學,佢猛咁叫我冇揀佢孫女果間,話讀得好辛苦,課程又深

joefoon  大把學生小學叻叻!上到中學也會留班  發表於 16-1-11 06:18
Gobby_lam  係㗎,入到都要讀到先得㗎  發表於 15-12-4 08:25

回覆:蘑菇 的帖子

我都會同阿仔去郭得勝

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題