用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年? ...
樓主: jasontsin
go

6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年? [複製鏈接]

cchappyforever 發表於 15-11-20 02:04
咁,係咪揀間有中學直上會好啲?
又有人話12年咁長,太早選定一間不知是否好事。要跳出去另一間唔係咁易, ...
有好有唔好.....揀間有中學直上唔係咁易
話咁易可以直上既....你又未必制....世事無絕對

saiwanho 發表於 15-11-19 22:53
看來大家都為自己昔日的際遇而唏噓,不過既然已成定局,無謂回頭看太多了,留點精神為自己下一代籌謀更實際 ...
過去就已過去, 但唔利用過去經驗咪等於白過? 換個角度睇, 一直有晒機遇畀你咁行, 最後好易變得離地

saiwanho  所以幫下一代籌謀一下籮!沒有白過。  發表於 15-11-20 16:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

其實升到中學,你就發覺DSE仲衰,(不過呢個係小學板唔講咁多)

醒目開學勳章 王國長老

引用:我都贊成自己成績自己打。打死無怨 +

原帖由 bee_eed 於 15-11-20 發表
我都贊成自己成績自己打。打死無怨
講多兩句,咩叫學校教得唔好,等家長有個參與(放心我間學校跌晒watt而家本區band 3家長唔會錯選。所以家長係用腳黎投票無錯)
果時學校教幾多,我地學幾多。老師d notes應該係古董,老師原稿揭起黎會痴埋,學生影印本係蒙查查。中五假期有補課,句句都明但夾埋就唔明。考完會考,水兵鬥水手,大家鬥水,在下就憑3個c脫穎而出升讀中六。
果時邊鬼度有咁多補習,亦唔識搵。我都係跟同學去。感謝父母肯俾咁多錢我去補習。老師來自名官中,咁大個女考完會考至知原來考試局有pass paper有marking scheme。以geog為例,一題25分,5分係畫圖(即使題目無叫)。畫左執幾分,唔畫5分硬蝕。補習老師亦教我地點考試得分(當我地用學左的技巧黎畫圖,俾學校老師鬧,話人地都無叫)。最後狂操後AL成績,geog由歷屇師姐數合格,變成我地果屇數ABC,係前所未有的事,大家可以鬧我忘因負義,但當日返學校拎成績單,老師在附近故意泣泣揚揚,在場學生無人講過一句多謝。
小插曲:當日考完AL geog我同同學去超市買d零食遇到geog學校老師,佢問我地唔駛讀書咩?我地話今日考完買d零食就返屋企。佢夠膽死問今日考邊科......一個教AL geog的老師自己都唔著緊幾時考,出左咩題目,你話幾有心

所以「讀書靠自己」我唔信的,跟錯師傅真係一世

simonwan  我D同學又系一D歸熟感都無,會考放榜個日企系學校門口叫街外人唔好報呢間學校。   發表於 15-11-20 10:00
Yanamami  唔怪得Geog我係学校係A, 出到去得B, 無劃图啊~~幾十年既謎有答案了……  發表於 15-11-20 08:15

醒目開學勳章 王國長老

回覆:6年以後升中這個遊戲,是不是還要玩一整年?

再講個人發展,學校係零聯校活動,零出外比賽(除左校際音樂節朗誦節)。修女學校高壓管治,學生唔可以有自己思想。講左大膽言論會俾人1:1勞改照肺。
校內活動亦全係老師欽點,唔想join都要join,想join唔到你join。例如學生會,係會考最叻果兩個出黎爭正副,唔可以唔選,其他人亦無得選。然後呢兩個(可能過去五年都無傾計)的正副主席就要為學生會工作,當然籌辦全部係老師安排,所有籌委都係老師挑選。
Top students尚且係咁,咁學生邊有機會成長呢?
唔記得講jupas,學校只負責派表同收表,完!好彩我無以文科生身份搏醫科工程(鬼識睇咩果本野)否則連大學都無得入

saiwanho  修女學校高壓,同意。  發表於 15-11-20 16:35
simonwan  完全明白,小弟母校差不多。  發表於 15-11-20 09:58

lightingchung 發表於 15-11-20 07:55
其實升到中學,你就發覺DSE仲衰,(不過呢個係小學板唔講咁多)
禁人越大,面对越多挑战係正常既~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:lightingchung+發表於+15-11-20+07:5

