用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 後悔讓兒子報名校 傳統小學讀得開心 ---- 雷頌德 ...
樓主: 小時了了
go

後悔讓兒子報名校 傳統小學讀得開心 ---- 雷頌德 [複製鏈接]

回覆 loveDD 的帖子

step son係相片中的Sean,Jack係佢親生仔。

little_yolky  睇個樣就知。  發表於 15-11-20 08:43

醒目開學勳章

引用:我比較留意雷生,係因為好多年前,睇過佢訪

原帖由 Jane1983 於 15-11-18 發表
我比較留意雷生,係因為好多年前,睇過佢訪問,講到佢同太太和前夫生的兒子相處,文中當然講佢幾大方,和無 ...
唔係卦,'知碇'唔係mean, 係好mean..

Jane1983  :thinking  發表於 15-11-19 18:45

回覆 IloveJJ 的帖子

因為香港教育只喜歡"服從"的人.  稍為有性格都係FAIL!

讀边間?

回覆 augkBB 的帖子

大埔一間小學,有雜誌開過名,睇過吾記得,吾係一般人都識的。

雷生以前住跑馬地, 乜佢搬左入大埔住.

究竟佢有幾多個仔? 邊個是親生? 邊個是step son? 而現在講緊話自閉証傾向是那一個仔?

回覆 大件仔 的帖子

係呀,據個訪問講,係大埔呀。
一個step son,兩個親生兒子。

引用:回覆+loveDD+的帖子 亞哥真心錫細佬吾奇,

亞哥真心錫細佬吾奇,係被雷的價值觀嚇親。也野「知碇」?即係大仔知自己係屋企的閒人 ...
是,真的好mean.

Jane1983    發表於 15-11-20 10:01

生存係世界上 , 就係講不同既野架 la (所以都係廢 up)...

每人在不同時間 , 環境 , 心態 , 都是會有影響價值觀 , 概念等 , 都要作出某些轉變....

有幾多人可以講一就做到尾 ! 特別係富貴人家....

除非本身係無得選擇 , 就無得去變 ...道理就是這麼簡單....

回覆:cocokan2004 的帖子

絕對認同。

後悔讓兒子報名校

呢個就係雷生心態上既問題了!

到今時今日, 唔係後悔自己無早D發現兒子係亞氏保加, 反而著眼點仲話考名校令兒子受壓, 同埋名校其實點樣點樣唔好.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+loveDD+的帖子 亞哥真心錫細佬吾奇,

亞哥真心錫細佬吾奇,係被雷的價值觀嚇親。也野「知碇」?即係大仔知自己係屋企的閒人 ...
用到知碇就真係差d

hkpapa852 發表於 15-11-20 13:51
後悔讓兒子報名校

呢個就係雷生心態上既問題了!
佢同陳錦鴻真係南轅北轍, 雖然佢紅過陳錦鴻好多............

回覆:後悔讓兒子報名校 傳統小學讀得開心 ---- 雷頌德

好奇一問,點解佢唔俾個仔讀國際學校?大部分Artists啲仔女都讀國際學校,貪其唔駛跟功課又冇咁平民。佢老友陳慧琳個仔都係讀國際學校喇

引用:我比較留意雷生,係因為好多年前,睇過佢訪

我比較留意雷生,係因為好多年前,睇過佢訪問,講到佢同太太和前夫生的兒子相處,文中當然講佢幾大方,和無 ...
其實大家有冇諗過佢未必係大家所講的意思?
我唔識佢,冇接觸過。不

回覆:mbbaby 的帖子

不過佢好似係指大仔會知道自己係大哥哥,會讓2個細佬。

回覆 mbbaby 的帖子

果句說話係最難聽,其次係佢開口埋口話吾介意養埋step son,係佢吾慣香港去外國跟番老豆云云。全篇訪問係好高姿態,幾盛氣凌人的...

可能佢不善辭令,真人好有熱誠都吾定,但睇佢咁多個訪問的時候,好幾次都有「咩咁巴閉呀!」的感覺。

自己不知道誰是雷頌德,見負面意見很多,因此是太好奇了。看了不少youtube的訪問介紹,看來雷先生是多才多藝,兼且好錫老婆,對孩子也是平常心。不知是那段訪問有大仔知錠的話,可否找到出處分享?

如果佢太太沒聴到「絃外之音」,有否可能是我們太敏感呢?

little_yolky  雷頌德你都唔識?佢做啲音樂好好聽的  發表於 15-11-23 11:12

回覆 annie40 的帖子

女人可以為男人牺牲好多其他人的幸福和利益,報紙經常有賣報導,好難以個亞媽覺得無野,所以係無野為結論。
反而你之前講的,佢以前做得吾好,可能後來會做番好,更有道理。

回覆:Jane1983 的帖子

呢d就係親生同唔親生嘅分別

‹ 上一主題|下一主題