用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問林文燦 同 真道, 點揀好呢??
樓主: szesze1812
go

請問林文燦 同 真道, 點揀好呢?? [複製鏈接]

回覆 catdonut 的帖子

問題係... 語境可能會因為政策而改善...

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-18+12:15+20

原帖由 myhappybb 於 15-11-18 發表
不好意思, 請問甚麼是NCS和NPL?
Ncs= non Chinese student
npl = 顏寶鈴

有錯請指正。

szesze1812 發表於 15-11-18 10:48
真道近d, 因為我住將軍澳, 又有中學
但係林文燦全英文小學, 語境好... 但係無中學..
點揀好呢?
如果你接受真道書院(中學部), 咁入真道唔駛幾年後再煩; 但如果你都係較喜歡傳統官津中學, 咁就選林文燦

係香港讀書, 重英輕中, 除非你入國際學校, 唔係遲早後悔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問林文燦 同 真道, 點揀好呢

可以上學校網,看看兩間學生的校園生活及成績表現,用那一出版社書,再比較自己的小朋友的接受能力,周邊環境,再考慮吧

什麼是語境好?多net?  Ncs 又未必=native speaker ,其實也好奇ncs 在學校是講什麼話

hkpapa852 發表於 15-11-18 17:42

係香港讀書, 重英輕中, 除非你入國際學校, 唔係遲早後悔 ...

印象中有位lmc 網友孩子的中文十分struggle ,Lmc 可能都正up lev中文,但家長學生就未必catch up 到,聽一些朋友在另一間英文小學就讀,test 後收到中文成績牙痛咁聲。

其實我依家仲係爭紮緊真道新派學校, 少功課... 但係佢0既中學相對入U率唔高...
但係林文燦就升中網好.. 多BAND 1 英中.. 0甘相對入U率好D...
另一點就係地點啦... 林文燦要好早上校車...

引用:其實我依家仲係爭紮緊真道新派學校,+少功課

原帖由 szesze1812 於 15-11-19 發表
其實我依家仲係爭紮緊真道新派學校, 少功課... 但係佢0既中學相對入U率唔高...
但係林文燦就升中網好.. 多 ...
我唔覺得林文燦入U率高D,反而真道有lB,及有同外國某些大學有合作以真道校內成績入外國U。

引用:其實我依家仲係爭紮緊真道新派學校,+少功課

原帖由 szesze1812 於 15-11-19 發表
但係林文燦就升中網好.. 多 ...

回覆:請問林文燦 同 真道, 點揀好呢??

林文燦真正的升中派位未出到,之前三年係教署規定的33.3% band 1。真正今年能有幾多band 1生係未知之數。我亦唔太喜歡林文燦的校舍。我會選真道,近屋企加一條龍

ozduckie 發表於 15-11-19 12:19
林文燦真正的升中派位未出到,之前三年係教署規定的33.3% band 1。真正今年能有幾多band 1生係未知之數。我 ...
新學校B1%係33.33%? 呢個其實係一個普遍性既誤解 (我以前都誤解咗).

想知林文燦升中派位? 去番小學版者我個升中派位帖睇下啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LMC 同真道完全無得比.

szesze1812  點解呢??  發表於 15-11-19 13:39

yumiee 發表於 15-11-19 13:18
邊方面無得比?我都想知。。。。

STYLE 都唔同.

如考慮IB真道是不錯的選擇

回覆:evacalbee 的帖子

真道每日平均2至3樣都叫多?

引用:LMC+同真道完全無得比.+

原帖由 yumiee 於 15-11-19 發表
你心儀tsl, 會不會覺得lmc 係 tsl 細佬?

回覆 retriever 的帖子

佢係細佬,但個規模係bb.  

回覆:szesze1812 的帖子

樓主決定㨂邊間?

szesze1812  仲未決定到呀!! 等埋12月, 睇0下有無梗好0既OFFER !!  發表於 15-12-3 10:16
‹ 上一主題|下一主題