原帖由 Yanamami 於 15-11-20 發表
禁人越大,面对越多挑战係正常既~
去到考公開試,係好challenging 。DSE係新野,制度都未改定。一試定生死但機制又未完善,大家都有不滿

Charlotte_mom 發表於 15-11-20 08:47
去到考公開試,係好challenging 。DSE係新野,制度都未改定。一試定生死但機制又未完善,大家都有 ...
周边环境改不了時,唯有学你以前既打不死精神,逆境上游。怨天尤人或坐係度等死都唔掂。

醒目開學勳章 王國長老

回想自己果一代, 好多父母知識水平唔高, 資源唔夠, 樣樣都要靠自己

到呢一代, 父母讀過書, 生活環境好左, 資源多左, 真係有辣有唔辣, 好處係父母可以輔助到小朋友, 識去培育; 唔好處係當人人望子成龍, 見人跑自己更想仔女跑, 而且正生校長講得岩: 父母叻, 對仔女都係一種壓力, 當爸爸係博士媽媽係碩士, 自己個goal彷彿遙不可及

共勉之

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-11-19+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-19 發表
你背景同我差唔多。爸爸藍領,媽媽主婦。家境一般返學要近慳車錢。小六時自問算名到前茅,但父母有自己考慮 ...
我都類似,小學時填升中表,屋企無人識,學校老師無人教,我唯有將最勁放第一,當然死得,第二竟然填誇區最勁(衰多2錢重),最後跌落第十二位中學,但其實自己小五,六時考第六名,放榜日時叫阿媽陪叩門,阿媽都唔知乜叫叩門!結果入左間 band 2 校風麻麻,唔讀書都可以考全级48名,以為升中四可以入文科精英班,學校竟然話廢除精英制,要平均成績,編我入左最差果班, geog 老師係公認好老師,上左2個月堂,突然學校話要返精英制,調左好老師走,從此,豬朋狗友,唱通宵K,無人管。。。所以,我一定要搵唔差學校,要有教學質素,有 heart 既學校,唔好信乜,只要讀到書,去邊都讀到,學校質素,朋輩質素,影響一生

simonwan  我認爲中學最重要,比大學更重要。  發表於 15-11-20 16:08

醒目開學勳章

引用:六年後,別傻了,上一年級就要殺入精英班,

原帖由 布希亞 於 15-11-18 發表
六年後,別傻了,上一年級就要殺入精英班,准備呈分排BANDING,玩足你六年,就算去龍校,也要不斷准備在七 ...
龍校照計收晒,我諗你係講緊直屬學校?

醒目開學勳章

回覆:jasontsin 的帖子

樓主有無嚇親?

引用:仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre+s-1+生唔生性

原帖由 florence.lau 於 15-11-18 發表
仲要睇埋之前幾年師兄師姐pre s-1 生唔生性。其實大家在要求取消Tsa, 但無人提出pre s-1其實也是極不公平。 ...
咁即是學能測驗咁!

考中學比考小學難度更高壓力更大,只睇成绩同操行另加體藝,吾符合的連in都冇得in,我仔依家P.5,我由去年已經有得鎮冇得瞓!

Yanamami 發表於 15-11-19 10:32
低小唔喺要黎谷成績既~低小時喺要培養好自理力,良好既學習態度,閱讀能力,留意佢喺體藝邊方面有潛能可以 ...
所以一直都話要從小培養係無錯喇, 而唔係高小至去想辦法執漏.

王國會長

jasontsin 發表於 15-11-18 14:56
6年後,主要靠Band的話,是否不用像考小學般誇張?還是差不多?
睇你要求, 考小學都可以唔誇張, 我囝計分第一round 收左.
想靠Band派話的話, 其實要玩足6年.

王國會長

hkpapa852 發表於 15-11-18 15:04
起碼玩3年, 由小五開始到小六畢業
如果小一至小四基礎唔好, 好難期望小五小六的成績, 所以我覺得係玩足6年.

王國會長

gigiic 發表於 15-11-22 17:47
所以一直都話要從小培養係無錯喇, 而唔係高小至去想辦法執漏.
x2, 見過有家長在小五問Band 3 成績點算, 但冰封三呎, 非一日之涷.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

Agreed,其實小四丶五已差不多見真章,小五band3難救d。所以這工程是玩足6年!

gigiic 發表於 15-11-22 17:47
當然係從小培養,不過只用成績做唯一指標容易出事之嘛
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題